Rocker neuniesol divoký život

Aj desiatky rokov po smrti je Jim Morrison, líder skupiny The Doors, vzorom pre mnohých súčasných muzikantov a filmári nakrúcajú jeho biografie či dokumenty o kapele. Ako dvadsaťsedemročného Morrisona mŕtveho vo vani prenajatého apartmánu v Paríži. Zomrel pred 40 rokmi v utorok 3. júla roku 1971. O príčine jeho smrti sa dodnes špekuluje.

09.07.2011 07:00
Fanúšička v tričku s Jimom Morrisonom Foto:
Fanúšička v tričku s Jimom Morrisonom
debata

James Douglas Morrison sa narodil v roku 1943 na Floride. Už v ranom veku sa zistilo, že je nadpriemerne inteligentný, čo sa odrazilo aj na jeho študijných výsledkoch. Vo voľnom čase sa venoval samoštúdiu filozofie a literatúry. Na Kalifornskej univerzite skončil prvý stupeň štúdia filmovej tvorby, už tu sa však prejavil ako rebelant, keď si odmietol prevziať diplom a museli mu ho zaslať poštou.

Po škole začal experimentovať s písaním piesní a s užívaním LSD. Napokon v roku 1965 s bývalým spolužiakom Rayom Manzarekom vytvoril skupinu, do ktorej vstúpili aj John Densmore a Robby Krieger. Názov si požičali z titulu kultovej knihy Aldousa Huxleyho Dvere vnímania. Ich prvým hitom sa stala skladba Light my fire, nasledovali Break on through (to the other side), People are strange a ďalšie.

Morrison sa realizoval aj pri výrobe videoklipov, od klipov iných kapiel sa odlišovali rovnako, ako sa líšila jeho psychedelická hudba od skladieb Beatles, Beach Boys a iných súčasníkov. Spevák písal aj básne, ktoré sa po jeho smrti stali bestselermi, a podieľal sa aj na viacerých nedokončených filmoch.

Osud kapely sa spečatil už po šiestich rokoch. Morrison bol známy láskou k drogám, alkoholu a divokým ženám a táto kombinácia ho viditeľne stála veľa síl. Keď v marci roku 1971 odletel do Paríža, zdalo sa, že si prišiel oddýchnuť. Prechádzal sa mestom a obdivoval miestnu architektúru. No 3. júla ho našla bez známok života vo vani jeho priateľka Pamela Coursonová. Keďže polícia nezaistila dôkazy o cudzom zavinení, pitva vykonaná nebola a tak sa história opiera len o teórie Coursonovej. Tá raz naznačila, že Jima sama zabila, inokedy jeho smrť pripisovala drogám.

Morrisonov hrob na slávnom parížskom cintoríne P?re Lachaise je dnes putovným miestom fanúšikov rockovej hudby. Spevák sa tiež stal významným členom Klubu 27, teda skupiny umelcov, ktorí zomreli vo veku 27 rokov. Okrem neho sem patria napríklad aj Jimmy Hendrix a Kurt Cobain.

The Doors
Fanúšikovia pri hrobe Jima Morrisona
+2Jim Morrison

© Autorské práva vyhradené

debata chyba