ROZHOVOR: Odpoveďou na všetko je láska. Aspoň podľa skupiny Hex

V pondelok 17. apríla vyšiel skupine Hex nový album s názvom Kde je tu láska? Hosťujú na ňom Emma Drobná, Ivan Tásler, Laura Weng, Vec či Serenaders Sisters. O obal jubilejného desiateho albumu sa postaral Erik Šille, za fotografiami leteli chalani až do Londýna, kde sa zverili do rúk Roberta Viglaského, slovenského fotografa seriálu Peaky Blinders. Yxo, Fefe a Tybyke nám porozprávali o tom, ako vznikala ich hudobná novinka, ale aj o tom, ako vnímajú rozdiely medzi svojou a mladšou generáciou. V čase rozhovoru, ktorý sa uskutočnil v deň vydania albumu, hudobníci ešte netušili, že im ich podvečerný koncert v Starom Meste naruší polícia. Všetko však nakoniec dobre dopadlo - stačilo zaplatiť 20-eurovú pokutu.

22.04.2023 18:00
HEX royal oak Robert Viglasky Foto:
Skupina Hex na snímkach Roberta Viglaskeho.
debata (1)

Váš nový album sa nazýva Kde je tu láska? Našli ste na túto otázku odpoveď?

Martin „Fefe“ Žúži: Pátrame po tom. Ten názov sa nám páčil v rámci všeobecnej atmosféry. Máme pocit, že láska sa v spoločnosti vytráca a skôr sa zvyšujú mantinely, hrany a ploty. Týka sa to všetkých oblastí vrátane politickej, spoločenskej, vzťahovej… Dvíhajú sa bariéry, o ktorých sme si mysleli, že už boli zrútené. Odpoveďou na všetko je láska a ľudia by ju v sebe mali hľadať.

Tibor „Tybyke“ Szabados: Nie je to náš výmysel, povedali to už mnohí, ale je to pravda.

Mala na písanie vašich textov vplyv aj pandémia a pocity izolácie počas nej?

Fefe: Určite. Skladba Mesto stratilo dych, ktorú sme napísali s Tamarou Kramár v roku 2020, je pandemická pesnička o tom, ako sme zavretí doma a chceli by sme ísť von. Boli to naše pocity, nemohli sme ísť ani na kávu cez ulicu. Pieseň Dni, keď bolo dobre je tiež o tom, ako človek, ktorý je zatvorený doma, túži opustiť byt.

Skupina HEX má novinky

Pozrite si fotografie k novému albumu, ktoré vznikli v Londýne.

Fotogaléria
Skupina HEX v londýnskych uličkách.
 HEX na brehu Temže.
+3Tmavé pivo ešte nemusí priniesť temné myšlienky.

Dnes vyšiel aj videoklip k piesni Pomaranče z Kuby, ktorý sa natáčal v Chorvátsku. Nechceli ste sa aj vy zúčastniť na natáčaní?

Tomáš „Yxo“ Dohňanský: Chceli sme skúsiť verziu, že v tom klipe nebudeme, a bude to postavené na dvoch mladých ľuďoch, ktorí sú pekní, milí a ovládajú herecké remeslo. Mám pocit, že to vypálilo veľmi dobre a podarilo sa zachytiť celkovú atmosféru pesničky. Aj nám celkom sadlo, že sme cez Veľkú noc nemuseli ísť do Chorvátska (smiech). Sme však radi, že je klip takto poňatý.

Tybyke: Ešte prezradím také tajomstvo, že hudobníci naozaj nemajú radi točenie klipov a fotenie sa. Nie je to naša silná stránka (smiech).

Fefe: Klip sa tiež snaží preklenúť most medzi našou generáciou a tou mladšou. Sú to zároveň naše spomienky na to, čo bolo, keď sme my sami boli mladí.

Hex - Pomaranče z Kuby

Vidíte nejaké väčšie rozdiely medzi vašou generáciou a tou súčasnou?

Fefe: Pre mňa je úplne bizarné, že komunikácia môjho 19-ročného syna s kamarátmi prebieha cez Discord.

Tybyke: Aj môj syn tam je.

Fefe: Píšu si cez Discord, pretože je pre nich veľmi ťažké zatelefonovať si. Všetko riešia takto. Niekedy chodí taký nervózny, keď mu neodpisujú, tak mu vravím, nech si zavolajú – ale to oni vraj nerobia.

Yxo: Je to však úplne prirodzené, takto isto sa čudovali aj naši rodičia nad našou komunikáciou. Všetko je tak, ako má byť. Je zaujímavé, že partia okolo Fefeho syna počúva starú hardrockovú hudbu, nie je uletená na diskotékových pesničkách. Keď je moja 18-ročná dcéra na nejakej párty, vždy mi odtiaľ posiela naše pesničky, ktoré si mladí ľudia púšťajú.

