Huslista Vadim Gluzman sa vracia do Bratislavy

V Bratislave sa opäť predstaví svetoznámy izraelský huslista Vadim Gluzman v rámci projektu Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov. Čaká ho tiež sólový recitál, ktorý sa uskutoční v pondelok 12. júla o 19. h vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici.

10.07.2021 16:00
Izraelský huslista Vadim Gluzman. Foto:
Izraelský huslista Vadim Gluzman vystúpi v pondelok v Bratislave.
debata

„Počas svojho pobytu absolvuje majstrovské lekcie so šiestimi huslistami, ktorých sme vybrali z množstva prihlásených uchádzačov a ktorí tak získajú jedinečnú príležitosť konzultovať otázky interpretácie a techniku hry na husliach s významným svetovým umelcom,“ hovorí Pavel Bogacz z občianskeho združenia Sinfonietta Bratislava. Pripomína, že Gluzman viedol majstrovské kurzy v Bratislave aj v roku 2018, pre veľký záujem študentov a hudobných škôl sa jeho pozvanie organizátori rozhodli v roku 2021 zopakovať. Na tohtoročných kurzoch sa predstavia študenti konzervatórií a vysokých hudobných škôl z Bratislavy, Košíc, Brna a Prahy. Otvorené sú aj pre širokú verejnosť.

Majstrovské kurzy sa uskutočnia v nedeľu 11. júla od 14. do 19. h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Vstup na podujatie je bezplatný a kurzy sú otvorené nielen pre odbornú, ale i pre širokú laickú verejnosť.

Okrem majstrovských kurzov a seminárov so študentmi odohrá Vadim Gluzman v Bratislave aj sólový recitál v sprievode ruského klaviristu Evgenyho Sinaiskeho. Na spoločnom koncerte zaznejú diela Ludwiga van Beethovena, Giyu Kancheliho a Mauricea Ravela.

Vadim Gluzman sa narodil v Sovietskom zväze, na území dnešnej Ukrajiny. Študoval v Lotyšsku, Rusku, neskôr v Izraeli a na Juilliard School v New Yorku. Medzi jeho významných mentorov a podporovateľov patril napríklad aj legendárny americký huslista Isaac Stern. Ako sólista pravidelne spolupracuje s orchestrami ako Berlínska filharmónia, Boston Symphony, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, Orchestre de Paris, Gewandhaus Orchestra Leipzig, Mníchovská filharmónia či London Philharmonic Orchestra. Spolu s manželkou, klaviristkou Angelou Yoffe, založil North Shore Chamber Music Festival v Chicagu. Premiérovo uviedol a nahral diela Giyu Kancheliho, Peterisa Vasksa, Lery Auerbach či Sofie Gubajduliny. Hrá na legendárnych husliach z dielne Antonia Stradivariho z roku 1690, ktoré mu zapožičala Stradivari Society v Chicagu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vadim Gluzman