Elvisova dcéra nemala ľahký život. Inšpiráciou jej bola otcova hudba

"S ťažkým srdcom sa musím podeliť o zdrvujúcu správu, že moja krásna dcéra Lisa Marie nás opustila," povedala Priscilla Presleyová v oficiálnom stanovisku pre agentúru AP. "Bola tou najvášnivejšou, najsilnejšou a najmilujúcejšou ženou, akú som kedy poznala." Lisa Marie Presleyová, jediná dcéra legendárneho hudobníka Elvisa Presleyho, zomrela vo štvrtok 12. januára vo veku 54 rokov.

13.01.2023 12:12
Lisa Marie Presley Foto: ,
Lisa Marie Presleyová na snímke z roku 2012.
debata

Hudobná kariéra

Narodila sa 1. februára 1968 v meste Memphis nachádzajúcom sa v štáte Tennessee. Po tom, čo sa jej rodičia rozviedli, žila s mamou v Los Angeles, svojho otca však pravidelne navštevovala. „Vždy ma zobudil uprostred noci, aby sme si zaspievali, vyskočili na stôl a spievali. Pamätám si ho ako môjho otca, ale bol to veľmi dobrodružný otec,“ povedala v roku 2009 v rámci relácie Good Morning America.

Keď v roku 1977 Elvis zomrel, mala len deväť rokov. Krátko po jeho smrti si jej mama Priscilla začala románik s hercom Michaelom Edwardsom, ktorý Lisu Marie sexuálne zneužíval.

 Lisa Marie Presley v  Gracelande v Memphise v...
Elvis Presley, jeho manželka Priscilla a dcéra...
+12Nicolas Cage a  Lisa Marie Presley v roku 2001.

Podľa vzoru svojho otca sa dala na hudobnú dráhu a v roku 2003 vydala svoj debutový album s názvom To Whom It May Concern, ktorý sa umiestnil na 5. mieste rebríčka Billboard 200. O dva roky neskôr jej vyšla ďalšia nahrávka Now What. Jej tretí album, ktorý niesol meno Storm & Grace, vyšiel v roku 2012. Produkoval ho držiteľ Oscara a Grammy T Bone Burnett.

Počas svojej hudobnej kariéry spolupracovala aj s ďalšími významnými menami ako Pat Benatarová, Richard Hawley či Gus Black. V roku 1995 sa objavila vo videoklipe k piesni Michaela Jacksona You Are Not Alone.

O dva roky neskôr vydala Presleyová videoklip k piesni Don’t Cry Daddy, ktorá bola duetom s jej otcom. Ten ju podľa jej vlastných slov inšpiroval celý život. „Zostávam konzistentná v tom, že som vždy bola (jeho) obdivovateľka. Vždy ma ovplyvňoval,“ povedala v roku 2012 agentúre AP.

Videoklip k piesni You Are Not Alone od Michaela Jacksona, v ktorom účinkovala aj Lisa Marie Presleyová.

Manželstvo s Michaelom Jacksonom aj Nicolasom Cageom

Lisa Marie sa venovala charitatívnej činnosti, pomáhala napríklad naprávať škody ľuďom z New Orleansu a okolia po tom, čo tamojšiu oblasť zasiahol hurikán Katrina. Okrem toho bola tiež patrónkou viacerých charitatívnych organizácií ako Grammy Foundation či Dream Factory.

Počas svojho života bola štyrikrát vydatá. Jej prvým manželom bol hudobník Danny Keough, s ktorým mala dve deti – herečku Riley Keoughovú, známu z filmov Záhada Silver Lake, Prichádzajú v noci, Jack stavia dom či Chata, a Benjamina Storma Keougha, ktorý v roku 2020 spáchal samovraždu.

Obit Lisa Marie Presley Čítajte viac Vo veku 54 rokov zomrela Lisa Marie Presley, dcéra Elvisa. Len pred pár dňami sa objavila na Glóbusoch

Smrť jej syna Presleyovú hlboko zasiahla. „Môj nádherný anjel, uctievala som zem, po ktorej si chodil, na tejto Zemi a teraz v nebi. Moje srdce a duša odišli s tebou. Hĺbka tej bolesti je dusivá a bezodná, bez teba každú chvíľu každého dňa,“ napísala na instagrame krátko po jeho smrti. Aj jej posledný príspevok na sociálnej sieti patril práve Benjaminovej pamiatke.

Len 20 dní po tom, čo sa s Keoughom v roku 1994 rozviedla, vstúpila do manželstva s Michaelom Jacksonom. To však vydržalo len dva roky. Jej ďalším manželom sa stal herec Nicolas Cage, s ktorým sa vzali v roku 2002. Rozviedli sa o dva roky neskôr. Presleyovej posledným manželom bol gitarista a režisér Michael Lockwood, s ktorým mala dvojčatá Harper Vivienne Ann a Finley Aaron Love. S Lockwoodom sa rozviedla v roku 2021.

V utorok 10. januára sa Lisa Marie spolu so svojou mamou Priscillou zúčastnila na ceremónii odovzdávania Zlatých glóbusov, na ktorých získal herec Austin Butler cenu za najlepší mužský herecký výkon za stvárnenie Elvisa Presleyho. O dva dni neskôr Lisu Marie odviezli do nemocnice po tom, čo utrpela náhle zastavenie srdca. Informovala o tom jej mama Priscilla. V nemocnici napokon skonala.

Lisa Marie Presley Čítajte viac Posledný zverejnený záber Lisy Marie patril jej synovi! Pred dvoma rokmi spáchal samovraždu. Smútok nezmizne, napísala

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #Elvis Presley #Lisa Marie Presley