Black Angels Songs Miroslava Tótha zaznie naživo v bratislavskej Fuge

Dielo Black Angels Songs skladateľa a hudobníka Miroslava Tótha v podaní telesa Dystopic Requiem Quartet malo uvedenie počas lockdownu vo forme streamu priamo zo zabudnutého židovského cintorína v Bytči a z električky na bratislavskom Trnavskom Mýte. Dnes ho uvedú konečne naživo v bratislavskom klube Fuga o 20.h.

29.06.2021 11:00
Dystopic Requiem Quartet foto1 Foto:
Dystopic Requiem Quartet počas live streamu z bratislavskej električky T3 - kultúrny prostriedok.
debata

Black Angels Songs prepája súčasnú vážnu a elektronickú hudbu. Venované je rodičom Fedora a Egona Gála a poukazuje na hrôzy nacionálneho socializmu a fašizmu z minulosti, ktoré stále presahujú do súčasnosti.

Skladba je inšpirovaná kvartetom Black Angels od Georga Crumba, od ktorého vzniku ubehlo v roku 2020 polstoročie. Miroslav Tóth sa rozhodol nové dielo venovať rodičom Egona a Fedora Gála – Barbore Gálovej a Vojtechovi Gálovi, ktorý bol zavraždený na pochode smrti.

Na nahrávku diela si autor pozval medzinárodne obsadzovaných hudobníkov: huslistu Davida Danela a huslistku Annu Veverkovú, violončelistu Andreja Gála a violistu Petra Zwiebela a sformovali aj koncertné teleso Dystopic Requiem Quartet. Dielo je pripomienkou, že hrôzy fašizmu, či nacionalizmu, žiaľ stále nie sú v súčasnom svete len vzdialenou minulosťou.

Dielo vyšlo aj na LP vo vydavateľstve Tothem records a nahrávalo sa v čase na prelome „pandemického“ roka v Bratislave. Na jar 2021 bolo uvedené v rádiových premiérach v 6 krajinách. Je rozdelené na dve knihy, BOOK I. bola uvedená 17. novembra 2020 o 16. hodine – v čase protestov prívržencov ĽSNS a iných anti-systémových skupín. Nadväzujúca Druhá kniha (BOOK II.) bola uvedená 14. marca 2021 na zabudnutom židovskom cintoríne v Bytči. BOOK II. spracúva nahrávku BOOK I. a záznam protestujúcich ako chorál, vďaka čomu vzniklo akési dystopické requiem. Spolu s kvartetom dielo interpretuje aj autor Miroslav Tóth, ktorý počas koncertu obsluhuje elektroniku.

Na premiéru do bratislavského klubu Fuga pozval Miro Tóth ako hostí freejazové divoké trio, českú kapelu Frisk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Tóth