Enrico Caruso patril k najväčším operným hviezdam 20. storočia

Taliansky spevák Enrico Caruso, ktorý sa narodil 25. februára 1873, patril k najväčším hudobným hviezdam počiatku 20. storočia. V opere debutoval v roku 1894 vo svojom neapolskom rodisku, cez Miláno a Londýn viedla jeho cesta do Metropolitnej opery v New Yorku.

25.02.2023 11:00
Enrico Caruso Foto:
Taliansky operný spevák Enrico Caruso.
debata

Sláve nesmierne nadaného tenoristu, ktorý okúzľoval publikum aj na scénach v Rusku, Argentíne či Rakúsko-Uhorsku, a ktorého meno poznajú ľudia aj dnes, pomohol tiež vynález fonografu a gramofónu. Ten nielen zachytil jeho hlas, ale Carusovi zarobil tiež veľa peňazí.

Caruso pochádzal zo skromných pomerov, narodil sa ako osemnáste z dvadsiatich detí chudobnej neapolskej rodiny. Talent na spev zrejme zdedil po rodičoch, hudobne vzdelávať sa začal len v osemnástich rokoch.

Na začiatku 20. storočia žiaril okrem iného v newyorskej Metropolitnej opere. Na jej javisku sa prvýkrát objavil v novembri 1903 a – často po boku českej sopranistky Emy Destinnovej – tu vystupoval celých 17 rokov.

Enrico Caruso - O Sole Mio

Posledný newyorský koncert mal Caruso v decembri 1920, potom ho choroba prinútila odísť zo scény. Zomrel v auguste 1921 v milovanom Neapoli vo veku 48 rokov.

Slávny taliansky spevák bol priaznivcom moderných technológií, už v roku 1902 nechal zaznamenať svoj hlas, ktorý tak môžu počúvať aj súčasní milovníci opery.

Spevák mal vôbec k technickým novinkám vrelý vzťah. V januári 1910 si napríklad jeho podanie árií z opier Sedlák kavalier a Komedianti prišli počúvnuť návštevníci niekoľkých desiatok sál, kam hudbu i spev dopravil jeden z prvých rozhlasových vysielačov.

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #opera #speváci #tenor #tenorista #operný spevák #operný spev #Enrico Caruso