Fefe: Myslím si, že sa vracia doba hudby, ktorá je vyrábaná a produkovaná, pretože to tejto generácii začína chýbať. Interpreti, ktorí naozaj pracujú na svojej hudbe. Bavil som sa o tom s kamarátkou, ktorá je sociologička, a povedal som jej, že partia môjho syna začala počúvať Hex, čo predtým nerobili. Nerozumel som, čím to je, a ona mi vysvetlila, že príčinou je aj covid. Mladí ľudia sa v dôležitom veku ocitli sami doma a hľadali nejakú sociálnu kotvu.

Yxo: Nedávno sme boli na dovolenke a moja dcéra nám spravila diskotéku z pesničiek Hexu. Pri niektorých som ani nevedel, že také máme, zabudol som na ne. Vyťahovala také veci, že som pozeral ako puk. Takže áno, mladí ľudia sa teraz naozaj vracajú k tým starším slovenským pesničkám.

Video

Aké je zloženie vašej fanúšikovskej základne? Sú to skôr mladší alebo starší ľudia?

Yxo: Je to veľmi široké. Od detí cez mladých ľudí až po našich rovesníkov či dokonca seniorov.

Na vašom albume hosťujú viaceré známe mená. Ako prebiehali jednotlivé spolupráce?

Yxo: Bolo to veľmi prirodzené, príjemné a obohacujúce. Vždy, keď sme robili nejakú pesničku, rozmýšľali sme, ako ju ešte povýšiť. Vždy sme na našich platniach spolupracovali aj s niekým iným, chceli sme to ozvláštniť. Zavolali sme im, či už to bola Emma Drobná, Ďurko Bartoš, alebo Ivan Tásler, a oni sa veľmi potešili. Zdvihneš telefón, zavoláš a cítiš tú dobrú spätnú väzbu, úplne prirodzene na to kývnu.

Fefe: Keď sa nad tým zamyslím, tak tie hosťovačky sú postavené najmä na speve. V skoro každej pesničke je minimálne nejaký ženský vokál. V mnohých pesničkách je počuť Lauru Weng, na albume hosťuje aj moja sestra Katka a Ivan Tásler. Serenaders Sisters spolupracovali na pesničke, ktorú vedeli skutočne zaspievať tak, že je to autentické. My by sme to tak nedokázali urobiť. Oni majú ten štýl naštudovaný. Spolupracovali sme teda s kamarátmi, o ktorých sme vedeli, že sú majstri vo svojom remesle.

HEX - Možno si pamätáš

Obal albumu navrhol Erik Šille. Ako ste sa k nemu dostali?

Yxo: O našich albumoch rozmýšľame vždy v širších súvislostiach. Okrem hudby chceme dať ľuďom aj niečo iné. Výberovka bola vo forme knihy, v predposlednom albume Tebe bola poviedka od Pištu Vandala. Vždy sa snažíme spájať umelecké svety. Tentoraz nám napadlo, že by to mohol byť nejaký renomovaný výtvarník, ktorý by nám bol blízky. Začali sme riešiť rôzne mená a napokon sme sa zastavili pri jednom, ktorým bol práve Erik Šille.

Všetci sme ho poznali a všetkým sa nám páčil. Zavolal som mu, niekoľkokrát sme sa stretli a povedali sme mu, čo by sme od neho chceli. On si vyžiadal pesničky a povedal nám, že má dlhoročný sen urobiť diorámu. Práve tu sa mu to hodilo. Tvoril ju vyše mesiaca, potom nám ju ukázal a my sme odpadli z toho, aké to bolo krásne. Dnes z toho máme krásny obal. Myslím, že aj ľuďom sa páči.

Fefe: On začal s tým, že by to bol obraz, po mesiaci však povedal, že by to bolo málo. Preto prišiel s diorámou – predtým už síce nejaké robil, ale malé. Táto je rozmerovo podstatne väčšia.

Tybyke: Vie osloviť aj deti, je farebná, sú tam postavičky… Moja dcéra sa ma spýtala, či je to platňa pre deti. My sme stále deti, takže je to aj pre nás.

Na začiatku ste spomínali, že sa neradi fotíte. K vášmu novému albumu vás nafotil Robert Viglasky, bolo to tiež utrpenie?

Yxo: Počas pandémie som si so ženou obľúbil seriál Peaky Blinders. Neskôr som si pozeral, kto všetko na tom seriáli pracoval, a keď som zbadal meno Robert Viglasky, pomyslel som si, že znie celkom slovensky. Dal som si ho preto do googlu a zistil som, že je to naozaj Slovák. Našiel som si ho na facebooku a napísal som mu správu, že som veľmi hrdý na to, čo Slovák dokázal vo svete. Poďakoval mi a zároveň napísal, že on má zasa rád nás.

Potom som sa ho spýtal, či by nás nechcel nafotiť, a on že veľmi rád, ale mal veľmi veľa práce a nemohol si dovoliť pricestovať na Slovensko. Tak som mu povedal, že prídeme my za ním do Londýna. Z fotenia sme si tak urobili aj zážitok. Myslím, že je to z tých fotiek aj cítiť.

