Peter Hanzely: Prvý Slováčisko, čo Zagorovej skladal hudbu

Skladateľ Peter Hanzely bol známy ako autor hudby k piesňam Karola Duchoňa, no zložil niekoľko skladieb aj pre Hanu Zagorová. Spomína na spoluprácu s ňou.

27.08.2022 08:37
Hana Zagorová Foto:
Hana Zagorová
debata (1)

Nechcel som tej správe o Hankinom úmrtí veriť, mali sme priateľské vzťahy. Zložil som jej napríklad skladby Závrať, Oheň a struny, Přání… Bola odo mňa o necelý rok staršia, ja som ročník 1947. V Čechách som sa zoznámil s jej skvelým textárom Pavlom Žákom. Netušil som, že sa raz s Hankou stretnem, ale všetka česť. Bol som jej prvý slovenský autor v histórii. Jej smrť ma zaskočila podobne, ako keď mi mladý zomrel Karol Duchoň, jemu som zložil Čardáš dvoch sŕdc, V dolinách, Mám ľudí rád…

Ako som sa s Hankou zoznámil? Najskôr som spolupracoval s Mariou Rottrovou, cez ňu som spoznal Karla Vágnera a neskôr Hanku Zagorovú. Skladbu Závrať, ale aj iné som jej zložil na telo. Keď som sa vrátil z návštevy v Budapešti, Maďari nahrávali tie gitary fenomenálne, v Čechách nikto nechcel veriť, ani Karel Vágner, že tí Maďari hrajú ináč – to bolo niečo krásne, konečne sa niekto zvukom prirovnával Západu. A my sme v tomto štýle urobili skladbu Závrať pre Hanku Zagorovú, to bola prvá pieseň pre ňu. Otextoval ju veľký český textár Pavel Žák a autorom hudby som bol ja, Slováčisko. Som hrdý, že som ju poznal, bola čestný človek.

Hana Zagorová ako si ju pamätáme

Pozrite si obľúbenú speváčku na fotografiách.

Fotogaléria
Hana Zagorová si po Lucii Bílej udržala druhú...
Taliansky spevák Drupi s českou divou Hanou...
+11Štefan Margita a Hana Zagorová sú manželmi už...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Zagorová #Peter Hanzely