Lil Nas X sa naplno otvoril svetu

Americký reper Lil Nas X zaznamenal úspech už v roku 2019 so svojím EP s názvom 7. Pieseň Old Town Road, na ktorej spolupracoval s country hudobníkom Billy Ray Cyrusom, sa stala jedným z najpredávanejších singlov v histórii.

09.10.2021 11:00
montero Lil Nas X Foto:
Lil Nas X: Montero
debata

Lil Nas X nezaháľal, a 17. septembra vypustil nový album s názvom Montero (podľa jeho rodného mena). Hlavný singel Montero (Call Me By Your Name), ktorého druhotný názov inšpiroval rovnomenný film z roku 2017, debutoval na prvom mieste rebríčka Billboard Hot 100.

Americký reper Lil Nas X zaznamenal úspech už v roku 2019 so svojím EP s názvom 7. Pieseň Old Town Road, na ktorej spolupracoval s country hudobníkom Billy Ray Cyrusom, sa stala jedným z najpredávanejších singlov v histórii.

Už v začiatkoch jeho kariéry bolo jasné, že ide o výnimočného hudobníka, ktorý sa rýchlo stal jedným z hlasov súčasnej generácie. Zatiaľ čo v prvých piesňach sa otváral pomaly a najintímnejšie pôsobila pieseň Closure, na svojom najnovšom albume sa reper prejavil naplno vo všetkých smeroch.

Videoklip k Monteru sprevádzala pomerne búrlivá atmosféra – okrem biblických motívov v ňom vidieť Lil Nasa X predvádzajúceho Satanovi erotický tanec. Publicita však reperovi nijako neuškodila, práve naopak – využil ju vo svoj prospech a celé promo k vydaniu albumu sa nieslo v podobnom duchu – tesne pred vydaním bol odvysielaný livestream, počas ktorého Lil Nas X interviewoval sám seba predtým, než ho odviezli do nemocnice, aby porodil svoj nový album.

Na prvý pohľad sa niekomu môže zdať, že ide o silenú provokáciu, ktorej jediným účelom je upútanie pozornosti. Lil Nas X sa však pohyboval na veľmi tenkom ľade – ako homosexuál to medzi repermi nemal jednoduché, no napriek všetkým predsudkom sa mu podarilo presadiť, a to bez akéhokoľvek ospravedlňovania. Čím viac je autentický, tým viac mu to pristane – človek pôsobí najsympatickejšie práve vtedy, keď sa vo svojej koži cíti najlepšie.

EP 7 obsahuje výnimočné hudobné počiny, ktoré udali smer reperovej budúcej tvorby. Jednotlivé piesne z nového albumu pôsobia oveľa smelšie, napriek tomu sa im však podarilo uchovať niečo z jeho predchádzajúcej esencie, ktorá je preňho typická. Okrem Montero (Call Me By Your Name) vypustil do sveta aj single Thats What I Want, Industry Baby a Sun Goes Down. Videoklipy sú takisto oveľa odvážnejšie, než na čo bol svet doteraz zvyknutý. Industry Baby je otvoreným výsmechom z kauzy diabolských tenisiek, kvôli ktorým sa Lil Nas X dostal pred súd. Aj na tomto príklade je vidieť, ako vie reper využiť všetko vo svoj prospech. Pieseň Sun Goes Down je zasa spoveďou z obdobia, keď si ešte nebol istý sám sebou a musel sa vyrovnávať so svojou homosexualitou a šikanovaním zo strany rovesníkov. Thats What I Want je o túžbe po láske – v klipe sa ako hosť objavil Billy Porter a scéna vzdávajúca poctu filmu Skrotená hora.

Na albume Montero spolupracovalo mnoho významných mien ako Elton John, Miley Cyrus, Jack Harlow, Doja Cat či Meghan Thee Stallion. V úlohe producentov sa objavil napríklad známy spevák Ryan Tedder z One Republic či reper Kanye West.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miley Cyrus #Elton John #Lil Nas X