Na kyjevskom Majdane prebehol improvizovaný koncert symfonického orchestra

Členovia kyjevského symfonického orchestra usporiadali v stredu improvizovaný koncert za mier na Námestí nezávislosti v Kyjeve. Stalo sa to v čase, keď sa ruské invázne sily z rôznych smerov približujú k ukrajinskej metropole a panujú obavy, že sa na ňu chystajú zaútočiť. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice BBC.

09.03.2022 17:56
kyjev Foto:
Barikády pred Námestím Nezávislosti (Majdan) v Kyjeve.
debata (1)

Na koncerte na centrálnom kyjevskom námestí známom tiež pod názvom Majdan, ktoré sa stalo hlavným dejiskom ukrajinských protivládnych protestov v rokoch 2013 a 2014, hudobníci zahrali viacero skladieb vrátane ukrajinskej hymny či časti Beethovenovej Ódy na radosť, ktorá tvorí základ pre hymnu Európskej únie. Podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach sa na koncerte zúčastnilo niekoľko desiatok divákov, pričom niektorí z nich mávali ukrajinskými vlajkami.

Dirigent orchestra Herman Makarenko uviedol, že cieľom koncertu je podpora výzvy ukrajinskej vlády na zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou a ukončenie vojny.

Kyjev doposiaľ nepostihlo ťažké ruské ostreľovanie, aké zničilo časti iných ukrajinských miest vrátane Charkova, Mariupola či Sumy. Ukrajinské ozbrojené sily však posilňujú obranu metropoly, pretože sa obávajú hroziaceho rozsiahleho útoku ruských agresorov.

Ako poznamenala Reuters, postup ruských síl, ktoré smerujú na Kyjev z rôznych strán, sa v dôsledku ťažkých bojov spomalil.

Stredajší koncert sa konal na tom istom námestí, kde sa v roku 2014 uskutočnili masové demonštrácie proti vtedajšiemu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a jeho rozhodnutiu pozastaviť rokovania s EÚ a posilniť väzby na Rusko.

Desať rokov predtým sa na Námestí nezávislosti schádzali účastníci takzvanej oranžovej revolúcie reagujúci na zmanipulované prezidentské voľby, ktorých víťazom sa stal Janukovyč. Demonštrantom sa však podarilo dosiahnuť opakovanie volieb, za víťaza ktorých bol napokon vyhlásený prozápadne orientovaný Viktor Juščenko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Euromajdan #Majdan #vojna na Ukrajine