Na trenčianskom letisku sa začala Pohoda on the Ground

Najväčší slovenský multižánrový festival Pohoda dnes odštartoval, hoci v oklieštenej podobe pod názvom Pohoda on the Ground. Namiesto jedného veľkého sa koná každý deň päť malých festivalov pre tisícku ľudí. Sériu minifestivalov otvorili o 15. h spoločným koncertom kapely Vrbovskí víťazi a Komorný orchester mesta Trenčín.

07.07.2021 18:11
miso M Foto:
Riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák dnes otvoril sériu podujatí Pohoda on the Ground.
debata (10)

„Festival odštartoval veľmi plynulo, sme zvyknutí na omnoho väčší nápor na bránach. Festival bol vždy veľkorysý, čo sa týka priestoru, toto je teraz výhoda v nevýhode, je ešte veľkorysejší. Vidieť v takom obrovskom areáli také malé množstvo ľudí je zvláštne, ale je super, že tú nejakí ľudia sú. Pre nich je to o to komfortnejšie a bezpečnejšie,“ povedal pre Pravdu Anton Repka, riaditeľ festivalu pre PR a médiá.

Vrbovskí víťazi a Komorný orchester mesta... Foto: TASR/ Radovan Stoklasa
S 1 Vrbovskí víťazi a Komorný orchester mesta Trenčín vystúpili na hlavnom pódiu počas otváracieho dňa.

Návštevníkov privítali na zmenšenej festivalovej ploche trenčianskeho letiska horúčavy, počasie má koncom týždňa priniesť aj búrky. „Ľudí sme vyzvali, aby dodržiavali pitný režim, nosili pokrývku hlavy a natierali sa opaľovacím krémom. Ak si ho zabudli, máme dávkovače pri sprchách. Ľudia si môžu zadarmo nabrať vodu a máme k dispozícii aj nápojové centrá. Okrem toho nám na betónovú plochu strieka prúd vody, kam sa chodia osviežiť,“ uviedol Anton Repka. Rátajú aj s mokrým variantom, tri kruhové hudobné scény sú zastrešené a chránia teda nielen pred slnkom, ale aj pred dažďom. „Zároveň sú postavené na betóne, takže ľudia sa vyhnú blatu. Zastrešený je aj stage, ktorý sa nachádza pri električke, a rovnako aj Café Kušnierik,“ dodal Repka.

Registrácia je povinná

Prví návštevníci začali chodiť už predpoludním, vstup otvorili o 11. hodine. Každý návštevník Pohody on the Ground je povinný zaregistrovať sa – buď na mieste, alebo vopred. Organizátori odporúčajú urobiť tak v predstihu, elektronicky. Kto nie je zaočkovaný ani neprekonal covid, môže využiť rýchlotesty na mieste. Ak je test negatívny, aktivuje sa vstupenka. V prípade potvrdeného pozitívneho výsledku organizátori sľubujú vrátiť peniaze za vstupenku.

Návštevníci počas prvého dňa Pohody on the Ground. Foto: TASR/ Radovan Stoklasa
SSSSSSS Návštevníci počas prvého dňa Pohody on the Ground.

Medzi účinkujúcimi tento rok nie sú hviezdy svetového formátu, zo vstupného od piatich tisícov návštevníkov sa nedajú financovať kapely ako The Prodigy či Smashing Pumpkins, ktoré chodia pri zvyčajnej návštevnosti 30-tisíc ľudí. Program je vyskladaný zo slovenských a z českých zoskupení, zahraničné kapely sú skôr alternatívneho razenia. Z domácej scény je to napríklad Para, Modré hory v akustickej verzii, Chór vážskych muzikantov, Bez ladu a skladu či Chiki liki tu-a, od susedov prídu Mňága a Žďorp či Midi lidi a pod. Z Veľkej Británie prišla kapela Dry Cleaning či The Wooze, dve kapely museli účasť zrušiť, keďže členovia neboli ešte zaočkovaní. Nahradili ich holandskí Altin Gün, nominovaní na Grammy, a belgickí Shht. Hostí na dve pódiá vyberali zástupcovia hudobných klubov z celého Slovenska.

Čo bolo tabu, je dovolené

Netradičná situácia inšpirovala organizátorov aj k ďalšiemu nezvyčajnému riešeniu. Návštevníci môžu tento rok robiť to, čo je inokedy zakázané – chodiť na kolobežkách a skejtbordoch, ale aj priniesť si kamery a fotoaparáty a nakrúcať svoje zážitky z festivalu. Autorkou konceptu je režisérka Lucia Kašová, ktorá stojí za dokumentom Orchester z krajiny ticha o prvom ženskom orchestri v Afganistane.

Na festival sa ešte stále dá dostať, lístky možno kúpiť na sobotu alebo nedeľu, ideálne cez web stránku festivalu. Okrem hudby tradične ponúkne aj vizuálne umenie a diskusie o aktuálnych témach a o literatúre.

Stanové mestečko sa postupne zaľudňuje. Foto: TASR/ Radovan Stoklasa
STANYYYYY Stanové mestečko sa postupne zaľudňuje.

Atmosféru každého dňa špeciálnej Pohody priblíži vo vysielaní verejnoprávna televízia. V piatich špeciálnych častiach programu Klubtúra on the Ground prinesie rozhovory so zástupcami klubov a profesií, ktoré na festivale sú, len nie sú vidieť. Súčasťou bude vždy aj hudobný hosť. Na jednotlivé časti programu Klubtúra on the Ground bude nadväzovať 50-minútový koncert. Každú časť nahráva štáb RTVS na festivale, kde ju postprodukčne spracuje a pripraví do vysielania televíznej Dvojky hneď na nasledujúci deň. Prvú časť odvysiela RTVS zajtra o 22.30 h.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Michal Kaščák