Najvplyvnejší britský umelec polstoročia? David Bowie

Najvplyvnejším britským umelcom uplynulých 50 rokov sa stal spevák a herec David Bowie (1947 - 2016). Aspoň podľa britskej televíznej stanice Sky Arts, ktorá sa ako jediná v krajine zameriava na kultúru a umenie. Bowieho ocenili za jeho schopnosť prekročiť hranice hudby, filmu a módy. Predbehol i takých umelcov, akými sú slávny režisér a scenárista Steve McQueen či svetoznámy spevák Elton John.

22.08.2022 12:00
David Bowie Foto:
David Bowie bol nekonvenčný človek a globálna ikona.
debata

Ako informoval britský portál Sky News, rebríček 50 najvplyvnejších umelcov zostavila porota, ktorú viedla televízna moderátorka, speváčka a dídžejka Lauren Lavernová. Spolu s kolegami vyberala uznávané mená z oblastí výtvarného umenia, divadla, hudby, literatúry, filmu aj televízie.

Podľa nej si 15-členná porota dala veľkú námahu pri ich posudzovaní a do najlepšej desiatky zaradila len tých umelcov, čo si to naozaj zaslúžili. „David Bowie, ktorý sa dostal na prvé miesto, bol takou čerešničkou na vrchole hodnotenia poroty,“ uviedla.

David Bowie - Heroes

Televízia Sky Arts sa rozhodla pripomenúť si víťaza i jedinečným umeleckým dielom. Britský výtvarník Joe Black preto zhotovil jeho portrét, ktorý vyskladal z 8 610 gitarových brnkadiel (plektier). Majú rôzne tvary aj farbu. Podľa autora symbolizujú všetky disciplíny, ktoré Bowie ako všestranný umelec ovplyvnil. Celý obraz má výšku dva metre.

Modelka Iman a jej zosnulý manžel David Bowie...
Záber z roku 1972 David Bowie v ére Ziggyho...
+13Modelka Iman a jej zosnulý manžel David Bowie...

„Bowie bol nekonvenčný človek a globálna ikona, ktorá začala novú ,Bowieho’ éru v popkultúre,“ vysvetlil Black. Ako upozornil riaditeľ Sky Arts Philip Edgar-Jones, zosnulého speváka si chceli uctiť tak, aby to zodpovedalo jeho vplyvu na svetovú kultúru.

David Bowie - Ashes To Ashes

„Umelecké dielo, ktoré vytvoril Joe Black, oceňuje spôsoby, akými Bowieho vplyv presahuje žánre, a to prostredníctvom gitarových brnkadiel s dizajnom pripomínajúcim hudbu, divadlo aj film,“ zhrnul šéf televíznej stanice.

Oscarový režisér Steve McQueen
Elton John počas koncertu v newyorskej hale...
+6Britská hudobná skupina Spice Girls  v roku 2007.

Okrem režiséra Steva McQueena, ktorý sa umiestnil na druhom mieste, sa v uvedenom rebríčku ocitli aj také známe mená ako režisér a producent Ridley Scott, legendárni speváci Elton John a Boy George, raper Stormzy, módna návrhárka Vivienne Westwoodová, spisovateľka Bernardine Evaristová, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Harold Pinter, streetartový umelec Banksy či dievčenská skupina Spice Girls.

David Bowie - Starman

David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, bol jedným z najslávnejších hudobníkov všetkých čias. Predal viac ako 100 miliónov hudobných nosičov, jedenásť jeho albumov kraľovalo rebríčku najpredávanejších platní v Británii. Preslávil sa ako hudobný experimentátor, lebo skúšal rôzne štýly, pričom do hudby sám prinášal viaceré inovácie a nápady.

David Bowie Čítajte viac Pred 50 rokmi predstavil David Bowie Ziggyho Stardusta

K jeho najznámejším skladbám patrí Starman, Ashes To Ashes, Changes, Ziggy Stardust, Space Oddity, Life On Mars či Heroes. Kuriozitou je, že vytvoril fiktívnu postavu astronauta Majora Toma, ktorá vystupuje v piatich jeho piesňach a získala si takú popularitu, že ju použili nielen ďalší umelci – hudobníci a filmári, ale aj skutoční astronauti. Bowie si tiež zahral vo vyše 20 filmoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #David Bowie