Operácia Kindigo. Midi Lidi proti prízrakom, zlosti a zlým pocitom

Čo má spoločné Operace "Kindigo!" s profesorom Indigo? Ako prichádza a odchádza smrť? A ako to, že Jožo Ráž vie tak krásne po česky mudrovať o živote? Tieto a mnohé ďalšie otázky vyvoláva nový, v poradí už tretí, album českej formácie Midi Lidi.

13.10.2011 12:00
Midi Lidi: Operace "Kindigo!"
Midi Lidi: Operace "Kindigo!"
debata

Je jednoduchšie nájsť niekoho, koho máte radi, než čakať na niekoho, kto má rád vás, spieva sa v jedinej anglickej piesni na albume. Midi Lidi však svojich poslucháčov evidentne radi majú. Ako výbavu do sychravých jesenných dní im totiž pripravili kolekciu väčšinou optimistických, veselých a chytľavých piesní. Čistú radosť počuť napríklad zo spevu frontmana kapely Petra Marka v pesničke Ráno. A veselý je aj popevok v skladbe Rád vařím, do ktorej Midi Lidi namiešali aj filozofovanie Joža Ráža o tom, že keby tak ako Američania žili Číňania, zemeguľa vydrží tri týždne.

„Na Operaci ,Kindigo!' sa vracia čistá radosť a prichádzajú hity aj city. Platňa je ale zároveň aj dosť zábavná,“ tvrdí o svojej novinke kapela a má pravdu. Viaceré piesne z tohto hravého albumu majú hitový potenciál. Ako napríklad povzbudzujúca Na co nesmíš zapomenout (na albume je v dvoch verziách s odlišnými textami), v ktorej skupina poslucháčom pripomína, že sú strojcami svojho šťastia. „Na světě je dobře jenom když ho máš rád, ale kde to mám brát?,“ pýta sa Marek v úvode skladby. A odpoveď je: napríklad na novej platni Midi Lidi. Tu totiž neznie neradostne ani to, keď sa v pesničke Patriot magor spieva o tom, ako smrť prichádza a odchádza každý deň. Hoci Operace „Kindigo!“ ponúka medzi štrnástkou piesní aj vážnejšie skladby (Rozhledna, Den) oproti predchádzajúcej „temnejšej“ platni pôsobí svetlejšie a radostnejšie.

K vrcholom albumu patrí aj jediná pomalá skladba Ploužák proti všem přízrakům s hosťujúcou Bárou Kratochvílovou z formácie Dva. Taký čarovný a zároveň absolútne jednoduchý „odklínací“ song proti nevratným chybám, nervom, beznádeji či chladu, len tak niekde nepočuť. Hoci krátke slogany z predchádzajúceho albumu nahradili vo väčšine prípadov klasickejšie texty, zaobídu sa bez pózy, afektu či pátosu.

Elektropopový album Operace „Kindigo!“ je plný alúzií napríklad na synthpopové hity 80. rokov (Doktor či slovenská Chata s hosťujúcou Monikou Midriakovou). Voči nim sa však kapela hneď v úvode nahrávky vymedzuje, keď spieva, že to nie je mejdan století. Naráža tak pravdepodobne na rovnomenný hit Pavla Rotha a jeho Poptria. Hoci sama skupina pripúšťa, že chcela „nahrať pekne hlúpu tanečnú platňu, čo sa nám podarilo“. Škoda len, že členovia skupiny prehlasovali Petra Marka, keď chcel použiť aj sampel z pesničky Heidi Janků.

Spomínané Poptrio Pavla Rotha v úvode svojej piesne pozýva: „Zpívat si pojď / ať nuda odletí / máme tu mejdan století“. Midi Lidi svoju aktuálnu platňu sami recesisticky označili za siedmy najlepší český album všetkých čias. Novinka držiteľov Českého leva za hudbu k filmu Protektor mejdanom storočia nie je. Ale nuda s ňou odletí a patrí medzi najlepšie české popové nahrávky posledných rokov.

Novinku predstavia Midi Lidi aj na spoločných koncertoch s kapelou Puding pani Elvisovej. Už vo štvrtok 13. októbra zahrajú v bratislavskom klube Loft, v piatok v Klube Lúč v Trenčíne a v sobotu v Trnave. Na prelome novembra a decembra sa skupina na Slovensko vráti a zahrá v Prešove, Košiciach, Žiline aj Prievidzi. Markétu Lisú, ktorá si od pôsobenia v Midi Lidi dáva prestávku, nahradí na koncertoch Tomino Kelar a doplní tak zvyšných dvoch členov kapely Petra Marka a Prokopa Holoubka.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Midi Lidi: Operace „Kindigo!“, X Production / Bumbum Satori 2011

© Autorské práva vyhradené

debata chyba