Zomrel vplyvný jazzový klavirista a skladateľ Ahmad Jamal, mal 92 rokov

Vo veku 92 rokov zomrel v nedeľu americký jazzový klavirista, skladateľ a kapelník Ahmad Jamal. Jeho kariéra trvala viac ako sedem desaťročí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

17.04.2023 10:04
ahmad jamal Foto:
Klavirista Ahmad Jamal na archívnom zábere v roku 2019.
debata

Jamal sa priatelil s hudobným velikánom Milesom Davisom. Okrem jeho tvorby ovplyvnil aj ďalších hudobníkov vrátane klaviristu McCoya Tynera.

Jamal, vlastným menom Frederick Russell Jones, sa narodil v Pittsburghu a v roku 1950 konvertoval na islam.

Počas kariéry získal množstvo ocenení vrátane prestížneho francúzskeho Radu umenia a literatúry v roku 2007 a ceny Grammy za celoživotné dielo v roku 2017.

Svojou tvorbou prilákal k jazzu väčší počet poslucháčov populárnej hudby. Vydal zhruba 70 albumov.

Štýl jeho hry býva označovaný ako „úsporný“. Týždenník The New Yorker vlani napísal, že v 50. rokoch „bola jeho hudobná koncepcia jednou z najväčších inovácií tej doby“.

Jamalovým komerčným prielomom bol album z roku 1958 „At the Pershing: But Not for Me“. V rebríčku časopisu Billboard sa udržal viac ako 100 týždňov a bol jednou z najpredávanejších inštrumentálnych platní svojej doby.

Trubkár Miles Davis o ňom vo svojej autobiografii napísal: „Odrovnal ma svojím poňatím priestoru, ľahkosťou dotyku a spôsobom, akým frázoval tóny, akordy a pasáže.“

John McLaughlin Čítajte viac Džezová legenda John McLaughlin: Na bicykli som šťastný

V rozhovore pre denník The Times koncom minulého roka Jamal povedal: „Stále sa vyvíjam – kedykoľvek si sadnem za klavír. Stále prichádzam s novými nápadmi.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazz #Miles Davis