Martin Valihora: Bubeníkov je veľa, ale Charlie Watts je len jeden

Rozhovor s bubeníkom Martinom Valihorom o zosnulom členovi britskej skupiny The Rolling Stones.

25.08.2021 15:40
Martin Valihora Foto: ,
Martin Valihora
debata (2)

V čom vidíte najväčší prínos Charlieho Wattsa?

Charlie Watts znamenal pre kapelu Rolling Stones aj celý hudobný svet veľký zlom v hre na bicie. Jeho bubnovanie bolo veľmi osobité, bol silná individualitu a prispel k autentickému zvuku Rolling Stones aj všetkých formácií, v ktorých hral. Nevenoval sa len rokenrolu, ale aj džezu.

Bol to bubeník, ktorý mal veľmi netypický prístup nielen k hre, ale aj k bicím ako nástroju. Ako hudobník sa vyjadroval jedinečne. Bol jedným z dvoch najznámejších hudobníkov sveta – jedným bol Ringo Starr, druhým Charlie Watts.

Človek nemusí vždy hrať dokonale majstrovsky na nástroji, ide aj o vnútornú výpoveď – tým ovplyvnil zvuk formácií, v ktorých hrával. Nebol len veľkou hudobnou osobnosťou, ale patril do najvyššej kategórie ikon, ktoré zanechali veľkú stopu a boli pre mnohých vzorom. Zapísal sa do encyklopédií hudby, hlavne rokenrolu.

Bola jeho jedinečnosť aj v tom, že popri roku mal rád aj džez?

Skôr to svedčilo o jeho láske k hudbe – vyznal sa vo viacerých žánroch. Ale či už hral rokenrol, alebo džez, pristupoval k hudbe veľmi svojsky. Nie akademicky, nehral virtuózne, mal vlastnú hudobnú víziu a reč. Hral jednoducho, ale dosiahol veľa.

Experti na hudbu by mnohé veci v jeho hre mohli označiť za nedokonalé, ale vytvoril jedinečný zvuk. Išiel po podstate hudby. Hral tak, ako mu dovoľovali jeho možnosti, napriek tomu má jeho hudba silný odkaz. S Rolling Stones si nevieme predstaviť iného hudobníka ako Charlieho Wattsa. Vo zvuku bol nezameniteľný. Jeho odkaz znie: nebáť sa byť sám sebou.

Takže aj keby hral neznámu skladbu, spoznali by ste ho podľa zvuku?

Veď práve to je krásne na jeho hraní. Nie dokonalosť, ale originalita.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Rolling Stones #bubeník #Charlie Watts