Spevák Lukáš Adamec: Verím, že prídu lepšie časy

Po piatich rokoch vychádza spevákovi Lukášovi Adamcovi druhý album nazvaný ...na lepšie časy... Názov je citátom zo staršej skladby a vyjadruje nádej, že lepšie časy sa blížia. Ľudia ich pocítia z nových pesničiek, ale aj z rozhovoru, ktorý nám spevák poskytol. Verí, že bude dobre. Čaká veľa lásky, veľa energie, hoci on sám je vraj už vybúrený a hľadá skôr pokoj.

11.02.2022 06:00
Lukáš Adamec Foto:
Spevák Lukáš Adamec.
debata (1)

Kedy začína byť spevák nervózny, že mu už dávno nevyšiel album? Niekto je nesvoj už po roku, niekto nie je ani po piatich. Ako ste to cítili vy?

Ide o tempo, akým spevák alebo kapela postupuje. Ja som mal posledný album pred piatimi rokmi. A po tom albume, ktorý mal úspešné single Horúca láska alebo Keď ma raz odsúdia, som chcel najmä veľa hrať a aj som veľa hral. Nebolo teda veľa času skompletizovať nový album, čo však neznamená, že sme nič nerobili, alebo že som nič nerobil ja.

Veď v roku 2019 vznikla pieseň Tancuj mi, v roku 2020 pieseň Najviac a v roku 2021 pieseň Život je boj (k relácii moderátora Riša Lintnera Citronáda). Venoval som sa singlom, ale aj tak sa po nejakom čase objavila potreba urobiť niečo nové, kompletné. Najmä keď odpadávali koncerty a tým aj záujem. Na tvorbu vplýva veľa faktorov.

Ako to bolo s vami? Dostala vás pandemická situácia do útlmu, znechutila vás alebo posilnila?

Tie pocity boli raz hore, raz dolu a dodnes to tak je. Umelec je zvyknutý prejavovať sa, či už je to na pódiu, na platni alebo hocako a keď mu to vezmú, tak si kladie otázky všelijakého druhu. A nie je to príjemné. Potom sa však ukáže, že to, čo máte radi, je spev, aj spev v štúdiu a urobíte album.

U nás bolo dôležité, že zrazu sme mali čas – ja aj Tomi Okres, ktorý je producentom a autorom piesní na albume …na lepšie časy… Konečne sme boli spolu v jednom meste, v Košiciach.

Paradoxne vám teda sústredenú tvorbu umožnil covid?

Áno, keď nebol covid, tak sme koncertovali, lietali sme a hrali po Slovensku. Tomi zároveň hrá na basovej gitare v českej skupine Chinaski, takže tiež bol rozlietaný. Povedali sme si, že je doba covidová, hrá sa menej, je teda čas skompletizovať piesne, pridať k nim nové a urobiť album.

Čo by ste vedeli robiť okrem hudby? Mali ste v zálohe aj niečo iné?

Mal som iné aktivity, ktoré boli tiež spojené s publikom a s hlasom. V roku 2020 som bol napríklad v Rádiu Košice, kde mi ponúkli priestor. Išlo o klasické moderovanie, informácie, správy a podobne, ale ja nechcem rozmýšľať nad inou prácou! Chcem spievať a viem, že mám spievať. Takže sa neplánujem venovať niečomu inému a ak som sa aj nad tým zamýšľal, na nič som neprišiel.

Teraz sa skôr stále niečo uvoľňuje. To znamená, že mám svoj pracovný kolobeh – v zime sa tvorí a vydáva, v lete sa hrá a ja žijem v tomto tempe. Nerád by som robil niečo iné, vôbec si nepripúšťam takú možnosť, pretože spievam rád.

Mohli by ste pomýšľať aj na herectvo – pripomínate herca Vlada Müllera, taký chlapský typ chýba…

Neviem, či som v niečích očiach po hereckej stránke uchopiteľný. Stačilo, že som sa prejavoval ako muzikálový herec. Bola to taká moja okrajová kariéra, ale aj tak som dostal varovania, aby som sa tak nenazýval. Ján Ďurovčík mi zakázal, aby som o sebe niekedy hovoril, že tancujem, lebo to nie je pravda. Takže, to mi aj trošku chýba, lebo som mal muzikál rád, spoznal som tam dobrých ľudí.

