Freddie Mercury? Energia!

Na pódiu to bol suverénny šoumen, ktorý si užíval skandujúce davy, no v súkromí bol plachý a utiahnutý. Kolujú o ňom rôzne chýry, ale isté je, že patril k najlepším spevákom v dejinách populárnej hudby. Je to už dvadsať rokov, čo Freddie Mercury zomrel. Deň po tom, čo verejne priznal, že má AIDS.

19.11.2011 06:00
Freddie Mercury Foto:
Freddie Mercury
debata

„Stále vás mám rád.“ Týmito slovami sa Mercury „lúči“ v poslednom videoklipe, ktorý nakrútil. Išlo o skladbu These Are the Days of Our Lives, ktorú médiá rady pripomínajú. Je to patetické, ale čo na tom? Veď to vypovedá o lídrovi kapely, ktorá pátos zbožňovala. Mala to už v názve – Queen (Kráľovná). K tomu výstredné kostýmy, bombastické koncerty, hymnické piesne, okázalé gestá.

Tí štyria muzikanti z Queenu vedeli s pátosom robiť tak, ako málokto. Svoje pesničky napumpovali nákazlivou energiou, ktorú ešte umocňovali živé vystúpenia. Vtedy, keď Mercury dirigoval desaťtisícové davy pod pódiom a nevydržal na mieste. Vyhlasoval síce, že robí iba piesne pre zábavu, ktoré môže človek po použití okamžite zahodiť, ale mnohé skladby kapely pretrvali. Škoda len, že väčšinou počuť tie najväčšie „odrhovačky“ ako We Are the Champions či We Will Rock You.

Vedieť zaujať, byť správne drzý, nevzdávať sa a veriť v to, že budete najlepší. S tým vstupoval Mercury do šoubiznisu. A sebavedomie potreboval, pretože spočiatku to išlo kapele pomaly a ťažko. Na koncertoch nosili čudné blúzky, pôsobili tajomne a z ich muziky bolo cítiť, že je v nich plno nápadov. Publikum prekvapovali hudobne bohatými, členitými skladbami s náročnými zbormi. Najznámejším príkladom je Mercuryho Bohemian Rhapsody, ktorá vyšla na platni A Night at the Opera (1975). A hoci rockeri z Queenu neskôr „vymäkli“, začali využívať syntetizátory a produkovať chytľavý pop, stále mali radi pestrosť a vedeli zabávať. Nehovoriac o tom, že ich koncerty boli čoraz väčšie a pompéznejšie.

Mercury poskytoval rozhovory len zriedkavo, ale vo svojej hudbe ukázal veľa tvárí. Raz sa v burácajúcom gitarovom sprievode vykričal z hnevu, inokedy sa pohrúžil do clivoty „melancholického blues“, potom sa s chuťou zabavil odľahčenými, hravými, roztopašnými skladbami a najčastejšie vyznával lásku. Hovorilo sa o jeho sexuálnych aférach s mužmi aj so ženami, ale sám pripomínal najmä Mary Austinovú, ktorú označoval za nenahraditeľnú. Pre ňu zložil pieseň Love of My Life a do konca života ju považoval za svojho najväčšieho priateľa. Uvidíme, ako sa na Freddieho Mercuryho pozrú tvorcovia pripravovaného hraného filmu, v ktorom má legendárneho speváka stvárniť Sacha Baron Cohen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba