Hello, Mr.BACH!

V posledný marcový deň sme si podľa gregoriánskeho kalendára pripomenuli 336. výročie narodenia velikána svetovej hudby – Johanna Sebastiana Bacha. Velikán hudby stále inšpiruje aj mladú generáciu. Speváčka Vanessa Šarköziová a skladateľ a klavirista Miloš Biháry nahrali skladbu Hello, Mr.BACH!

02.04.2021 08:00
Vanessa Sarkoeziova pri natacani videoklipu... Foto:
Vanessa Šarköziová pri natáčaní videoklipu.
debata
Vanessa Šarközi & Miloš Bihary- "Hello, Mr.BACH!” (arr.by Miloš Bihary)

K dielam J. S. Bacha patrí viac ako tisíc skladieb – chorály, omše, koncerty, fúgy, fantázie, prelúdia, oratória, kantáty a kompozície duchovné aj svetské. Zo skladieb pro sólové nástroje sú, okrem organa, najznámejšie klavírne skladby a najvýznamnejšími komplety Temperovaný klavír, zväzok 1 a 2 a Goldbergove variácie.

Robert Schumann, nemecký hudobný skladateľ, o Bachovi povedal, že v porovnaní s ním sme všetci len babráci a Ludwig van Beethoven ho považoval za praotca harmónie. Na začiatku kariéry pôsobil tento hudobný génius ako organista v kostole Neue Kirche (teraz Bachkirche) v nemeckom Arnstadte, kde mu pripadla aj úloha učiť študentský spevácky zbor. Vzhľadovo mierny, vnútorne prchký Bach sa raz poškriepil so študentom a nasledovala dokonca fyzická potýčka.

Na jeho počesť pripravili v uplynulých týždňoch v nahrávacom štúdiu novú skladbu s názvom Hello, Mr. Bach! mladí talentovaní hudobníci – speváčka Vanessa Šarköziová a virtuózny klavirista, skladateľ a aranžér Miloš Biháry.

Obaja sa hudbe venujú doslova od detských rokov a majú za sebou celý rad úspešných hudobných projektov. Z diela majstra Johanna Sebastiana Bacha si vybrali z jeho 2. orchestrálnej suity poslednú vetu Badinerie, ktorá je zrejme jednou z najznámejších hudobných tém barokovej hudby.

Vanessa Šarköziová a Miloš Biháry pri natáčaní... Foto: Dávid Virág
Vanessa Sarkoeziova a Milos Bihary Vanessa Šarköziová a Miloš Biháry pri natáčaní videoklipu na zámku Šimák, Pezinok, 2021.

Ako vznikol nápad nahrať práve túto skladbu, inšpiráciu Bachom?

Vanessa Šarköziová: Miloš určite potvrdí, že mu väčšinu nápadov na projekty píšem zväčša po polnoci a s touto skladbou to tiež nebolo inak (smiech). Počula som Bacha v úprave izraelskej speváčky Achinoam Nini a jej interpretácia sa mi veľmi páčila. Okamžite som skladbu preposlala Milošovi a viac nebolo treba, požičali sme si anglický text a Milošovi pripadla úloha zaranžovať tuto skladbu do štýlu, ktorý je jeho hudobným podpisom.

Čím je Bach pre vás oboch špecifický a v čom je stále aktuálny aj po toľkých rokoch?

Vanessa Šarköziová: Bach je určite skladateľ, ktorého hudba bude asi aktuálna vždy, či už dnes alebo v budúcnosti. Jeho diela sú veľmi prepracované, zložité na interpretáciu, no zároveň nie veľmi ťažké na počúvanie, znejú príjemne a ľahko.

Miloš Biháry: Johann Sebastian Bach je pre mňa starým zákonom „hudobnej Biblie”. Každý profesionálny interpret by si mal prejsť jeho hudbou a zistil by, že tento skladateľ bol otcom všetkých ďalších hudobných epoch až dodnes a preto je stále aktuálny. Jeho hudba existuje už vyše tristo rokov a stále prináša poslucháčom jedinečný hudobno-esteticky zážitok. A my, interpreti, či skladatelia, sa stále máme čo učiť. Preto chceli sme si týmto počinom uctiť klasickú hudbu ako takú a samozrejme aj Bacha ako majstra kontrapunktu.

Vanessa Šarközi & Miloš Bihary

Vanessa Šarközi & Miloš Bihary pri natáčaní klipu ku skladbe Hello, Mr.BACH!

Fotogaléria
Vanessa Šarköziová a Miloš Biháry pri natáčaní...
Vanessa Šarköziová pri natáčaní videoklipu.
+2Vanessa Šarköziová  v nahrávacom štúdiu.

Obaja hráte modernú hudbu, aj hudbu klasickú. V čom vás ako interpretov obohacujú moderné hudobné štýly a v čom klasika?

V.Š.: Myslím, že jedno s druhým sa veľmi dopĺňa. Hrám v orchestri Slovenského národného divadla a hrám klasiku sólovo, študujem operný spev, hrám v klasicko-jazzovej kapele a mám svoj milovaný Gypsy Jazz Project. I keď sa môže zdať, že je každé úplne odlišné, všetko do seba svojim spôsobom zapadá. Jedno s druhým sa dopĺňa a tak, ako nám klasika dáva istý nadhľad a väčšiu slobodu v iných žánroch, iné žánre nám zase veľmi pomáhajú v klasike. Dá sa však povedať, že všetko vychádza z klasiky a preto sme si aj týmto Bachovým dielom chceli uctiť klasickú hudbu, ktorú obaja ešte stále študujeme.

M.B.: Obohacujú ma rôznorodé štýly hudby, keďže ich sám hrám a mám rôzne projekty. Prezentujem sa hlavne ako sólista – klavirista, absolvujem sólové recitály alebo koncerty so symfonickým orchestrami, ale popritom hrám jazzovú hudbu s mojou kapelou Miloš Bihary Jazz Funk Brothers a taktiež, ako už Vanessa spomínala, máme spoločný projekt – Gipsy Jazz Project. V podstate to jedno s druhým do seba zapadá. Osobne to vidím tak, že klasická hudba mi prináša istý poriadok a systém ktorý je nevyhnutný na profesionálne vystupovanie a preto ju milujem. Na druhej strane mi jazz dáva slobodu tvoriť a na pódiu improvizovať. Každý štýl hudby mi toho dáva veľa a obohacuje môj každodenný život a s týmito interpretačno-estetickými poznatkami sa nechávam ďalej inšpirovať, tvorím a aranžujem, aby mohli vzniknúť inovatívne diela.

Kedy sa skladba nahrávala a kto sa podieľal na jej vzniku? Ako prebiehalo natáčanie a nahrávanie klipu?

V.Š. a M.B.: Skladba sa nahrávala vo februári a rovnako aj videoklip. Vtipnou „pikoškou“ je možno, že klip bol plánovaný ako „making of“ z nahrávania v štúdiu, ale nedovolil nám to hlad – keďže sme skončili niekedy okolo deviatej večer, ponáhľali sme sa akurát najesť a spať (smiech). To však bola jedna z tých šťastných náhod, pretože klip sme nakoniec nahrávali v prekrásnom zámku Šimák v Pezinku, čo dodalo našej skladbe presne takú atmosféru, akú bolo treba. Šaty aj smoking boli z dielne Boženy Petrášovej, ktorej práca je úžasne detailná a prepracovaná, tak ako aj diela majstra Bacha, takže myslím že lepšie kostýmy sme ani nemohli dostať do rúk. Pri nahrávaní sme tak doslova cítili atmosféru starých čias. Takže hudobne aj vizuálne je určite sa načo tešiť.

Vanessa Šarköziová (20)

Odmalička sa venuje hudbe a rovnako i príležitostnému herectvu. Vyštudovala hru na kontrabas na konzervatóriu, v ktorej aj ďalej pokračuje na VŠMU a tiež sa venuje štúdiu operného spevu na konzervatóriu. V roku 2005 vyhrala hereckú súťaž 10 pre Hollywood, na základe čoho sa objavila v seriáloch Medzi nami, Priateľky, Tajné životy, účinkovala vo filme Cinka Panna a v muzikáli Cigánka/Prekliatie. Venuje sa svojim vlastným projektom v ansámbli Arte Diversa a svojmu Vanessa Šarközi & Miloš Bihary Gypsy Jazz Project. Minulý rok sa stala kontrabasistkou v orchestri Slovenského národného divadla.

Miloš Biháry (25)

Mladý virtuózny klavirista je zaradený k inštrumentálnej scéne mladej generácie hudobníkov. Hre na klavíri sa venuje od svojich štyroch rokov. Navštevoval Základnú umeleckú školu Mikuláša Schneidera Trnavského v Trnave, v štúdiu pokračoval na Konzervatóriu v Bratislave pod vedením Mgr. art. Petra Čermana. Počas štúdia koncertoval viackrát ako sólista so Symfonickým orchestrom Konzervatória v Slovenskej filharmónii a získal titul najlepší absolvent klavírneho odboru. Na prehliadke Nové tváre jazzu obdržal cenu za presvedčivý inštrumentálny prejav. Získal dvakrát 1. miesto a cenu pre absolútneho víťaza v súťaži konzervatórií. Okrem toho získal aj cenu Yamaha a ocenenie Viva Musica Grand Prix. Je držiteľom ocenenia na medzinárodnej súťaži Forum per Tasti v Brne. Získal mimoriadnu cenu za najlepšieho slovenského účastníka súťaže na Medzinárodnej súťaži J. N. Hummela a 1. miesto na klavírnej súťaži Musica Slovacca. Momentálne je študentom 4.ročníka na VŠMU v Bratislave pod vedením prof. Mariána Lapšanského a Jakuba Čižmaroviča, ArtD. Zúčastnil sa majstrovských kurzov v Holandsku "International Holland Music Session u prof. Matti Raekallio z Julliard School v New Yorku. Absolvoval klavírne recitály v Miláne a v Ríme (pozvanie od maestra Petra Dvorského). So svojím projektom Miloš Bihary Jazz Funk Brothers Orchestra vydal v roku 2019 s podporou Hudobného fondu svoj debutový album Don't worry, Bihary. Popri koncertnej činnosti pôsobí aj pedagogicky na Konzervatóriu v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vážna hudba #Vanessa Šarköziová #J. S. Bach