Galéria hudby v Nitre predstaví zoskupenie Miro Tóth&Dystopic Requiem Quartet

V Nitrianskej galérii vrcholí jesenná časť pravidelného koncertného cyklu. Aktuálny ročník podujatia s názvom Galéria hudby ukončí koncert, ktorý sa bude konať 4. novembra.

01.11.2021 09:00
Vojtech a Barbora Ga  lovci Foto:
Miroslav Tóth venoval dielo Barbore a Vojtechovi Gálovcom. Vzniklo ako pamiatka na všetky obete holokaustu.
debata

V koncertnej sále Župného domu sa predstaví sláčikové kvarteto Miro Tóth&Dystopic Requiem Quartet. „Toto hudobné zoskupenie odohrá návštevníkom Galérie hudby svoj program s názvom Black Angels Songs,“ informovali organizátori.

V poradí 16. ročník cyklu Galéria hudby ponúkol komorné koncerty zamerané na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období. „V roku 2021 sme sa zamerali na prezentáciu významných diel zo sólovej i komornej hudby od 16. storočia až po posledné hudobné kompozície z roku 2020,“ doplnila Nitrianska galéria.

Hudobné dielo Black Angels Songs je rozdelené na Dve knihy. BOOK I je súborom deviatich aluzívnych vojnových a pohrebných skladieb. Tie autor neskôr použil na resampling a granulárnu syntézu prostredníctvom elektroniky v druhej časti sláčikového kvarteta – BOOK II. Tá je výrazovo explozívnym a zvukovo masívnejším protikladom prvej časti. Vznikli tak dve odlišné časti diela – prvá ako reminiscencia na zabudnutú minulosť a druhá ako pripomienka scudzujúcej prítomnosti. Album má špeciálnu prílohu – malý flexi disk s nahrávkou krátkeho komentára Fedora Gála. Skladbu nahrali koncertní muzikanti, ktorí pri tejto príležitosti sformovali Dystopic Requiem Quartet.

Tvoria ho prvotriedni českí huslisti David Danel a Anna Veverková zo Symfonického orchestra Českého rozhlasu a slovenskí interpreti klasickej súčasnej hudby Peter Zwiebel (viola) a Andrej Gál (violončelo), členovia Slovenskej filharmónie a Slovenského komorného orchestra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Galéria hudby