Festival Viva Musica! predstavuje ďalšie koncerty

Program 18. ročníka festivalu Viva Musica! je opäť veľmi pestrý a dramaturgicky koncipovaný tak, aby si každý jeho návštevník prišiel na svoje. Po prvých dvoch predstavených menách kontratenoristovi Jakubovi Józefovi Orlińskom a Bratislavskom chlapčenskom zbore - zverejnila Viva Musica! ďalších troch účinkujúcich. TASR o tom informoval PR manažér Marek Kučera.

10.05.2022 08:00
Mari Samuelsen Foto:
Nórska husľová virtuózka Mari Samuelsen.
debata

Do Bratislavy sa v lete vráti nórska huslistka Mari Samuelsen, ale aj klaviristka Maki Namekawa, ktorá na festivale v minulosti účinkovala po boku Philipa Glassa s programom The Complete Piano Etudes. Ponuku júlových koncertov festivalu doplní spoločný recitál Adriany Kučerovej a Mariana Lapšanského.

V slovenskej premiére na festivale uvedú dielo For Seasons (composed by climate data), ktoré vzniklo z iniciatívy členov orchestra NDR Elbphilharmonie v Hamburgu ako reakcia na globálne klimatické zmeny, jednu z najväčších hrozieb pre život na našej planéte.

Dielo je rekompozíciou Štyroch ročných období Antonia Vivaldiho, ktoré sú považované za najznámejšie hudobné zobrazenie prírody. For Seasons zaznie v podaní orchestra Slovenskej filharmónie pod taktovkou britského dirigenta Kevina Griffithsa.

Ďalším atraktívnym koncertom tohtoročného programu je projekt Pianographique, ktorý tvorí séria spoluprác japonskej klaviristky Maki Namekawa, amerického klaviristu a dirigenta Dennisa Russella Daviesa a rakúskeho vizuálneho umelca Cori Olana.

Pianographique - Le Sacre du Printemps.

Pianographique je o prepájaní umenia s novými technológiami, konkrétne o vizuálnom stvárnení hudby, ktoré vzniká v reálnom čase na základe interakcie hudby, interpretov a počítačového systému.

Ponuku júlových koncertov doplní spoločný recitál sopranistky Adriany Kučerovej a klaviristu Mariana Lapšanského, ktorý nadväzuje na minuloročnú sériu piesňových recitálov realizovaných vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave. Adriana Kučerová patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenského operného umenia.

Pozvanie vystúpiť na festivale opätovne prijal aj medzinárodne uznávaný klavirista a pedagóg Marian Lapšanský. V rámci premiérovej spolupráce s Adrianou uvedú výber z piesňovej a klavírnej tvorby Eugena Suchoňa, Antonína Dvořáka a ďalších autorov.

Viva Musica! festival sa uskutoční od 23. júna do 11. septembra. Koncerty 18. ročníka festivalu sa uskutočnia pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba