John Lydon: Pankáč bez záväzkov

Začalo sa to tým, že pankáč robil reklamu na maslo. Mnohí ho za to kritizovali, no John Lydon, frontman niekdajších Sex Pistols, si po svojej päťdesiatke zafinancoval návrat svojej niekdajšej kapely. Public Image Ltd., komerčne menej známy, ale možno ešte rešpektovanejší Lydonov projekt sa tak vrátil na pódiá. A práve z koncertov si zaplatil aj návrat do štúdia.

16.05.2012 07:00
Na novinke Public Image Ltd sú experimenty,... Foto:
Na novinke Public Image Ltd sú experimenty, ktorých sa Lydon nikdy nestránil.
debata

Návrat Public Image Ltd., ktorí sa minulé leto predstavili aj na trenčianskej Pohode, sa tak definitívne potvrdil tento rok, dva roky po prvých koncertoch a tri roky po reklame na maslo. Najskôr EP platňou One Drop, ktorá je prvou nahrávkou skupiny po dvadsiatich rokoch, a následne i novým albumom This Is PiL, ktorý vyjde koncom mája. Lydon tak potvrdil, že na rozdiel od návratov Sex Pistols, ktoré sú iba biznisom, to s vlastným sólovým projektom myslí vážne.

Public Image Ltd. vznikli už koncom 70. rokov, v zásade hneď po odchode Lydona zo Sex Pistols a od počiatku to bol najmä Lydonov sólový projekt, v ktorom sa nechal obklopovať hudobníkmi šikovnejšími, ako je on sám. Lydon však Public Image Ltd. prinášal ideový koncept, texty, hlas a svoju pankáčsku (anti)charizmu.

One Drop EP je ukážkou aktuálneho zvuku Public Image Ltd., ktorý sa bude dať očakávať aj od celého albumu. Základom je Lydonova recitácia, či svojský druh spevu jeho vykričaného hlasu, ktorému dávajú ostatné nástroje zásadný priestor. Bicie, basa a gitara skôr predstavujú len akýsi hudobný sprievod, máloktorý z nástrojov sa odhodlá na zvukový „výlet“.

Public Image Ltd. je vlastne zhudobnená poézia, čo potvrdzuje najmä The Room I Am In. Naopak, úvodné dve skladby – rovnomenná One Drop a I Must Be Dreaming sú menej experimentálne, stretáva sa v nich post-punk päťdesiatnikov s vplyvom reggae. Spomínaná The Room I Am In a predovšetkým záverečná Lollipop Opera pracuje s menej tendenčnou výstavbou skladieb, dovoľuje si zefektniť klávesy i zvuk a pracuje aj s klasickým Lydonovým neurotickým prejavom.

Novinka Public Image Ltd. vyšla koncom apríla len na vinylovej platni a digitálne cez internetové obchody. Práve vinyl tomuto EP dáva jasný koncept – na jednej strane tu sú experimenty, ktorých sa Lydon nikdy nestránil, na druhej priamočiare podkreslenie jeho svojskej poézie a prejavu.

O návratoch Sex Pistols si človek môže myslieť čokoľvek, no v prvom rade v nich ide iba o peniaze. To, naopak, Public Image Ltd. sú Lydonovou dospelou výpoveďou a platformou na neviazanú žánrovú realizáciu. A to platí už od konca sedemdesiatych ro­kov.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Public Image Ltd.: One Drop EP
PiL Official, 2012

Hudobné novinky

Kittchen: Dezert
Kittchen.cz, 2012
Český projekt Kittchen, za ktorým stojí v kuchárskej čiapke zamaskovaný anonymný hudobník, vzbudil minulý rok svojím debutovým albumom Menu celkom slušnú pozornosť. Na prvého mája na svojej stránke zverejnil aj jeho novú verziu, kde sa o remixy a coververzie postarali napríklad Bonus, Martin E. Kyšperský z kapely Květy alebo Bratři Orffové. Oba jeho albumy sa dajú stiahnuť zadarmo.

Piresian Beach: Alle Falle
piresianbeach­.bandcamp.com, 2012
Maďarská speváčka Zsófia Németh, skrývajúca svoj lo-fi punk za pseudonym Piresian Beach, vydáva v týchto dňoch na bezplatné stiahnutie svoje nové EP Alle Falle. Zvukom nadväzuje na jej predchádzajúce počiny, ktoré sú prinajmenšom vyrovnaným nasledovníkom dievčenských garážových skupín ako Dum Dum Girls alebo Best Coast.

DVA: Botanicula soundtrack
Minority, 2012
Česká skupina DVA okrem vlastných nahrávok často „vyrába“ i soundtracky k filmom či divadelným hrám. Najnovšie prispeli hudbou k českej hre Botanicula a práve ich soundtrack získal cenu za najlepšiu hudbu na Festivale nezávislých hier v Kalifornii. Ide tak o akýsi herný ekvivalent filmových Oscarov. Po digitálnom zverejnení tento mesiac vyjde aj na vinylovej platni pod vydavateľstvom Minority Records.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba