Hudba spája. Príďte na festival Piano Days

Osem koncertov prepojí významné kultúrne inštitúcie – Slovenskú filharmóniu, Slovenský rozhlas, Nitriansku galériu, Štátny komorný orchester v Žiline a Štátnu filharmóniu Košice na druhom ročníku festivalu Piano Days. Maratón sólových klavírnych recitálov etablovaných i mladých klaviristov sa uskutoční počas prvého májového týždňa.

02.05.2022 06:00
uffa Piano Days FINAL Moment Foto:
Festival otvorí 2. mája recitál manželov Buffovcov v Štátnej filharmónii Košice.
debata

Po úspešnom pilotnom on-line ročníku sa občianske združenie InMusic rozhodlo od 2. dol 8. mája opäť prepojiť hudbou slovenské mestá, kde vyrástli a pôsobia odchovanci slovenskej klavírnej školy.

Festival PIANO DAYS 2022 - IVAN A DIANA BUFFA

Festival otvorí 2. mája recitál manželov Buffovcov v najvýchodnejšom kultúrnom centre Slovenska v Štátnej filharmónii Košice. V utorok 3. mája sa v bratislavskej Redute predstaví Jakub Čižmarovič. Večer 4. mája obohatia svojou hrou publikum v rodnej Nitre mladí klaviristi Emanuel Maňuch a Marek Lukáč. Vo štvrtok 5. mája privíta Dom umenia Fatra v Žiline dvoch umelcov – Kamila Mihalova a Ivana Šillera. Festival uzavrú 8. mája nedeľné koncerty Petra Pažického a Daniely Varínskej v priestoroch Slovenského rozhlasu.

Festival PIANO DAYS 2022 - EMANUEL MAŇUCH
Festival PIANO DAYS 2022 - PETER PAŽICKÝ

Festival Piano Days prepája nielen mestá a niekoľko generácií slovenských klaviristov s prostredím, z ktorého vzišli, ale aj významné kultúrne inštitúcie.

Pavel Kohout Čítajte aj Záverečný organový recitál 73. sezóny Slovenskej filharmónie

Vznik festivalu inšpiroval medzinárodný projekt Piano Day Nilsa Frahma, ktorý sa od roku 2015 koná vždy v marci po celom svete. Otcom slovenského festivalu je Ivan Šiller, ktorému bolo počas pandémie ľúto, že kvalitné nástroje stáli nemé a nevyužité v prázdnych sálach. Na rozdiel od minulého on-line ročníka návštevníci už môžu prísť na koncerty osobne, započúvať sa do zvukov klavíra a prejaviť priazeň tejto myšlienke.

Festival PIANO DAYS 2022 - MAREK LUKÁČ

Hneď úvodnom programe bude znieť Fryderyk Chopin, Béla Bartók, Claude Debussy, Maurice Ravel, ale aj niekoľko premiér. Slovenská filharmónia prinesie v utorok 3. mája v Bratislave diela Sergeja Prokofieva a Dušana Martinčeka, v Nitrianskej galérii bude o 17. a o 19. h na programe Beethoven, Ravel, Skriabin, Chopin, Rachmaninov aj Liszt, Mendelssohn-Bartholdy a Miroslav Bázlik.

Festival PIANO DAYS 2022 - KAMIL MIHALOV

V žilinskom Dome umenia bude počuť Bacha, Rachmaninova, Ravela, Stravinského aj Janáčka. v Slovenskom rozhlase Peter Pažický predstaví 8. mája Fryderyka Chopina a Daniela Varínska bude interpretovať diela Franza Schuberta a Ludwiga van Beethovena.

Festival PIANO DAYS 2022 - IVAN ŠILLER

Koncert sa koná v rámci projektu InMusic s podporou Fond na podporu umenia a SOZA a Hudobného fondu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piano days