Pussy Riot nominovali na Kandinského cenu

Feministickej punkovej skupine Pussy Riot sa po podpore mnohých osobností z celého sveta dostalo aj ďalšej pocty - získala nomináciu na známu cenu Vasilija Kandinského. Ide o pravdepodobne najvýznamnejšie ruské nezávislé ocenenie, ktoré sa každoročne už od roku 2007 udeľuje v oblasti moderného umenia. Hudobníčky sú nominované za ,,punkovú modlitbu", ktorú predniesli v moskovskom pravoslávnom Chráme Krista spasiteľa, čo ich dostalo až do väzenia.

13.08.2012 16:00
Pussy Riot Foto:
Pussy Riot
debata

Kapela Pussy Riot pred kontroverzným incidentom, ktorý bol svojským protestom proti Vladimirovi Putinovi, nikdy neašpirovala na niektorú z umeleckých cien. Na Kandinského cenu trojicu punkeriek tento rok navrhla členka odbornej rady a kritička Irina Kulikovová. Viac ako umelecká hodnota ich dnes už notoricky známej ,,modlitby" Bohorodička, vyžeň Putina!, zohráva pri nominácii fakt, že sú členky kapely už takmer pol roka vo vyšetrovacej väzbe v moskovskom väzení a ak súd 17. augusta vyhovie prokuratúre, odsedia si spolu za mrežami až tri roky.

Mladé Moskovčanky ešte vo februári medzinárodná organizácia Amnesty International zaradila medzi ,,väzňov svedomia" a podporu im vyjadrili napríklad aj Sting, Madonna, Patti Smith či skupiny Faith No More, The Who, Pet Shop Boys a Red Hot Chili Peppers.

Cena, ktorú majú punkerky možnosť získať, je spojená s finančnou odmenou vo výške 40-tisíc eur, ktorá by iste mladým ženám teraz prišla vhod. Kandinského cena nesie meno legendárneho ruského maliara Vasilija Kandinského a pri jej odovzdávaní je každý rok aj niektorá z osobností svetovej umeleckej scény. Minulý rok to bol britský režisér Peter Greenaway.

Keďže podmienkou nominácie na cenu je aj písomný súhlas nominovaného, urobili pre Pussy Riot tentoraz výnimku – pod nomináciu sa podpísali ich advokáti.

debata chyba