Neznámu nahrávku Johna Lennona vydražili za takmer 50-tisíc eur

Doposiaľ nezverejnenú nahrávku britského hudobníka Johna Lennona z roku 1970 vydražili v utorok v Dánsku za takmer 50-tisíc eur. Audiokazeta obsahuje 33 minút dlhú zvukovú stopu a aj jednu doteraz nevydanú skladbu s názvom Radio Peace.

30.09.2021 06:00
Yoko Ono John Lennon Foto: ,
John Lennon s druhou manželkou Yoko Ono.
debata (2)

Nahrávku vytvorili štyria dánski študenti, ktorí sa pre sériu nepredvídateľných udalostí a zlé počasie ocitli v miestnosti s Lennonom a jeho manželkou Yoko Ono a urobili s nimi rozhovor.

Neznámy kupca dal na kazetu ponuku cez telefón vo výške 49 760 eur. Kupec získa okrem audiokazety aj fotografie zo stretnutia študentov so spevákom a výtlačok školských novín, v ktorých sa objavil spomínaný rozhovor.

Nahrávka vznikla niekoľko mesiacov predtým, ako sa rozpadla skupina Beatles. Študenti sa počas rozhovoru pýtali Lennona otázky súvisiace s kampaňou za mier, ktorú viedol s manželkou, ale aj na jeho imidž ako člena legendárneho hudobného zoskupenia.

John Lennon Čítajte viac V Dánsku ide do dražby dosiaľ nezverejnená nahrávka Johna Lennona

„Prišli sme do obývacej izby a uvideli sme Johna a Yoko, ako sedia na gauči. Bolo to fascinujúce. Sadli sme si k nim… a rozprávali sme sa,“ uviedol jeden zo študentov Karsten Höjen, ktorý má teraz 68 rokov.

Lennon navštívil Dánsko v decembri 1969 spolu s druhou manželkou Yoko Ono, aby mohla tráviť čas s dcérou z predchádzajúceho manželstva. Tá v tom čase žila so svojím otcom Anthonym Coxom na severe Jutského polostrova. Vtedajší člen skupiny Beatles sa v Dánsku zdržal niekoľko týždňov.

My Brother the Beatle Čítajte viac Jedenásťročný Lennon napísal list, teraz ho vydražia

John Lennon zomrel v New Yorku v roku 1980 po tom, ako ho vo vstupnom portáli obytného domu na Manhattane zastrelil Mark David Chapman. Za čin dostal doživotie, ktoré si doteraz odpykáva vo väzení.

V poradí už jedenástu žiadosť o podmienečné prepustenie mu americké úrady zamietli minulý rok, pretože s jeho prepustením nesúhlasí vdova po hudobníkovi Yoko Ono.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #hudba #Dánsko #John Lennon #pieseň