Slovenská filharmónia uvedie česko-slovenský program

V koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF) odohrajú vo štvrtok 28. októbra, symbolicky v deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu, úvodný symfonický koncert Populárneho cyklu. Zostavený je z diel Jána Cikkera, Vítězslava Nováka a Antonína Dvořáka.

28.10.2021 14:00
Slovenska filharmonia Slovensky komorny orchester Foto:
Slovenský komorný orchester.
debata

Na úvod koncertu zaznie Dramatická fantázia pre veľký orchester Jána Cikkera, jedného z hlavných predstaviteľov slovenskej hudobnej moderny. „Impulzom pre vznik diela boli revolučné udalosti v Maďarsku v roku 1956. Dramatickú fantáziu pre veľký orchester skomponoval Ján Cikker v roku 1957, keď bola úspešne uvedená jeho druhá opera Beg Bajazid a súčasne začal pracovať na tretej opere Mr. Scrooge,“ priblížila Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF. Dielo SF odpremiérovala pod taktovkou Ladislava Slováka 30. októbra 1958.

Slovenská filharmónia Čítajte aj Slovenská filharmónia pozýva na koncert

V česko-slovenskom programe figuruje aj symfonická báseň op. 26 V Tatrách Vítězslava Nováka, Cikkerovho pedagóga kompozície na Majstrovskej škole v Prahe. „V symfonickej básni z roku 1902 sa odzrkadľujú skladateľove zážitky nadšeného vysokohorského turistu a horolezca. Premiéra zaznela 25. novembra 1902 v Prahe,“ poznamenala Tolstova s tým, že autor dielo prepracoval do finálnej podoby, ktorú uviedli o päť rokov neskôr. „Odvtedy patrí k najčastejšie hrávaným Novákovým skladbám. Novák študoval na Pražskom konzervatóriu u Antonína Dvořáka a práve jeho 7. symfónia uzavrie štvrtkový symfonický koncert Slovenskej filharmónie,“ avizuje Tolstova.

Daniel Raiskin Čítajte aj Slovenská filharmónia otvorí svoju 73. koncertnú sezónu

Filharmónia ďalej informuje o zmene dirigenta koncertu. Česko-slovenský program zaznie v naštudovaní Rastislava Štúra. Ondrej Olos, ktorý mal s orchestrom program naštudovať, zrušil svoje účinkovanie zo zdravotných dôvodov. Podujatie sa uskutoční v režime OTP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia