Hudobníci zo skupiny ABBA zložili muzikál o Pippi Dlhej pančuche

Niektorí umelci nevedia odpočívať, aj keby už mohli. Ako švédski hudobníci Björn Ulvaeus (77) a Benny Andersson (75), členovia slávnej skupiny ABBA. V Štokholme mal v utorok premiéru ich nový muzikál Pippi på Cirkus (Pippi v cirkuse), ktorý zložili podľa jedného z príbehov známej spisovateľky Astrid Lindgrenovej zo 60. rokov minulého storočia. Hlavnou hrdinkou je legendárna detská postava Pippi Dlhá pančucha.

13.07.2022 07:00
Pippi v cirkuse, muzikál Foto:
Nový muzikál Pippi v cirkuse by mal aj v lete prilákať do divadla detských divákov.
debata

„Na tých príhodách som vyrástol,“ vysvetlil Ulvaeus, prečo si vybral práve tento námet. Prvá kniha o Pippi Dlhej pančuche skutočne vyšla už v roku 1945, krátko po jeho narodení.

Ako však priznal, pôvodne iba uvažoval nad tým, ako by sa dalo pomôcť cirkusovému divadlu vo švédskej metropole, aby počas letných mesiacov nezostalo prázdne. „Je to také plytvanie a hlúposť, pretože do mesta každý rok príde až 15 miliónov turistov,“ zdôvodnil umelec.

Grammy Nominations Čítajte viac ABBA: Nový album je naše zbohom

Keď premýšľal, ako by cez prázdniny mohol osloviť rodiny s deťmi tak, aby im priniesol niečo domáce, a zároveň svetové, spomenul si na knižku Pippi ide do cirkusu. „Pippi je známa všade na svete,“ pripomenul Ulvaeus.

Obrátil sa teda na priateľa a bývalého spoluhráča zo skupiny ABBA Bennyho Anderssona, aby tému hudobne spracovali. Autorská dvojica si výborne rozumie už od čias, keď spolu skladali hity svetoznámej kapely alebo neskôr muzikál Chess.

Andersson sa postaral o hudobnú stránku, so svojou skupinou piesne i nahral, zatiaľ čo Ulvaeus napísal texty. Podľa neho tak vznikla pestrá zmes skladieb, ktoré sa k sebe hodia a majú aj potrebné cirkusové prvky.

Ako prezradil, Pippi považuje za istý symbol ženskej emancipácie. „Páči sa mi jej občianska neposlušnosť, jej zvedavosť a pevná vôľa,“ priblížil.

Zábery z prípravy muzikálového predstavenia.

Autori muzikálu ho najprv plánovali uviesť v roku 2020 pri príležitosti 75. výročia vydania prvej knihy o Pippi Dlhej pančuche, no pre koronakrízu museli premiéru odložiť. Prvé reakcie na predstavenie, v ktorom vystupujú aj známi švédski umelci, sú priaznivé.

Švédsky denník Aftonbladet vyzdvihol, že Andersson s Ulvaeusom sú ako renesanční hudobníci – napriek veku sa s odvahou vrhajú do nových projektov a dokážu skladať piesne v nostalgickom duchu 70. rokov. Ich nový muzikál sa tak vraj stáva „zažltnutou pohľadnicou z čias, keď bolo hlavnou úlohou hudby potešiť“.

Rozhovor s tvorcami muzikálu.

Sú to povzbudivé slová, čo znamená, že si obaja môžu pripísať ďalší úspech po veľkolepom comebacku skupiny ABBA. Tá vlani – 40 rokov po rozpade – vydala nový album Voyage, ktorý kritici označili za hudobnú udalosť roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #muzikál #ABBA #Astrid Lindgrenová #Benny Andersson #Björn Ulvaeus #Pippi Dlhá Pančucha