Tybyke: Ľudia sa pýtajú, či sa niekedy dostaneme do sveta, čo sa nám týmto fotením trochu podarilo. Roba sledujú známe hviezdy a lajkujú naše fotky. Niekedy sa tak poteším, že: „Aha, tento človek hral v Peaky Blinders a dal lajk na našu fotku!“ Vedia o nás už aj v Anglicku, to je neuveriteľné. (smiech)

Fefe: Neznášam fotenie a bol som z toho dosť na nervy. Londýn ma však potešil svojou otvorenosťou. Človek tam vyjde na ulicu, môže byť hocijako oblečený, hocijakej rasy či orientácie. Nikto to tam nerieši.

Yxo: Rozhodli sme sa, že nepôjdeme do tých „prevarených“ častí ako Big Ben a podobne. Dva týždne sme preto pracovali s jednou lokačnou manažérkou a našli sme také miesta, aké sme ani my v Londýne predtým nevideli. Bolo to pre nás obohacujúce. Fotky vyšli úžasne, Robo je veľmi milý a skromný človek s dobrým humorom.

Hex Čítajte viac ROZHOVOR: Šarkan priniesol skupine Hex nový element

Mal nejaký iný prístup oproti ostatným fotografom, s ktorými ste doteraz spolupracovali?

Yxo: Iné to bolo v tom, že mal niekoľkých asistentov, ktorí makali ako včeličky.

Fefe: Väčšinou fotíme v ateliéroch, tentoraz sme boli v mestskom prostredí. Bolo pre nás zaujímavé sledovať, ako tí ľudia pracujú aj do rána, a pritom nie sú vyčerpaní.

Yxo: Keď sme išli na obed do jednej legendárnej fish & chips reštaurácie, tak ešte aj vtedy nás fotili.

Na niektorých skladbách si sa prvýkrát tvorcovsky podieľal aj ty, Yxo. Aká to bola skúsenosť?

Yxo: Prišiel som s nejakými hudobnými nápadmi, ktoré sa postupne spracovali. Texty však písať neviem.

Fefe: Veľmi som sa z toho tešil. Oslovil som chalanov, nech mi pošlú nejaké nápady. Tibor mi nič neposlal, na to ešte stále čakám. Yxo poslal niekoľko nápadov s basovou gitarou, ja som si z toho vyberal, to už nechal na mňa. Taký basový riff, aký je v piesni Kde je tu láska?, by som nikdy sám neurobil.

Bolo to super, aj do budúcna by som chcel pracovať týmto spôsobom. Solitérne autorstvo vždy zvádza k tomu, že je výsledok jednotvárny. Aj Laco Tvrdý poslal niekoľko nápadov, veľmi nám pomohol s gitarami. Platňa je aj preto pestrá, že ju robilo viacero ľudí, jednotlivé nápady sú veľmi dôležité. Keď sú od iného človeka, majú inú atmosféru.

Bavilo ťa to, Yxo?

Yxo: Veľmi. Bol som zavretý doma počas pandémie, tak som sa s tým hral v jednom počítačovom programe, kde som mal zabudnutú ešte starú zvukovú kartu. Mal som nejakých 15 nápadov, Fefe si z nich vybral tri. Je to veľká zábava, ale neviem s tým poriadne robiť, musím sa to naučiť. Som úplný amatér, ale zase so srdcom. Inšpirovali ma moje hudobné nástroje.

Fefe: Jeden text nám napísal kamarát Waldemar Švábenský, ktorý robí Svet podľa Gabriela. Pôvodne som mal vlastný text, jeho básne sa mi však natoľko páčili, že som z troch z nich vyskladal úplne nový. Pieseň sa volá Balená vetrom.

Hex Čítajte viac Na benefičnom koncerte pre Banskú Štiavnicu zahrajú Hex aj Le Payaco

Dnes budete mať špeciálny koncert na verejnom priestranstve v Starom Meste. Je to pre vás niečo nové?

Fefe: Naposledy sme takéto niečo robili pred 30 rokmi, v roku 1992, keď vyšiel náš prvý album. Hrali sme vtedy v jednom bratislavskom podchode pri bývalom ROH.

Yxo: Je to pre nás zaujímavé. Vybočiť trochu z toho, čo bežne robíme.

Fefe: Budú tam aj klobúky, tak uvidíme, akí budú ľudia štedrí (smiech).

Máte už naplánované aj nejaké turné?

Yxo: Ešte nie, ale chceme ho urobiť niekedy na jeseň. Počas leta však plánujeme množstvo koncertov. Je to zrejme naša najobľúbenejšia činnosť, aj keď musím povedať, že som si v poslednej dobe veľmi obľúbil prácu v štúdiu.

Hex

Slovenská hudobná skupina, ktorá vznikla v roku 1989. V súčasnosti sú členmi Peter „Šarkan“ Novák, Martin „Fefe“ Žúži, Tomáš „Yxo“ Dohňanský, Tibor „Tybyke“ Szabados a Laco Tvrdý. V roku 2019 zomrel zakladajúci člen a frontman skupiny Peter „Ďuďo“ Dudák. Hex má na konte desať štúdiových albumov, ich najnovší s názvom Kde je tu láska? vyšiel 17. apríla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #rozhovor #Hex