Slovinská skupina Laibach vystúpi v marci v Kyjeve

Slovinská hudobná skupina Laibach vystúpi v marci v Kyjeve. Pôjde o prvý plnohodnotný koncert zahraničnej kapely na Ukrajine od zahájenia ruskej invázie pred rokom.

24.02.2023 14:00
Laibach Foto:
Spevák a frontman skupiny Laibach Milan Fras počas koncertu vo februári 2023.
debata

Vystúpenie industriálnej metalovej kapely sa uskutoční 31. marca v kyjevskej koncertnej hale Bel Etage. Názov koncertu Eurovision má odkazovať na populárnu hudobnú súťaž, ktorú v roku 2022 Ukrajina vyhrala, kvôli vojnovému stavu sa však nasledujúci ročník nemôže konať na jej území. Tento ročník preto usporiada Británia.

„Zatiaľ čo sa zvyšok Európy pripravuje na oslavu svojej myšlienky slobody a solidarity 9. mája v Liverpoole, Laibach privezie Eurovíziu späť na Ukrajinu – tam, kam patrí, a kde sa práve teraz odohráva jediná skutočná a reálna vízia Európy,“ uviedol usporiadateľ. Výťažok z koncertu pôjde na ukrajinskú charitu.

odkaz
Rok vojny na Ukrajine

Laibach je najznámejšia slovinská kapela, ktorá sa v zahraničí preslávila svojím „totalitárnym“ vizuálnym štýlom, pohrávaním si s populistickými motívmi a takmer bojovými rytmami piesní, spievaných chrapľavým, hlbokým vokálom.

Kapela vznikla v roku 1980, keď bolo Slovinsko ešte súčasťou komunistickej Juhoslávie. Okamžite vyvolala kontroverzie už len svojím názvom, ktorý odkazuje k nemeckému označeniu pre slovinské hlavné mesto Ľubľanu, a tiež tým, že ako jeden zo svojich symbolov používala čierny kríž.

Laibach - Tanz mit Laibach

Kapela bola príliš provokatívna pre vtedajší juhoslávsky režim, ktorý vzišiel z protinacistického odboja za 2. svetovej vojny, a nakoniec bola v roku 1983 úradne zakázaná. Stalo sa tak po tom, čo zavrela publikum v koncertnej sále a takmer pol hodiny mu púšťala extrémne hlasitý zvuk štekajúceho psa. V roku 2015 skupina vystúpila v Severnej Kórei.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Laibach #Rok vojny proti Ukrajine