Experiment v Barcelone: Na živom koncerte bolo až 5 000 divákov

Asi 5 000 fanúšikov rockovej hudby pristúpilo na neobyčajný experiment v španielskom meste Barcelona, ktorý by mohol ukázať cestu z koronakrízy pre celý hudobný sektor v Španielsku aj v ďalších krajinách.

28.03.2021 06:00
debata

Diváci najprv podstúpili antigénový rýchlotest na ochorenie COVID-19, aby sa mohli zúčastniť na živom koncerte v sobotu večer. Išlo o vypredané vystúpenie španielskej rockovej skupiny Love of Lesbian v krytej hale Palau Sant Jordi.

Spomenutých 5 000 ľudí sa ho mohlo zúčastniť bez toho, aby museli dodržiavať potrebné rozostupy. Pre vstup bol však povinný negatívny výsledok testu a nasadený respirátor.

„Tento koncert je o vzrušení z toho vyjsť si von, užívať si kultúry a tancovať vo viac-menej bezpečnom prostredí,“ zhodnotil podujatie 47-ročný učiteľ Sebastian, keď sa pred koncertom nechal testovať na COVID-19. „Budeme tancovať a mať sa skvele,“ predpovedal.

Experimentálny koncert, ktorý schválili zdravotnícke úrady, poslúži ako skúška toho, či sa opäť budú môcť konať podobné akcie. „Bude bezpečnejšie byť v Palau Sant Jordi než chodiť na ulici,“ vyhlásil jeden z organizátorov Jordi Herreruela.

Zdravotníci s kompletným ochranným vybavením pred koncertom robili antigénové testy na troch miestach katalánskej metropole. Výsledok potom testovaným ľuďom prišiel po 10 až 15 minútach prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Ako informoval dozerajúci lekár Josep Maria Libre, v sobotu napoludnie, keď už bola otestovaná asi polovica účastníkov koncertu, testy odhalili len tri prípady koronavírusu. Títo nakazení sa na podujatí zúčastniť nesmeli a organizátori im vrátili vstupné (v cene bol i test a respirátor).

„Ľudia dokonale pochopili opatrenie, ktoré sme prijali,“ upozornil jeden z organizátorov Dani Poveda.

„Je to veľmi zodpovedné obecenstvo… Vieme, že všetci budú na tento koncert nazerať ako na prípadný vzor pre to, ako pokročiť v boji s pandémiou, ktorá spôsobila toľko škôd tak nášmu odvetviu, ako aj mnohým ďalším,“ uzavrel Poveda.

Výsledky tejto kultúrnej akcie poskytnú užitočné informácie o tom, či by sa podobné podujatia mohli v budúcnosti organizovať za podobných podmienok, resp. či antigénové rýchlotesty a nosenie respirátorov počas koncertu stačia na to, aby sa tam zabránilo šíreniu nákazy.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #ochranné opatrenia #koronavírus #koronakríza