Pianographique: Keď počítač maľuje klavírnu hudbu na plátno

Už zajtra večer o 20.00 sa v Slovenskom rozhlase uskutoční výnimočný koncert troch umelcov. "Japonka Maki Namekawa a Američan Dennis Russel Davies budú hrať na dvoch klavírnych krídlach a za nimi na pódiu v Slovenskom rozhlase bude umiestnené veľké plátno, na ktorom budú v reálnom čase vytvárané abstraktné obrazy v spolupráci s rakúskym vizuálnym umelcom Cori O'Lanom," zhrnula podstatu v skratke Janka Kubandová, riaditeľka bratislavského hudobného festivalu Viva Musica!

13.07.2022 12:34
Dennis Russell Davies a Maki Namekawa Foto:
Dennis Russell Davies a Maki Namekawa.
debata

Projekt Pianographique vznikol z iniciatívy medzinárodného festivalu Ars Electronica v Linzi v roku 2013 a tvorí ho séria spoluprác japonskej klaviristky Maki Namekawa, ktorá sa na festivale Viva Musica! predstavila po boku Philipa Glassa v roku 2015 s programom The Complete Piano Etudes, s americkým klaviristom a dirigentom Dennisom Russellom Daviesom a Rakúšanom Cori O’Lanom.

Pianographique je o prepájaní umenia s novými technológiami, konkrétne o vizuálnom stvárnení hudby, ktoré vzniká v reálnom čase (real-time) na základe interakcie hudby, interpretov a počítačového systému. Počítač je v tomto prípade pomyselným maliarskym štetcom, ktorý ovládajú klaviristi, a tak ako sa interpretácia jednej skladby na rôznych koncertoch môže líšiť, odlišné sú aj jej samotné vizuálne stvárnenia. Maki Namekawa a Dennis Russell Davies tvoria klavírne duo od roku 2003.

Ukážka z Pianographique.

Pravidelne koncertujú na významných pódiách v Európe, Japonsku a v Severnej Amerike. Sú jednými z najbližších spolupracovníkov amerického skladateľa Philipa Glassa a pravidelne uvádzajú jeho diela. Na koncerte v rámci festivalu Viva Musica! uvedú jeho skladby Piano Sonata (v slovenskej premiére) a Four Movements for Two Pianos, ktoré doplnia diela The Seasons Johna Cagea a Piano Phase Steva Reicha.

Koncerty v rámci projektu Pianographique boli prezentované v New Yorku, Los Angeles, Tokiu, Osake, Abu Dhabi, Bruseli a v Ars Electronica Centre v Linzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Viva Musica! #Pianographique