Milan Lasica a Bratislava Hot Serenaders zastavili hudbou čas

Sny by sa mali plniť. A to platí aj pre tie hudobné. Ak sa interpret rozhodne nahrať nahrávku najmä pre svoju radosť, rozozná to poslucháč už po niekoľkých sekundách titulnej skladby.

15.01.2012 12:00
Milan Lasica a Bratislava Hot Serenaders – Keď... Foto:
Milan Lasica a Bratislava Hot Serenaders – Keď zastal čas
debata

To je aj prípad albumu Keď zastal čas. Pre Milana Lasicu je splneným snom, rovnako ako pre jeden z našich najoriginálnejších orchestrov s hrdým názvom Bratislava Hot Serenaders. To, že si ich spoločný album našli pod stromčekom mnohí milovníci swingu a starých „zlatých“ čias, je takmer samozrejmosť. Originálny darček má však tešiť celý rok. Názov albumu Keď zastal čas je aj preto mimoriadne výstižný.

Nesmrteľné hudobné spojenie
Milan Lasica spolupracoval s Bratislava Hot Serenaders hneď niekoľkokrát. V minulosti spoločne nahrali úspešné albumy Ja som optimista a Celý svet sa mračí. Už na nich bolo počuť, že sa našli. Lasicov elegantný spev a nádherné aranžmány fenomenálneho trubkára Juraja Bartoša spravili zo spomínaných nahrávok klasiku prakticky okamžite po ich vyjdení.

Zásluhu na tom však nemala iba Lasicova herecká popularita. Starý swing ma hlboko v srdci, a preto je aj minimálne rovnako dobrým spevákom. Bez výborného orchestra za chrbtom by si však nevystačil. Bratislava Hot Serenaders takým orchestrom je. Osobnosť Juraja Bartoša má v hudobnom svete rovnakú silu ako Lasicov humor. Magická kombinácia, ktorá vznikla ich spojením, je oprávnenou garanciou kvality.

Noblesa v každom takte
Každý ďalší album je výzva. Napriek tomu, že orchester Bratislava Hot Serenaders vychádza z hudby 20. a 30. rokov, prináša na slovenskú hudobnú scénu stále niečo nové. Sú to extrémne vysoké nároky na inštrumentálne výkony jeho členov a charakteristický dobový zvuk.

Nahrať album s atmosférou obdobia, v ktorom sa rodila samotná populárna hudba, je úlohou pre skutočných majstrov. Tým trubkár a aranžér Juraj Bartoš nepochybne je. Na svetových pódiách vystupoval s legendami ako Ray Charles alebo Liza Minelli. To je však iba zlomok z jeho úspešnej hudobnej kariéry. Bartoš patrí medzi hudobníkov, ktorí reprezentujú našu krajinu hudbou, ktorá znesie tie najprísnejšie kritériá. Je preto trochu smutné, že jeho orchestru nevenujú naše média zaslúžený priestor. Kvalita sa však presadí sama.

Bratislava Hot Serenaders dokázali prekročiť naše hranice s noblesou, ktorou je ich hudba nasiaknutá do posledného taktu. Aj preto je ich najnovší album Keď zastal čas takým zážitkom.

Krásne spomínanie na ešte krajšie časy
Pätnásť amerických šlágrov otextoval Milan Lasica so šarmom, bez ktorého by obľúbené evergreeny jednoducho nefungovali. Nechýba ani jeho povestný humor a smutnokrásna melanchólia. „Ráno príď a daj si čaj, potom sa ma opýtaj, či môžeš ostať ako stály hosť.“ Album Keď zastal čas vďaka výborným textom a nádhernej hudbe vydrží minimálne tak dlho ako skladby, ktorým vzdáva hold. Štandard On The Sunny Side Of the Street sa zmenil na Slnečné kúpele, Dream A Little Dream Of Me na Spím a z Blue Moon sa stala skladba Je spln. Obrovský hudobný cit a textárska vyzretosť.

Vďaka nim nie je album Keď zastal čas iba nostalgickou spomienkou na zlaté časy. Je plnohodnotnou nahrávkou vyspelého šansoniéra a jeho špičkového orchestra. Bez seba by nedokázali fungovať, a preto sa tešia z každého tónu. Radosť sa okamžite prenesie aj na poslucháča, ktorý sa tak stane ich starým priateľom. Okrem toho zistí, že album roka 2011 nenahrali postavičky zo slovenských hitparád ani alternatívni hrdinovia. Nahral ho 71-ročný bratislavský šansoniér a orchester, ktorý robí svojmu mestu dobré meno aj bez megalomanskej propagácie.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Milan Lasica a Bratislava Hot Serenaders – Keď zastal čas, Forza Music 2011

© Autorské práva vyhradené

debata chyba