Saxofón nie je len pre jazzmanov. Presvedčia o tom koncerty

Saxofón a klasická hudba? Pre mnohých zrejme nepredstaviteľné. Na Slovensku je saxofón vnímaný temer výlučne ako nástroj jazzový, ktorým sa nesporne počas posledných sto rokov stal. V zahraničí zažíva saxofón posledných päťdesiat rokov renesanciu na poli klasickej hudby a skladatelia aj interpreti znovu objavujú jeho krásu a rozmanitosť.

07.06.2021 17:00
Lectors3 Foto:
Pozvanie učiť na majstrovských kurzoch Saxophobia Bratislava prijali piati zahraniční lektori.
debata

Saxophobia Bratislava je projekt, ktorý ukazuje slovenskému publiku saxofón trochu inak, než je vo zvyku. Ako plnohodnotný nástroj klasickej, súčasnej ale i filmovej hudby.

Dva verejné koncerty projektu Saxophobia Bratislava ponúkajú rozmanitosť štýlov od klasickej hudby obdobia baroka, romantizmu či impresionizmu, cez filmovú hudbu až po súčasné kompozície. „Snažíme sa programy koncertov vymyslieť tak, aby si publikum naplno vychutnalo možnosti saxofónu ako nástroja, pretože je to nástroj, na ktorom sa dá nie len hrať krásnu melódiu, ale napríklad sa dá používať aj ako perkusívny nástroj alebo sa dá popri hraní na ňom vyludzovať iná melódia hlasivkami hudobníka. Je to veľmi zaujímavé, ako dokážu saxofón využiť súčasní skladatelia, ktorých kompozície nie sú ani nepočúvateľné, ani hrôzu vzbudzujúce, ako sa naše publikum často pri slovnom spojení ‘súčasná hudba’ obáva.“ uviedol riaditeľ festivalu Ladislav Fančovič.

Veľkou raritou je 40-členný saxofónový orchester, ktorý priamo na kurzoch pod vedením dirigenta Mariána Lejavu naskúša program záverečného, nedeľného koncertu (13.6.) v Slovenskom rozhlase, na ktorom odznie aj niekoľko slovenských a jedna svetová premiéra.

V piatok 11. júna zaznie v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca galakoncert majstrov saxofónu. Koncert je venovaný saxofónu ako nástroju klasickej hudby. Predstavia sa piati zahraniční lektori, ktorí prijali pozvanie učiť na majstrovských kurzoch Saxophobia Bratislava 2020. Všetci účinkujúci sú špičkoví európski umelci, ktorí pôsobia aj ako pedagógovia na konzervatóriách a univerzitách. Špeciálne pre tento koncert zaranžoval Ladislav Fančovič Dvořákovov Slovanský tanec a Beethovenov neopusovaný pochod pre saxofónové sexteto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský rozhlas #saxofón