BHS: Joshua Bell, Stradivari a Sibelius

Poet s husľami, ale aj superstar klasickej hudby. Či novodobý Paganini. Takými superlatívami vyjadrujú svoje nadšenie svetové médiá americkému huslistovi, nositeľovi ocenenia Grammy, Joshua Bellovi. Slovenskému publiku sa predstaví spolu s Filharmonickým orchestrom z Osla už v utorok 29. novembra.

28.11.2011 16:00
Joshua Bell Foto:
Joshua Bell
debata

Joshua Bell, podobne ako mnoho iných profesionálnych hudobníkov, držal husle v ruke už ako malý chlapec. Napriek tomu, že už od útleho veku študoval u vynikajúcich hudobných pedagógov, jeho život mal aj iný rozmer – vášnivo obľuboval videohry a dokonca získal niekoľko juniorských titulov z tenisových šampionátov. To mu však nezabránilo stať sa už v 14 rokoch sólistom Filadelfského orchestra a o štyri roky neskôr dobyť legendárnu Carnegie Hall.

Dnes má Joshua Bell 42 rokov a bez väčších rozpakov sa dá označiť za jedného z najlepších žijúcich huslistov sveta. Hrá na tristoročných husliach z dielne Antonia Stradivariho a aj jeho sláčik má už dve storočia. Pôsobí ako sólista, člen komorných telies a orchestrov a komponuje aj vlastné husľové etudy. Na konte má 36 albumových nahrávok, v januári budúceho roku k nim pribudne ďalšia – Bell spolu s uznávaným klaviristom Jeremy Denkom na nej zahrajú skladby Ravela, Saint Saënsa a Francka.

Pred štyrmi rokmi obletelo meno Joshua Bella všetky svetové média v súvislosti s fascinujúcim experimentom. Spolu s denníkom The Washington Post pripravil performanciu, keď na stanici metra v metropole USA takmer celú hodinu hral diela J. S. Bacha. Odznela medzi nimi i jedna z najťažších husľových skladieb vôbec. Autori nápadu chceli zistiť, koľko ľudí je schopných a ochotných vnímať umeleckú krásu v netypických podmienkach. Okrem niekoľkých dolárov od okoloidúcich Bell zbohatol aj o poznanie, že najúprimnejší záujem hudba vzbudzuje v malých deťoch. A novinár z The Washington Post získal za projekt Pulitzerovu cenu.

Na Bratislavských hudobných slávnostiach sa Joshua Bell predstaví slovenskému publiku po prvý raz. Spolu s nórskymi filharmonikmi pod taktovkou slávneho Vasily Petrenka z Petrohradu prinesie interpretáciu Koncertu pre husle a orchester d mol fínskeho skladateľa Jeana Sibelia. V úvode večera nórski hudobníci predstavia skladbu svojho krajana Rolfa Wallina, jedného z najvýznamnejším skladateľov škandinávskych krajín súčasnosti. Záver bude patriť symfónii č. 4 Piotra Iľjiča Čajkovského. Koncert v historickej budove SND sa začne o 19.30 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba