Zlatá éra tanečnej hudby sa ukáže v nových šatách

Tanečné piesne Melánie Olláryovej pripomínajú svet dávneho splínu a elegancie. Zlatú éru tanečnej hudby oživia na galakoncerte v speváčkinom rodnom meste, v Nových Zámkoch, 11. júna.

08.06.2021 09:00
Katka Kos I  c I  ova I   koncert na za I... Foto:
Katarína Koščová a ďalšie populárne speváčky nadviažu na zlatú éru tanečnej hudby špeciálnym koncertom.
debata

Nesmrteľné piesne Melánie Olláryovej zaspievajú Katarína Koščová, Zdenka Predná a Sisa Fehér v nových aranžmánoch Martina „Majla“ Štefánika a Jureša Lišku.

„Stojí za tým klavirista ,Majlo' a veľmi ma teší, že k tým starým piesňam pristupuje s úctou. Nesnaží sa urobiť z nich niečo umelo ,hypermoderné', čo by im nesedelo, dokonca jednu pieseň nechal bez akýchkoľvek špeciálnych úprav, lebo je vraj krásna taká, aká je,“ hovorí Katka Koščová. Na galakoncerte bude spievať štyri piesne Melánie Olláryovej a medzi nimi aj jej obľúbenú Prečo sa máme rozísť, ktorú už spievala s Bratislava Hot Serenaders. Aj Martina „Majla“ Štefánika zaujali skladby Melánie Olláryovej, ktoré jej skomponovali Gejza Dusík, Ján Siváček, Karol Elbert, Pavol Zelenay a mnohí ďalší významní skladatelia z éry štyridsiatych a päťdesiatych rokov.

Čím môže byť táto stará hudba príťažlivá dnes? „Niekomu pripomína reláciu Repete, ktorú som pozerala so svojou babičkou, ale keď som si pustila pôvodné verzie, objavila som v tom krásu. Páči sa mi ich čistota a ľahkosť, zneli swingovo či ako tango, alebo foxtrot a hrávali sa bigbandom, a to mi vyhovuje, " približuje speváčka. V aranžmánoch v soule, swingu a džeze môžu byť pôvodné tanečné piesne staré pol storočia atraktívne aj pre dnešnú mladú generáciu. "Majlo v projekte Ľudové mladistvá posúva ľudové piesne krásnym, novým spôsobom, takže sa teším, čo vymyslí teraz. Spievame tam tri a spoločnú skúšku máme ešte pred sebou, bude to aj pre mňa prekvapenie,“ dodáva Katka Koščová.

Na živé vystúpenie sa teší a okrem galakoncertu na počesť Melánie Olláryovej vystúpi v najbližších týždňoch a mesiacoch v Brezne, Považskej Bystrici, v Detve, v Bratislave a najbližšie v Prešove. „Pristupujeme k tomu zatiaľ opatrne, stále celkom neveríme, či naozaj budeme môcť hrať, keď sa všetko môže zmeniť podľa farby okresu, už len meniť počet divákov je veľmi komplikované. Dali sme energiu aj do vlastných projektov, ktoré nevyšli, tak teraz sa radšej necháme na vystúpenie pozvať…“ hovorí speváčka.

Sólové speváčky doplní trio vokalistiek a sprievodné slovo herca Juraja Baču. Vybraných dvanásť piesní s nostalgiou stratenej lásky spája príbeh ľúbostného vzťahu medzi mužom a ženou v rôznych fázach. Spevácke party sa uvádzajú v rôznych kombináciách a dejom bude sprevádzať postava Muža v stvárnení Juraja Baču.

Hudobnú zložku tvoria skladateľ, aranžér, hudobník Martin „Majlo“ Štefánik (klavír, aranžmány) spolu s Jurešom Líškom (perkusie, sampling, aranžmány) a so sprievodnou kapelou v zložení Jakub Kačic (bicie nástroje), Juraj Holoda (kontrabas, basgitara), Peter Zajaček (gitara). Odkaz Melánie Olláryovej sa galakoncertom symbolicky vráti do Nových Zámkov, jej rodného mesta, v ktorom sa naučila spievať na miestnom konzervatóriu a kde sa zrodilo odhodlanie ísť za speváckou kariérou, ktorá trvala viac než štyridsať rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Zdenka Predná #Melánia Olláryová #Katarína Koščová