Dolores O'Riordanová bola hlasom kapely The Cranberries. Zomrela pred 5 rokmi

Speváčka Dolores O'Riordanová, ktorá zomrela 15. januára 2018 vo veku 46 rokov, bola hlasom i tvárou populárnej írskej skupiny The Cranberries. O'Riordanová dodala kapele, ktorá do dovtedy nebola obzvlášť výrazná, nový náboj nielen "anjelským" vokálom, ale aj tvrdou autorskou prácou. Jedným z prvých hitov sa stali piesne Linger a Dreams, dodnes sa hrá aj hit Zombie.

15.01.2023 11:00
Dolores O'Riordan Foto:
Dolores O'Riordan počas koncertu v Berlíne v roku 2012.
debata

Narodila sa 6. septembra 1971 v malej írskej dedinke Ballybricken neďaleko Limericku do farmárskej rodiny ako siedme dieťa. Od piatich rokov vystupovala v cirkevnom zbore a hrala na klavíri. V 18 rokoch sa rozhodla, že sa stane speváčkou, našla si prácu v butiku a po večeroch spievala v baroch. Osudovým zlomom v jej živote bol konkurz do nevýraznej kapely, ktorá hrala po kluboch v okolí Limericku – The Cranberry Saw Us.

„Zahrali mi pár piesní, potom som ich pár zahrala ja. V tom čase som sa strašne obliekala, ružové nohavice, prezdobené blúzky. Rozhodne som nevyzerala ako jedna z nich, ale keď som zaspievala, urobilo to dojem,“ spomínala neskoršia frontmanka kapely na prijatie v skupine, ktorú v roku 1989 založili bratia Noel a Mike Hoganovej. Čoskoro po príchode do skupiny nahrala O'Riordanová jeden z prvých hitov Linger, už na tejto skladbe sa podieľala aj autorsky.

V roku 1991 kapela, ktorá si skrátila názov na The Cranberries, podpísala zmluvu s firmou Island Records. Debutový album Everybody Is Doing It, So Why Can't We im vyšiel v roku 1993, v ostrovných hitparádach síce príliš neuspel, ale za oceánom sa postaral o senzáciu. Piesne Dreams a Linger vzali útokom americké rádiá a kapelu poznal čoskoro každý aj v Európe. Druhý album No Need To Argue (1994) s hitom Zombie úspech len potvrdil.

Skupina stála na vrchole popularity a život Dolores O'Riordanovej sa úplne zmenil. Stala sa súčasťou kolotoča, z ktorého nedokázala vyskočiť. Pretože sa ostatní členovia držali bokom, sama sa venovala propagácii a stala sa nielen hlasom, ale aj tvárou The Cranberries. Rástlo aj jej sebavedomie, začala z pódia „riešiť“ problémy sveta, čo však publikum príliš nezaujímalo, a po vydaní chmúrnejšieho titulu To The Faithful Departed (1996) začala krivka popularity klesať.

Dostavila sa kríza, O'Riordanová sa takmer zrútila od vyčerpania a uvažovala o konci kariéry. „Bola zo mňa fyzická aj psychická troska a dospela som k názoru, že mi spievanie vlastne zničilo život. Vážila som štyridsaťdva kíl, nemohla som spať, kvôli každej maličkosti som sa rozplakala a hrozne som pila,“ spomínala. Kapela zvoľnila tempo. O'Riordanovej sa v roku 1994 vydala za Dona Burtona, exmanažéra kapely Duran Duran a mali spolu syna a dve dcéry.

Dolores O'Riordanová Cranberries Čítajte viac Vypočujte si poslednú pieseň speváčky Dolores O’Riordan

Na prelome storočia vydali The Cranberries ešte albumy Bury the Hatchet (1999)a Wake Up And Smell The Coffee (2001), potom sa ale cesty jej členov rozišli, O'Riordanová potom vydala dve sólové platne Are You Listening? (2007) a No Baggage (2009). V roku 2009 sa nakoniec The Cranberries dali opäť dohromady, okrem iného zavítali aj do Českej republiky. V roku 2010 bola skupina jednou z hlavných hviezd festivalu Colours of Ostrava, o dva roky neskôr vystúpila v Prahe.

Hlavná hviezda kapely ale trpela bipolárnou poruchou a v posledných rokoch života ju sprevádzali problémy. Kvôli údajným bolestiam chrbta bola nútená pár mesiacov pred smrťou zrušiť niekoľko koncertov. Krátko pred Vianocami 2017 ale na facebookovom účte skupiny odkázala, že už sa cíti dobre a že má za sebou prvý koncert po mnohých mesiacoch. O necelý mesiac neskôr ju našli utopenú vo vani v londýnskom hoteli, podľa koronera v dôsledku ťažkej opitosti.

koncert Cranberries, Dolores Čítajte viac The Cranberries venovali novinku Dolores O'Riordan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Cranberries #Dolores O'Riordan