Zomrel Steve Bronski, ikona gay komunity

Vo veku 61 rokov zomrel Steve Bronski, vlastným menom Steven William Forrest, spoluzakladateľ slávneho synth-popového tria Bronski Beat. Skupina sa dala dokopy v roku 1983, keď sa jej členovia Bronski (keyboard a perkusie), Larry Steinbachek (keyboard a perkusie) a Jimmy Somerville (vokály) delili o jeden byt.

10.12.2021 10:17
Steve Bronski Foto:
Steve Bronski (v strede) a jeho spoluhráči John Foster a Larry Steinbachek v Montreux vo Švajčiarsku
debata (2)

Radikálne politickí

O rok neskôr podpísali nahrávaciu zmluvu s London Records, čo bol vzhľadom na to, že dovtedy odohrali len deväť koncertov, veľký úspech. Ich debutový singel Smalltown Boy (Malomestský chlapec) bol zároveň ich najúspešnejším. Pieseň hovorí o teenagerovi, ktorý je gay, a rozhodne sa opustiť svoje rodné mesto, rodinu aj priateľov. Všetci traja členovia kapely boli otvorene homosexuálne orientovaní. Smalltown Boy sa dostal na tretie miesto britských hitparád, okrem toho sa mu darilo aj v Belgicku, Holandsku či v Austrálii.

Záujem o aktivizmus však v prípade Bronski Beat nebol jednorazovou záležitosťou. Vo svojej tvorbe boli členovia tria radikálne politickí a nebáli sa hovoriť o veciach, ktoré boli v tej dobe ešte viac-menej tabu. V piesni Why? sa napríklad venovali téme predsudkov voči gayom. Na konci roka 1984 vydali album s názvom The Age of Consent (Vek súhlasu), kde sa nachádzal zoznam vekovej hranice súhlasu s homosexuálnym pohlavným stykom v rôznych krajinách.

V roku 1985 nahrali Bronski Beat spolu s muzikantom Marcom Almondom cover verziu piesne I Feel Love od Donny Summer, ktorá mala v Británii veľký úspech a podobne ako Smalltown Boy sa dostala na tretie miesto hitparád.

V tom istom roku zo skupiny odišiel Somerville, ktorého členovia nahradili Johnom Fosterom, s ktorým nahrali album Truthdare Doubledare. Foster opustil kapelu v roku 1987, o dva roky neskôr sa stal spevákom Jonathan Hellyer. Počas jeho pôsobenia v Bronski Beat nahrali hit Cha Cha Heels. Zoskupenie fungovalo do roku 1995.

Noví Bronski Beat

Od roku 2007 sa Steve Bronski venoval sólovým aktivitám. Zremixoval piesne Stranger to None od skupiny All Living Fear a Flowers in The Morning od elektronickej kapely Electrobronze.

V roku 2016 sa Bronski Beat dali opäť dokopy v zložení Bronski, Stephen Granville a Ian Donaldson. V tom istom roku zomrel Larry Steinbachek. Nasledujúci rok vydalo trio vynovenú verziu albumu Age of Consent s upraveným názvom Age of Reason (Vek dôvodu).

Steve Bronski zomrel 9. decembra 2021. Jimmy Somerville, posledný žijúci člen pôvodnej zostavy Bronski Beat, sa k jeho úmrtiu vyjadril na sociálnej sieti Twitter: „Som smutný zo správy, že Steve Bronski zomrel. Bol to talentovaný a veľmi melodický muž. Pracovať s ním na piesňach, a na tej jednej piesni, ktorá zmenila naše životy a dotkla sa toľkých ďalších životov, bolo zábavné a vzrušujúce. Ďakujem za melódiu, Steve.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #synthpop #Steve Bronski #Bronski Beat