Veľa kolegov, či už z Novej scény alebo z iných divadiel, muzikálových aj činohercov, mi pomohlo s pochopením herectva. Napríklad Martin Hudec mi bol veľmi nápomocný. Stretli sme sa na Novej scéne v predstavení Jesus Christ Superstar a potom sme spolu hrali aj v predstavení Atlantída, obe boli v réžii Jána Ďurovčíka, ale nemyslím si, že by som mal do týchto vôd skákať.

Najviac zo všetkého chcel by som asi, aby sa... Foto: Stanka Topoľská
Lukáš Adamec Najviac zo všetkého chcel by som asi, aby sa blýskalo na lepšie časy, spieva v novej piesni najviac Lukáš Adamec.

Prečo nie?

Po prvé, som po operácii kolena – nebolo by to pre mňa veľmi jednoduché, ale najmä by som sa nechcel montovať do remesla hercom, ktorí to robia celý život. Herci tiež majú momentálne dosť problémov.

V klipe Zmiluj sa spievate posediačky. Aký to je pocit sedieť pri speve? Je lepšie tancovať?

Viete čo? Ja netancujem, ja sa hýbem. Nazvime to pohyby. Ja som taký macko, hýbem sa dopredu, dozadu, ale pri tejto piesni to nebolo vhodné. Napríklad v klipe Tancuj mi mám nejaké pohyby, dokonca tancujem malý kúsok choreografie s davom, ale skladbu Zmiluj sa sme poňali inak.

Tento klip sa skladá z obrazov. Dojem je ponechaný na predstavivosť diváka. Samozrejme, klip sa točí okolo hriechu, kajania sa, okolo zmilovania sa, pokušenia, ale je tam veľa podnetov. Pri každom ďalšom pozretí si divák nájde niečo nové.

Názov albumu …na lepšie časy… je graficky záhadný. Čo značia tri bodky vpredu aj vzadu?

Tri bodky obyčajne znamenajú, že si tam každý môže čokoľvek domyslieť. Mne sa to takto páčilo. Bodky nemajú hlboký zmysel, je to len podnet na rozmýšľanie. Inak, je to text vyňatý z piesne Najviac, ktorú sme vydali v roku 2020 a kde sa spieva: Najviac zo všetkého chcel by som asi, aby sa blýskalo na lepšie časy, takže aj to môžu znamenať tieto bodky.

Ale toto nebol zámer, skôr som chcel, aby sa nad tými slovami ľudia pozastavili, lebo teraz všetci uvažujeme nad minulými dobrými časmi a veríme, že prídu lepšie. Ja dúfam, že keď si niekto toto CD vypočuje, tak mu tie lepšie časy vytvorím.

Lukáš Adamec - Zmiluj sa.

Ambiciózne želanie. Asi ste optimista?

Keby som bol pesimista, už tu nesedím a naozaj by som si hľadal inú robotu. Naozaj verím, že prídu lepšie časy a aj keď nebude hneď všetko normálne, tak sa to postupne dá do poriadku. Veď už nám všetkým ubúdajú sily a pre každého človeka, či je to politik, muzikant, divadelník alebo gastroprevádzkar, pre každého je to ťažké. Táto situácia zasiahla všetkých ľudí. Niektorí doplácajú, iní nesú zodpovednosť, každý má nejaký problém. Dúfam, že sa to už nepredĺži.

Verím, že po tomto lete a jeseni príde zima, keď sa bude môcť hrať v takom ekonomickom režime, ktorý bude udržateľný pre nás aj pre organizátorov, ktorí chcú kultúru na Slovensku. Ostáva mi len veriť, že sa všetko pohne v prospech kultúry, že Slovákom bude kultúra chýbať a že sa za nás postavia. My sme sa za seba postavili, veci sa pohli a ja by som chcel vyzdvihnúť Hudobnú úniu Slovenska za to, čo vybojovala.

Vám pandémia priniesla aj pozitíva, mohli ste byť viac s deťmi, mohli ste byť viac so spolupracovníkom a kamarátom Tomim Okresom, s ktorým tvoríte piesne. Ako to konkrétne vyzerá? Vo filmoch o hudobníkoch z Prahy vidia diváci často aj rôzne exotické noci, počas ktorých vznikajú veľké hity. Zažívate s Tomim Okresom a Vladom Krauszom aj niečo také?

Neviem, čo presne máte na mysli, lebo exotické noci sa dajú chápať rôzne. Tiež sme zažili večierky, noci pri muzike v dobrej nálade, je to prirodzené aj umelcom od nás z Košíc aj z Prešova. Sme tam dosť na seba naviazaní, poznáme sa, takže je to o.k., ale momentálne nie je veľmi čo oslavovať a stretávame sa menej.

Tvoríte niekedy s kolegami spolu alebo každý prichádza so svojím dielom osve?

S Tomim a Vladkom Krauszom nám to ladí, ani nemusíme byť stále spolu, to máme overené. Ľuďom sa páči to, čo vytvoríme. Niekedy príde Tomi s hudbou, ja dopíšem text, niekedy príde Tomi s hudbou a s textom od Vladka Krausza, ja to len naspievam. Dám do toho to svoje. Niekedy donesiem ja hudbu, Tomi ju dotvorí. Je to spolupráca.

Nový album Lukáša Adamca ... na lepšie časy ... Foto: BrainZone
Lukáš Adamec - Na lepšie časy Nový album Lukáša Adamca ... na lepšie časy ...

Spoznali ste sa niekde v škole alebo vás spojila hudba?

Nás spojila hudba. Keď som mal kapelu Siempre, to bolo ešte pred súťažou Česko Slovenská SuperStar, zháňali sme basáka a Tomi bol kamarát spoluhráčov v kapele. Vošiel do môjho hľadáčika a odvtedy spolu komunikujeme nielen na profesionálnej, ale aj na súkromnej úrovni.

Keď som už nepôsobil v kapele Siempre, Tomi išiel so mnou na sólovú dráhu. To znamená, že ja som spieval, on hral a tak sa začala moja sólová tvorba. Som rád, že mám toto kamarátstvo, Tomi je mojím bratom, otcom, kolegom z kapely, mentorom. Je to dôležitý vzťah.

Spomenuli ste SuperStar, ale vy ste aj obľúbeným hosťom Adely Vinczeovej v Chart Show. Chodíte tam rád?

Často tam spievam, lebo po SuperStar aj po súťaži Tvoja tvár znie povedome – ktorú som tiež vyhral, ale radšej hovorím, že sa mi podarilo skončiť ako poslednému – rád spievam prebraté veci. Ale najmä rád zabávam svojím spevom, samozrejme, radšej mojimi piesňami, to ma viac hreje pri srdiečku, ale rád zaspievam aj to, čo ľudia poznajú a nemusí to byť odo mňa. Preto ma tam asi volajú, cítia, že sa mi to páči. Práve som v Chart Show nahrával Karola Duchoňa.

Duchoň získal v posledných rokoch novú popularitu, aký máte k nemu vzťah?

Vrúcny. V roku 2020 mal k nedožitej sedemdesiatke koncert Posledný bohém, kde som spieval. Jeho pieseň Čardáš dvoch sŕdc som spieval aj v Legendách popu. Túto verziu si obľúbili aj moji fanúšikovia a hral som ju na koncertoch. Tiež songy Cítim či Zem pamätá. Karol Duchoň má piesne, ktoré sú evergreeny, roztancujú každého.

Čím pôsobíte na poslucháčov vy? Ktorú vašu pieseň majú najradšej?

Pokiaľ viem, najviac majú v pamäti ľudia uloženú Horúcu lásku, čo je môj prvý hit, ale dobieha ju pieseň Tancuj mi, druhý veľký hit. Ponúkajú energiu, ktorú chcem odovzdávať. Som v tranze, keď môžem spievať. Je mi vtedy jedno, ako vyzerám, ako sa hýbem a tieto piesne to vyjadrujú.

Aj v novom albume je veľa rôznych piesní, sú tam baladické, rokenrolové, čardášovitého typu, ale ja rád spievam aj pomalé. A rád spievam ticho. Postupom času to mám stále radšej a radšej, úprimnejšie to zo mňa ide. Keď som súťažil v SuperStar, mal som 24 rokov a odvtedy som prešiel istú cestu. Vtedy som nebol vôbec vybúrený, teraz som vo veku, keď by som sa už mal upokojovať. Mám 35.

Adamec zvíťazil v roku 2011 v súťaži... Foto: Simona Hulmanová, Shine Vision
Lukáš Adamec Adamec zvíťazil v roku 2011 v súťaži Československo hľadá Superstar.

Zmienili ste sa, že rád spievate o nešťastnej láske, súvisí to tiež s vekom?

Vo všeobecnosti rád spievam o láske. No o šťastnej láske sa spieva ľahko: ľúbim ťa! a pokračuje to vždy podobne. Keď sa spieva o nešťastnej láske, to je iné. S láskou spojené pobláznenie poznáme všetci, vieme, že po čase mizne, ale po nešťastnej láske zostávajú trvácnejšie pocity. O tých rád spievam. To je úprimné. Láska má aj bolestivé stránky a tie si pamätáme viac. Ostanú v človeku.

Tam zrejme mierite aj piesňou Zmiluj sa. Už viete, či zaberá?

Ešte sme len začali album predávať, ale kto pieseň počul, tomu sa páči. Je k nej aj klip. Chcel som album prezentovať piesňou, ktorá by bola mojím podpisom, značkou. Tá pieseň nesie to, čo ma charakterizuje. Je to podobné, ako keď ľudia začujú pieseň Horúca láska a hneď vedia, že to je Lukáš Adamec. Myslím, že pieseň Zmiluj sa má tiež v sebe tieto atribúty a zároveň som chcel, aby pieseň trocha rozhýbala Slovensko.

Hovorí sa, že ak sa má pieseň stať hitom, musí v nej byť hook, háčik. Je to tak?

Keby som hovoril s muzikantom, hovoril by som aj o hooku. V Horúcej láske je to tá časť s apelom hej! To je proste niečo ľahko zapamätateľné, niečo, čo vás chytí. Skrátka háčik! Identifikovať sa dá, ale vytvoriť ho je ťažšie. Hlavne – musí byť okolo neho kvalitná hudba. Niečo, čo tiež bude ľahko zapamätateľné, obľúbené. Keby bola pieseň postavená iba na hooku, to by nestačilo. To by bola veľmi krátka.

Ale pesničky sú dnes už vôbec čoraz kratšie. Kedysi mávali aj vyše sedem minút, November Rain od Guns N'Roses má 8 minút 57 sekúnd a ich pieseň Coma dokonca až 10 minút 14 sekúnd. Chceli by ste spievať také dlhé pesničky?

To by museli v rádiu také dlhé pesničky aj púšťať, ja si ale nemyslím, že by sa v súčasnej dobe také dlhé pesničky aj uplatnili. Verný fanúšik by si ich určite vypočul, ale pri prezentácii novej piesne je náročné udržať tak dlho pozornosť poslucháča. Napríklad kapela Queen robila piesne, v ktorých sa diali rôzne veci, boli to aj tri pesničky spletené v jednej, ale neviem, či by to v dnešnej dobe obstálo. Ktovie…

Dnes by si to asi autori radšej rozdelili na tri pesničky aj kvôli honoráru.

Možno, ale naozaj neviem, či by ľudia takú komplikovanú pesničku dnes prijali. Kedysi bolo viac priestoru na realizáciu a pochopenie piesní.

S Ivanom Táslerom prespievali pesničku Richarda... Foto: Stanka Topoľská
Lukáš Adamec a Ivan Tásler S Ivanom Táslerom prespievali pesničku Richarda Müllera Srdce jako kníže Rohan.

Ale vaše piesne sú zrozumiteľné. Napríklad Horúca lásku má aké odozvy? Poznajú ju aj na sídlisku Luníku IX?

Mám kladné odozvy a myslím si, že Rómovia ma spoznávajú, čomu sa teším. Ja mám sám veľa obľúbených kolegov Rómov. Hovoria mi, že som biely Romák vďaka pesničke Horúca láska. Nebol to účel, ja som sa dokonca bál, či niekoho neurazíme. A v niektorých rádiách to ani nechceli hrať, že to je rasistické a extravagantné. To bolo zle pochopené.

Keď niekto povie, že to je rasistické – ja sa chytám za hlavu. Veď to je úplný opak! To je spojenie dvoch svetov – ako to dokáže láska. Na novom albume sú tiež piesne, ktoré majú podobný šmrnc. Tancuj mi alebo Život je boj, ale ja odporúčam vypočuť si to v akomkoľvek rozpoložení, aby si človek nasýtil dušu.

Speváčka Adele má teraz tiež nový album a prosila, aby ľudia nevyužívali možnosť náhodného prehrávania pesničiek. Majú ich počúvať v poradí, v akom ich ona zaradila na album. Čo na to hovoríte?

To je zaujímavé. Keď som robil playlisty na koncerty, tiež som tak rozmýšľal – urobiť z piesní príbeh. Aby ich zoradenie dávalo zmysel. To sa potom volá muzikál, je to aspoň jeho náčrt. Dobrý nápad, ja to oceňujem, ale myslím si, že ľudí nedokážete prinútiť, ak už hudbu majú v rukách, aby ju počúvali podľa vás.

Koho rád počúvate vy?

Mám rôzne etapy. Môj najobľúbenejší spevák je Stevie Wonder. To je škola! Inak mám rád veľa mladých i starých spevákov a kapiel.

Nebojíte sa, že keď vás zavolajú do Chart Show, že nebudete vedieť cudziu pieseň zaspievať? Vždy to zvládnete? Či je vám niekto proti srsti? Stalo sa vám to?

Nie som na seba extrémne opatrný, rád spievam hocičo. Viem sa vždy dohodnúť. V tých reláciách obyčajne už vedia, čo som spieval niekde predtým, a chcú práve to.

Klip k piesni Zmiluj sa je veľmi výtvarný – vznikal aj pod vašou kontrolou?

Nechcel som tentoraz dejový klip. Predtým sme mali Horúcu lásku, Tancuj mi, Dýchaj a väčšinou sa išlo po význame piesne, tento klip je iný. Nič tam nie je explicitné, exaktné, ilustratívne, nechcel som naznačovať, čo si má poslucháč o tom myslieť. Takto sa dá klip Michala Kunesa Kováča vysvetliť mnohými spôsobmi a to ma teší. Je to svojbytné umelecké dielo. Scénografka Anežka Straková zvolila motív jablka, ktoré pokúša Adama v raji. Dá sa to tak čítať, ale nie je to podľa textu piesne.

Máte rád výtvarné umenie? Viete aj maľovať?

Ja nedokážem namaľovať vôbec nič, ale obálka môjho albumu je maľba, urobená z mojej fotky, ktorú vytvorila Lucka Rubeljová, mladá výtvarníčka. Ten môj čiernobiely portrét od nej sa mi páčil. Je to ako komiksová postava, čierno-biela tvár s modrým okom. Páčilo sa mi to a je z toho obálka. Doma ju mám aj ako obraz.

Takže maľovať neviete, ale oceniť maľbu áno.

Slovami oceniť maľbu neviem. Páči sa mi, ale nepoviem vám nič o kompozícii a podobne.

O čom viete rozprávať? O láske? Ako napríklad odbíjate ctiteľky?

To nie je môj prípad. Volím skôr takú cestu, aby bolo jasné, že som zadaný. Nezažil som niečo také, že by po mne niekto šialene skákal a nevedel bezo mňa žiť. To by som mu asi naznačil, aby zvoľnil.

Čo budete spievať na koncertoch ako prvé?

Zmiluj sa, určite.

Lukáš Adamec

Narodil sa 12. marca 1987 v Košiciach, vyštudoval Ekonomickú fakultu Technickej univerzity v Košiciach. V roku 2001 zvíťazil v súťaži Československo hľadá Superstar a v roku 2016 aj v šou Tvoja tvár znie povedome. Účinkoval v muzikáloch Krysař (rola Krysařa) 2013, Matúš Čák Trenčiansky (ako Matúš Čák Trenčiansky) 2014, Jesus Christ Superstar (Judáš) 2015, Iago (Othello) 2016 , Iago (CZ) 2017, František z Assisi (Čierny rytier) 2017. Na konte má dva sólové albumy Lukáš Adamec 2017, … na lepšie časy…2021, v minulosti vydal dva albumy s kapelou Siempre a album Nemám strach s kapelou Horská chata (2016).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #rozhovor #Lukáš Adamec