Textár Ľuboš Zeman: Zagorová nikdy nespievala hlúpe texty

Hanku Zagorovú som prvýkrát počul spievať v pražskej Lucerne na konci šesťdesiatych rokov, spomína Ľuboš Zeman.

26.08.2022 20:30
Hana Zagorová Foto:
V septembri 2022 bude v pražskom divadle Kalich premiéra muzikálu Biograf láska, ktorý je zložený z najpopulárnejších pesničiek Hany Zagorovej. Na snímke speváčka na online tohtoročnej tlačovej konferencii k muzikálu.
debata

Hanku Zagorovú som prvýkrát počul spievať v pražskej Lucerne na konci šesťdesiatych rokov. Už vtedy to bola výrazná osobnosť, lebo jej slová v piesňach dostávali inú dimenziu. Bolo to akési zhudobnené herectvo. Hanka nikdy nespievala hlúpe texty, vždy to boli literárne hodnotné diela renomovaných autorov, ktoré sa krásne snúbili s klenutými melódiami. Vypracovala sa na špičku našej populárnej hudby a bola naozaj aj naša speváčka, lebo ako Moravanka mala rada Slovensko a jeho naturel.

Textár Ľuboš Zeman Foto: archív Ľuboša Zemana
ľuboš zeman Textár Ľuboš Zeman

Možno aj preto spolupracovala tiež so slovenskými hudobnými skladateľmi – napr. Petrom Hanzelym, ktorého invenciu obdivovala a to sa pretavilo do úspešných piesní ako Oheň a struny, Závrať, či Přání. Hudobné majstrovstvo Vaša Patejdla zasa ocenila v muzikále Jack rozparovač , o množstve vypredaných koncertov na Slovensku ani nehovoriac. Jej manžel Štefan Margita bol, pravdaže, takým bezprostredným mostom, ktorý spájal Česko so Slovenskom a preto smútime za československou speváčkou a dobrým a múdrym človekom, ktorý chcel piesňami urobiť svet lepším. Je mi smutno, že nás náhle opustila a najmä preto, že to nemôžem zmeniť. R.I.P., Hanka.

Hana Zagorová ako si ju pamätáme

Pozrite si obľúbenú speváčku na fotografiách.

Fotogaléria
Hana Zagorová si po Lucii Bílej udržala druhú...
Taliansky spevák Drupi s českou divou Hanou...
+11Štefan Margita a Hana Zagorová sú manželmi už...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Zagorová #Ľuboš Zeman