Tegan a Saru žiarlivosť neopustila

Kanadské hudobné duo dvojčiat Tegan and Sara, ktoré počas turné v roku 2013 navštívilo aj Bratislavu, si pre fanúšikov prichystalo nevšedné prekvapenie. Ich nový album Still Jealous (Stále žiarlivé) je reinterpretáciou nahrávky So Jealous (Také žiarlivé) z roku 2004. Sestry si tentoraz vymenili úlohy - Tegan prespievala Sarine piesne a Sara tie Teganine.

18.02.2022 13:00
Tegan and Sara Foto:
Súrodenecké duo počas pandémie nezaháľalo a nahralo nový album s názvom Still Jealous.
debata

Večná nostalgia

Tegan a Sara Quinové majú v súčasnosti na konte deväť štúdiových albumov. Ich zatiaľ posledný Hey, I'm Just Like You vyšiel ešte pred začiatkom pandémie v roku 2019. Pre hudobnú dvojicu je typické, že každý album je veľmi osobitý a predstavuje samostatnú éru – nielen hudobne, ale aj čo sa ich účesov a oblečenia týka.

So Jealous patrí medzi nahrávky, ktoré sú medzi ich zanietenými fanúšikmi obľúbené. V rámci 10. výročia albumu vydali dvojčatá v roku 2014 knihu So Jealous X spolu s remixmi piesní. Zdá sa, že ani po toľkých rokoch ich nostalgia za týmto albumom neopúšťa, a tak sa opäť rozhodli k nemu vrátiť.

So Jealous sa stalo populárnym predovšetkým vďaka Sarinmu singlu Walking With A Ghost (Kráčanie s duchom), ktorého cover verziu neskôr naspievala kapela The White Stripes. To, samozrejme, neznamená, že by Teganine piesne neboli dobré. Jej Speak Slow (Hovor pomaly) sa stalo druhým singlom, ku ktorému nakrútili aj videoklip.

Tegan and Sara - Walking With A Ghost.

Čierno-červený dizajn albumu mala na starosti Emy Storeyová, bývalá Sarina priateľka, ktorá pôsobila ako ich grafická dizajnérka od roku 2003. So Jealous bol nominovaný na ocenenie Juno Award za najlepší alternatívny album roka.

V topánkach tej druhej

Tegan a Sara fungujú na princípe, že obe majú vlastné piesne. Jedna spieva a druhá ju sprevádza vokálmi, gitarou alebo klávesmi. Až na albume Hey, I'm Just Like You je viditeľná ich hlbšia spolupráca.

Prirodzene to vyplýva z faktu, že ide o úpravu pôvodných textov, ktoré spolu napísali ešte počas strednej školy. Spolu s hudobnou nahrávkou vydali aj memoáre High School (Stredná škola), v ktorých autenticky rozprávajú o svojich prvých skúsenostiach s drogami, láskou, ale aj s hudbou, ktorú v tom období začali skladať.

V apríli minulého roka spevácka dvojica informovala, že sa jej kniha dočká aj seriálového spracovania pod drobnohľadom herečky a režisérky Cley DuVall. Dvojčatá v roku 2020 zložili pieseň s názvom Make You Mine This Season (Počas tohto sviatku ťa urobím mojou) k jej filmu Šťastné a veselé (Happiest Season) s Kristen Stewartovou a Mackenzie Davisovou.

Album Still Jealous vznikol v období pandémie, keď sestrám podľa ich vlastných slov pomohol byť produktívnymi a vyrovnať sa s následkami celosvetovej krízy. Ešte pred oficiálnym vydaním albumu vypustili do sveta cover verziu pôvodne Teganinej piesne Where Does The Good Go (Kam odchádza dobro) spolu s videoklipom.

Akustická verzia piesne Where Does The Good Go.

Album obsahuje viac-menej akustické verzie piesní. Pri niektorých skladbách sa sestrám podarilo ponechať im ich špecifický zvuk a zároveň k nemu pridať niečo svoje, iné trocha nešťastne zanikajú svojou nevýraznosťou. Still Jealous sa však predsa oplatí vypočuť. Fanúšikovia vďaka nemu hlbšie nahliadnu do vzájomného vzťahu Tegan a Sary a toho, ako jedna druhú vníma – napriek tomu, že ide o jednovaječné dvojčatá, sú v mnohých veciach odlišné.

Tegan a Sara navštívili aj Slovensko – v roku 2013 vystupovali v rámci svojho európskeho turné v bratislavskom Ateliéri Babylon. Počas koncertu zažili aj vtipnú situáciu, keď jeden z pracovníkov SBS požiadal Saru o ruku. Tá so smiechom prijala a publiku hrdo ukázala prsteň, ktorý si navliekla.

Tegan and Sara počas koncertu v Bratislave v roku 2013.

Sestry medzi jednotlivými piesňami rozprávali rôzne príhody, čo je pre ich koncerty typické. Navodzujú tak s fanúšikmi intímnu atmosféru, pri ktorej sa cítia ako s kamarátmi na pive. Tegan počas koncertu sľúbila, že sa na Slovensko jedného dňa vrátia. Uvidíme, či svoj sľub dodržia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #hudba #album #Tegan And Sara