Lennonove listy odhalia jeho neznámu tvár

Viac ako 250 súkromných listov a pohľadníc, ktoré počas svojho života John Lennon adresoval rodine, známym a priateľom, sa v budúcom roku dostane na pulty kníhkupectiev.

05.09.2011 15:00
Lennon Foto:
John Lennon
debata

S ich zozbieraním si dal prácu Hunter Davis, autor prvej a jedinej oficiálnej biografie skupiny The Beatles zo 60. rokov, ktorú napríklad samotný Lennon označil za „kravinu“. I keď podľa Hunterových slov kniha neprinesie žiadne senzácie, jej čitatelia zistia napríklad aj to, ako John Lennon pretláčal u svojich známych v médiách album svojej manželky či ako udržoval kontakt so svojím synom Julianom z prvého manželstva.

Listy zháňal aj na inzerát
Nápad privyrobiť si publikáciou niečoho takého atraktívneho ako je súkromná korešpondencia hudobnej legendy Johna Lennona, napadol už viacerým. Podobne ako nad inými pozostalosťami po spevákovi aj nad touto oblasťou však bdie jeho druhá manželka a takisto hudobníčka Yoko Ono. Zatiaľ čo dosiaľ každý podobný nápad odmietla, Hunterovi Davisovi nakoniec dala zelenú. Exempláre do svojej knihy zháňal od príbuzných a známych speváka, niekoľko z nich však vystopoval aj prostredníctvom aukčných domov, ktoré s Lennonovým súkromným majetkom čulo obchodujú aj viac ako 30 rokov po jeho tragickej smrti. Davis dokonca svojho času uverejnil aj inzerát v britskom denníku The Guardian, v ktorom vyzýval každého, kto vlastní nejaký list či odkaz od speváka, aby ním prispel do unikátnej publikácie.

„Johnova prvá reakcia na akúkoľvek emóciu, či už to bola zlosť, úžas, alebo nenávisť, nebola sadnúť si za klavír alebo vziať do rúk gitaru,“ povedal Davies počas výročného stretnutia fanúšikov The Beatles v Liverpoole. „Pravdepodobne skôr vzal pero a napísal to. A on písal také zábavné listy,“ prezradil autor. „Keď niekomu písal list alebo pohľadnicu, považoval to za výzvu, aby napísal pre toho človeka jedinečný kúsok a aby ho pobavil,“ dodal.

Dajte Yoko šancu
Davisovo pátranie po listoch trvalo celé roky a ako on sám tvrdí, podarilo sa mu vypátrať aj také kúsky, ktoré ešte verejnosť zaručene nikdy nevidela. Okrem iného sa čitatelia napríklad dozvedia, ako John pretláčal album svojej manželky Yoko Ono u svojho známeho v americkom periodiku Capitol Letters. „Ako sa máš? Prosím ťa, vlož trochu tej tvojej "capitolskej“ sily do najnovšieho skvelého popalbumu, ktorý Yoko nahrala. Prečítaj si recenzie v Melody Maker alebo New York Times, daj Yoko šancu," píše Lennon v jednom z listov. O pár riadkov nižšie nezabudne zareagovať aj na inú tému. „Inak, opäť je tu tá fáma, že sa Beatles dávajú dokopy. Dokonca aj jeden novinár z Capitolu túto ničím nepodloženú a nepravdivú klebetu potvrdil,“ dodáva.
Ďalšia z jeho korešpondencií je napríklad venovaná jeho bývalej manželke Cynthii, spevák sa jej v krátkom liste ozdobenom infantilnými kresbami chváli, že sa naučil písať na písacom stroji. „Uvidíte Lennona ako vtipného chlapíka, uvidíte ho ako sa predvádza aj trápi v depresii, uvidíte všetky jeho tváre,“ odkázal potenciálnym čitateľom svojej knihy Hunter Davis prostredníctvom BBC.

Jediná oficiálna biografia
Pre spisovateľa to nie je ani zďaleka prvá práca okolo skupiny Beatles. V 60. rokoch začal vo Veľkej Británii pôsobiť ako novinár a keď sa pri práci stretol s Paulom McCartneym, dohodol sa s ním, že o kapele napíše prvú a dosiaľ jedinú oficiálnu knihu. Publikácia The Beatles vyšla v roku 1968, teda len krátko pred rozpadom legendárnej kapely. V roku 1971 tú istú biografiu v rozhovore pre magazín Rolling Stone John Lennon nazval „kravinou“, i keď je pravda, že v tom čase častoval podobnými výrazmi takmer všetko, čo nejako súviselo s jeho nedávno zaniknutou skupinou.

Zatiaľ bezmenná kniha Lennonovej korešpondencie by mala vyjsť na jeseň roku 2012.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba