Lil Nas X je nenapraviteľne autentický a svedčí mu to

Klip k piesni Montero rapera Lil Nasa X nedávno vyburcoval ostré vášne. Raper sa v ňom kĺže na striptérskej tyči smerom do pekla, kde následne tancuje v Satanovom lone. Aby toho nebolo málo, vydal k videu ešte aj neautorizovaný pár tenisiek Nike s kvapkou ľudskej krvi. Namiesto akéhokoľvek ospravedlňovania raper aj naďalej pokračuje v šokovaní verejnosti.

21.08.2021 06:00
Lil Nas X Foto:
Americký raper Lil Nas X.
debata

V roku 2019 sa hit amerického rapera Lil Nasa X s názvom Old Town Road udržal na čele rebríčka Billboard Hot 100 celých 19 týždňov, čo je dodnes rekordom. O dva roky neskôr vydal provokatívny klip k piesni Montero (Call Me By Your Name).

V rámci spropagovania tejto piesne sa Lil Nas X uchýlil k ešte odvážnejšiemu kroku – rozhodol sa vydať modifikovaný pár tenisiek značky Nike Air Max, ktoré príznačne nazval Satanove topánky. Tieto tenisky boli ozdobené pentagramom a vyrobených ich bolo presne 666. To na tom všetkom nie je ani zďaleka to najabsurdnejšie – tenisky totiž obsahovali kvapku skutočnej ľudskej krvi.

Lil Nas X pózuje spolu so Satanovými topánkami,... Foto: MSCHF
Lil Nas X a jeho Satanove topánky Lil Nas X pózuje spolu so Satanovými topánkami, ktorých sa vyrobilo 666 kusov.

Satanove topánky sa vypredali do jednej minúty, a to za cenu 1018 amerických dolárov. Kritiku si vyslúžili aj od niekoľkých známych osobností, vrátane bývalého basketbalistu Nicka Younga či rapera Joynera Lucasa. Chválu im, naopak, prejavila oficiálna Satanova cirkev.

Problém s teniskami však nebol len v etickej a morálnej rovine. Firma Nike podala na Lil Nasa X žalobu, pretože na výrobu Satanových topánok neposkytla autorizáciu a nespolupracovala ani na ich dizajne. Vedenie Nike sa pochopiteľne chcelo vyhnúť tomu, aby si verejnosť myslela, že propagujú satanizmus. Raper si z celej situácie nerobil veľké starosti a na sociálne siete pridal niekoľko vtipných obrázkov k tejto téme.

Klip k piesni Montero (Call Me By Your Name).

V apríli tohto roka došlo k vzájomnej dohode medzi oboma stranami, podľa ktorej by mal kolektív umelcov MSCHF, ktorý je zodpovedný za dizajn, vrátiť zákazníkom peniaze späť a stiahnuť tak tenisky z obehu. Je však otázne, koľko ľudí bude ochotných takýto vzácny pár obuvi vrátiť – predsa len ich hodnota vďaka tejto kauze výrazne vzrástla. Kolektív MSCHF zároveň vyhlásil, že posledný pár Satanových topánok si nechajú.

Lil Nas X sa rozhodol svojim kritikom neustupovať a nenechať nič na náhodu – len prednedávnom vypustil nový klip k piesni Industry Baby (ft. Jack Harlow), ktorého dej sa odohráva vo väzení. Na jednej strane môžeme hudobné video interpretovať ako výsmech z kauzy, ktorá vznikla okolo diabolských tenisiek, zároveň však ide o dôležitý sociálny komentár. Raper je v klipe ako zvyčajne veľmi otvorený, a to ako v perspektíve svojej homosexuality, tak v perspektíve farby svojej pleti. V súčasnosti tvorí väzenskú populáciu v USA 38,2 % čiernych mužov, čo je takmer 60 000.

Klip k piesni Industry Baby (ft. Jack Harlow).

Klip vznikol v spolupráci s komunitným fondom Bail Project, ktorý sa pokúša zamedziť hromadnému uväzňovaniu ľudí v USA. V popise videa je link, prostredníctvom ktorého je možné tejto neziskovej organizácii prispieť. "Hudba je spôsob, akým bojujem za oslobodenie. Je to môj akt odporu,“ uviedol Lil Nas X. Zároveň uviedol, že zmena v súčasnom väzenskom systéme je nevyhnutná pre dosiahnutie skutočnej slobody. "Poznám bolesť, ktorú uväznenie prináša do rodiny. Taktiež viem, aký neprimeraný vplyv má kaucia v hotovosti na čiernych Američanov,“ dodal.

Čo sa týka prezentovania sexuality a LGBT kultúry, nie je Lil Nas X ojedinelým prípadom, ale v súčasnosti je zrejme tým najvýraznejším. O to odvážnejšie pôsobí jeho vystupovanie preto, že ide o umelca pôsobiaceho predovšetkým v oblasti hip hopu – a v tejto brandži sa to veľmi nenosí. Pre Lil Nasa X je však autentickosť základ, bez ktorého si ho už ani nemôžeme predstaviť. Dá sa len hádať, čím nás prekvapí nabudúce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rap #Lil Nas X