Slovenská filharmónia pozýva na víkendové koncerty. V hlavnej úlohe vystúpia plechové nástroje

Na sobotný Rodinný koncert, dnes 12. februára, pozýva Slovenská filharmónia všetky deti s rodičmi. Začína o 16. h. Hudobným popoludním v bratislavskej Redute bude sprevádzať Martin Vanek.

12.02.2022 13:00
Rodinny   koncert  modera  tor Martin Vanek Foto:
Rodinný koncert pre deti a rodičov moderuje Martin Vanek.
debata

Členovia orchestra Slovenská filharmónia – hráči na plechové dychové nástroje vytvorili komorné zoskupenie s názvom Slovak Brass Quintet v zložení – Rastislav Suchan, trúbka, Ľubomír Kamenský, trúbka, Karol Nitran, lesný roh, Albert Hrubovčák, pozauna, Nikolaj Kanišák, tuba.

Ktoré sú to plechové hudobné nástroje? Z čoho sú vyrobené, ako vyzerajú a aký je ich zvuk? To všetko a oveľa viac sa dozvedia poslucháči a poslucháčky na sobotnom koncerte. A samozrejme vypočujú si pestrý repertoár pre toto nástrojové zoskupenie. Koncert ako vždy zakončí tombola s možnosťou výhry.

Vstupenky na koncert sú v predaji v Pokladnici SF alebo online na navstevnik.sk.

Dirigent Juraj Valčuha. Čítajte viac Slovenská filharmónia pozýva na koncerty s Jurajom Valčuhom a Milanom Paľom

V nedeľu 13. februára je v programe organový recitál – popoludnie v Koncertnej sieni. Je to druhý organový recitál 73. koncertnej sezóny. Po prvýkrát sa v rámci cyklu Organové koncerty predstaví titulárny organista Jezuitského kostola vo Viedni Roman Hauser s francúzskym repertoárom. Koncert sa uskutoční o 16. h v režime OP.

Diela francúzskych organových skladateľov Marcela Duprého a Louisa Vierna patria k základnému repertoáru pre tento kráľovský nástroj. Mysterium fascinosum od mladého rakúskeho skladateľa Philippa Manuela Gutmanna premiéroval Roman Hauser v októbri 2017. Kultová symfonická báseň Danse macabre od Camilla Saint-Saënsa sa pravidelne uvádza v klavírnej i organovej verzii.

Roman Hauser, ktorý absolvoval majstrovské kurzy u osobností ako Olivier Latry, Bernhard Haas, Jon Laukvik či Jean Guillou, pôsobí ako hlavý organista v Jezuitskom kostole vo Viedni, koncertuje a vyučuje improvizáciu na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia