Británia má nového miláčika

Ani oslavovaná Adele, ani minuloročný objav kritiky speváčka Jessie J, ale strapatý mladík Ed Sheeran získal najviac nominácií na Britské hudobné ceny. Má iba 20 rokov a debutový album nazvaný jednoducho + vydal len v septembri. Teraz sa s ním uchádza o Brit Award pre britský album roka a nominovaný je aj v ďalších troch kategóriách.

17.01.2012 09:00
Ed Sheeran Foto:
Ed Sheeran
debata

„Vlani v tomto čase som iba podpisoval kontrakt s vydavateľstvom, takže si myslím, že to bol dobrý rok,“ povedal mladý hudobník BBC. Ako uvádza stránka Brit Awards, k skladaniu hudby ho inšpirovalo stretnutie s írskym pesničkárom Damienom Ricom, keď mal Ed jedenásť rokov. Práve Ricove skladby niektoré piesne zo Sheeranovho debutu jemne pripomínajú.

Naslepo do Ameriky
Sheeran nie je nejaký prefabrikát, ktorý pretlačilo vydavateľstvo. Hudbe sa venoval aj predtým. Keď mal 16 rokov, odišiel od rodičov do Londýna. Nezávisle vydal niekoľko EP nahrávok, ktoré vznikli prakticky na kolene. Jeho minuloročná, takisto nezávislá kolekcia No. 5 Collaborations, na ktorej sa spojil s viacerými v Británii známejšími hudobníkmi, sa dokonca vlani o tomto čase v rebríčku iTunes vyšplhala na druhé miesto – väčší záujem mali poslucháči len o Rihannu.

Ešte predtým Sheeran, keď mu došli peniaze a nemal na nájom, putoval po Londýne a dva a pol roka prespával na mnohých miestach vďaka komunite couchsurferov a svojich fanúšikov. Ponúkal svoje nahrávky a koncertoval prakticky denne. „Hral som večer čo večer. Niekedy aj trikrát za večer,“ povedal na stránke Brit Awards.

Pred dvomi rokmi sa Sheeran vybral do Los Angeles, kde bez kontaktov fungoval podobným spôsobom. Až kým si ho počas večera nevšimol známy herec a spevák Jamie Foxx, ktorý mu poskytol strechu nad hlavou a tiež možnosť nahrávať.

Prekvapený, ale šťastný
Sheeranov manažment vetril šancu na úspech, ktorej chcel pomôcť tým, že speváka trochu skonformní. Chceli napríklad, aby si prefarbil vlasy. Sheeranovou odpoveďou bola pesnička You Need Me, I Don't Need You (Vy potrebujete mňa, nie ja vás). Túto skladbu naživo nahral pre SBTV kanál na youtube a iba za prvé dva dni si pieseň prehralo 100-tisíc návštevníkov. Dnes sa čísla návštevností jeho skladieb na youtube pohybujú v miliónoch.

„Cítim sa ako v extáze, som trochu prekvapený, ale šťastný. Mieša sa vo mne množstvo rôznych pocitov,“ reagoval Sheeran na štvoricu nominácií pre internetový kanál ITN. Nominovaný je aj v kategóriách objav roka, spevák roka a so skladbou The A Team sa uchádza o cenu aj v kategórii singel roka. Najradšej by však, samozrejme, zvíťazil v kategórii albumov. „Ale už len byť v jednej kategórii s Adele a Coldplay je fenomenálne.“ Okrem spomínanej trojice sa o cenu album roka uchádzajú PJ Harvey a Florence & The Machine.

Najväčšie šance na zisk tejto trofeje má zrejme Adele so svojím druhým albumom 21, pretože o väčšine kategórií Brit Awards rozhoduje zhruba 1 000-členná akadémia hudobných profesionálov. Tá zvykne zohľadňovať aj predaj albumov a hranosť v rádiách. A práve Adele predajom svojich platní vlani lámala jeden rekord za druhým. Aktuálne najpredávanejšia speváčka na svete sa s pesničkou Someone Like You uchádza aj o cenu singel roka a nominovaná je aj v kategórii speváčok. Rovnako tri nominácie má ďalšia speváčka Jessie J.

Adele, ktorá pre zdravotné problémy na niekoľko mesiacov zrušila všetky koncerty, sa počas odovzdávania Brit Awards vráti na pódiá a prvýkrát od operácie hlasiviek zaspieva naživo. Víťazov Brit Awards vyhlásia 21. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba