Duran Duran zahrá hity aj nové piesne

Britská skupina Duran Duran, ktorá zažívala najväčšie úspechy v 80. rokoch, sa vracia na Slovensko. Po vyše piatich rokoch od svojej tunajšej koncertnej premiéry vystúpi v stredu 1. februára v bratislavskej Incheba Expo Arene.

31.01.2012 13:00
Duran Duran Foto:
Duran Duran
debata

Na výslnie sa kapela dostala priam raketovo a z jej členov sa vo veľmi mladom veku stali svetové hudobné hviezdy. „Boli to skvelé časy a úžasná skúsenosť, ale malo to rovnako svoje úskalia. Nebol som na to celkom pripravený. V jednej chvíli ste decko, ktoré býva s rodičmi a pokúša sa hrať v garáži, a zrazu hráte v medzinárodne úspešnej skupine, pravdepodobne najúspešnejšej kapele v rokoch 1983 a 1984. Bola to jazda. Trochu som tým trpel, pretože nám chýbalo celé jedno obdobie prirodzeného dospievania. Asi aj preto skupina nevydržala v pôvodnom zložení aj po roku 1985,“ povedal pred niekoľkými rokmi v rozhovore pre Pravdu bubeník skupiny Roger Taylor.

Skupina vznikla koncom 70. rokov v anglickom Birminghame a úspech slávila už s debutovým albumom z roku 1981 s prelomovým hitom Girls On Film. O necelý rok k nemu skupina pridala platňu Rio. Tá aj vďaka hitom Hungry Like The Wolf, Save a Prayer či titulnému Rio dobyla austrálsky albumový rebríček, v Británii skončila druhá a v Amerike sa dostala do prvej desiatky. K úspechu jej pomohla aj vtedy sa rozbiehajúca stanica MTV – skupina Duran Duran patrila k priekopníkom v oblasti hudobných videoklipov.

V druhej polovici 80. rokov pôsobila skupina ako trio – opustili ju bubeník Roger Taylor a gitarista Andy Taylor. Svoje pôvodné zloženie obnovila Duran Duran pred jedenástimi rokmi, neskôr však skupinu opäť opustil gitarista Andy Taylor. Na bratislavskom koncerte pred piatimi rokmi sa jeho postu ujal Dominic Brown, ktorý s kapelou vystúpi aj tentoraz.

Brown sa podieľal aj na zatiaľ najnovšom albume skupiny All You Need Is Now. V poradí už trinásta štúdiová nahrávka Duran Duran vyšla najskôr na internete a vlani aj ako CD. Producentom albumu je Mark Ronson, známy napríklad spoluprácou s Amy Winehouse. „Jednou z vecí, ktoré na tomto albume milujem, je fakt, že je nevedomky popový, veľmi chytľavý, bez toho, že by to bol jeho hlavný zámer. Pre mňa osobne je to alternatívny album – a to je to, o čo sme sa snažili na prvom mieste,“ povedal spevák skupiny Simon Le Bon. Okrem skladieb z novinky však na bratislavskom koncerte zaznejú aj overené hity ako Wild Boys, Is There Something I Should Know?, Ordinary World, Come Undone či A View To a Kill z rovnomennej bondovky.

Začiatok koncertu je naplánovaný na 20. h, ešte pred Duran Duran sa predstaví slovenská skupina Lavagance. Skupine predskakovala aj na jej prvom slovenskom koncerte, tentoraz ju ako predkapelu vybrali fanúšikovia v hlasovaní na internete.
Bratislavským koncertom skupina Duran Duran zakončí európsku časť svojho turné, neskôr ju ešte čaká Ázia a Austrália.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba