Rocková hviezda Jon Bon Jovi slávi 60. narodeniny

Patrí medzi spevácke legendy, ktorá získala celosvetovú slávu, pričom sa môže popýšiť aj titulom najsexi rocková hviezda. Dnes slávi spevák, skladateľ, gitarista a tiež herec a filantrop Jon Bon Jovi 60. narodeniny.

02.03.2022 10:00
Jon Bon Jovi Foto:
Jon Bon Jovi slávi 60. narodeniny.
debata

Jon Bon Jovi, vlastným menom John Francis Bongiovi junior, sa narodil 2. marca 1962 v americkom Perth Amboy v štáte New Jersey. S hudbou začínal keď mal trinásť rokov, v prvej svojej skupine Raze hral na klavíri a gitare.

O tri roky neskôr sa stretol s Davidom Bryanom a založili skupinu Atlantic City Expressway. V marci 1978 sa so šťastím dostal na koncert Bruce Springsteena v newyorskej Madison Square Garden, čo bol impulz k jeho muzikantskej dráhe.

V roku 1980 založil ďalšiu skupinu The Rest. Zarábal si ako pomocník v nahrávacom štúdiu Power Station bratranca Tonyho a po večeroch skladal piesne. Jednu z nich Runaway hrala aj miestna stanica WNEW. Ak chcel hrať, musel si založiť kapelu. Bolo to v roku 1983, v zostave boli klávesák David Bryan, bubeník Tico Torres, gitarista Richie Sambora a basgitarista Alec John Such.

Bon Jovi - It's My Life.

Debutový album s názvom Bon Jovi vydali 21. januára 1984. Hitom z neho sa stala skladba Runaway, ktorá aj prvá bodovala v singlovom rebríčku. V novembri 1986 viedli prvýkrát americký rebríček so skladbou You Give Love A Bad Name. Veľmi úspešný bol album Slippery When Wet v októbri 1986 s predajom viac ako 28 miliónov výliskov a New Jersey v októbri 1988, ktorého sa predalo viac ako 18 miliónov výliskov, obidva sa dostali na prvé miesto v rebríčku albumov.

Spevák Jon Bon Jovi na zábere z roku 1990 a s...
Spevák Jon Bon Jovi na zábere z roku 1991.
+6Spevák Jon Bon Jovi na zábere z roku 1998 a...

V roku 1989 podnikli svetové turné, za 16 mesiacov absolvovali 237 koncertov. V rámci turné vystúpili tiež v Moskve a album New Jersey vyšiel v auguste 1989 aj v Sovietskom zväze. V júli 1990 nahral Bon Jovi titulnú skladbu Blaze Of Glory do filmu Young Guns II režiséra Geoffa Murphyho.

Dostala sa na prvé miesto hitparády a získala nomináciu na cenu Grammy. Rovnako aj soundrack z filmu bol prvý v rebríčku albumov. Chvíľu to vyzeralo na koniec kapely a začiatok sólovej dráhy, navyše keď ešte v tom čase vydal sólový album Stranger In This Town aj gitarista Richie Sambora. Rozchod sa však nekonal.

Jon Bon Jovi, 1998 Čítajte viac Chlpatá hruď, dlhé vlasy a kukuč nezbedníka! Milovali ste ho aj vy? Bon Jovi má 60

V 90. rokoch začal Jon Bon Jovi hereckú kariéru, hral vo filmoch Moonlight a Valentino, U-571, účinkoval aj v televíznych filmoch Sex and the City, Ally McBeal a The West Wing.

V roku 1996 ho časopis People zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta a v roku 2000 mu People udelil titul najsexi rocková hviezda. V roku 2006 založil nadáciu Jon Bon Jovi Soul Foundation, ktorá sa zameriava na problémy chudoby a bezdomovectva v Spojených štátoch.

Bon Jovi - Livin' On A Prayer.

V roku 2009 ho uviedli do Skladateľskej siene slávy, v roku 2012 ho časopis hudobný Billboard zaradil na 50. miesto v rebríčku Power 100 najmocnejších a najvplyvnejších ľudí v hudobnom biznise.

Na svojom konte majú Bon Jovi pätnásť štúdiových albumov, štrnásty This House Is Not for Sale vydali v novembri 2016, najnovší pätnásty 2020 vyšiel v októbri 2020. K diskografii patria aj tri live a päť kompilačných albumov. Za pieseň Who Says You Can't o Home dostali v roku 2007 cenu Grammy.

V singlovej TOP 40 hitparáde mali do dnešných dní dvadsať piesní, štyri z nich na prvom mieste. Jon Bon Jovi vydal aj dva sólové albumy, Blaze of Glory v júli 1990 a Destination v júni 1997.

V apríli 1989 sa v Las Vegas oženil so svojou stredoškolskou láskou Dorotheou Hurley. Majú štyri deti, dcéru Stephanie Rose a troch synov Jesseho Jamesa Louisa, Jacoba Hurleyho a Romea Jona. V máji 2021 získal Jon Bon Jovi čestný titul Princeton University za prínos v spoločensko-hudobnej oblasti a charitatívnej činnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #narodeniny #Jon Bon Jovi