Raper Meek Mill navštívil koncentračný tábor. Sľúbil, že bude bojovať proti antisemitizmu

Americký raper Meek Mill sa minulý týždeň ako jeden z asi 10-tisíc ľudí zúčastnil na dvojmíľovom Pochode živých, ktorý viedol z Auschwitzu do Birkenau. Pochodom si ľudia pripomínajú milióny ľudí, ktorí zomreli v koncentračných táboroch počas 2. svetovej vojny.

25.04.2023 08:00
Meek Mill a Robert Kraft Foto:
Miliardár Robert Kraft a raper Meek Mill počas Pochodu živých.
debata

Mill sa rozhodol zúčastniť na spomienkovej udalosti na popud miliardára Roberta Krafta, ktorý rapera dlhodobo podporuje. Kraft je tiež majiteľom futbalového tímu New England Patriots a zakladateľom Nadácie pre boj s antisemitizmom. „Robert ma veľmi podporoval. Keď som si prechádzal tým, čím som si prechádzal, naučil sa môjmu životnému štýlu. Naučil sa moju kultúru, to, odkiaľ pochádzam, moje pozadie,“ vysvetlil raper.

Kraft podporoval Milla v čase, keď bol ako 19-ročný odsúdený na niekoľkoročný trest za porušenie podmienky. V roku 2018 ho prepustili z väzenia. „Je to veľmi starostlivý muž a je preňho veľmi dôležité stavať mosty medzi ľuďmi židovskej viery a ľuďmi inej ako bielej farby pleti z Ameriky. Je to citlivý muž, ktorý prekonal niekoľko ťažkých situácií, počas ktorých s ním nezaobchádzali férovo,“ povedal Kraft a dodal, že skúsenosti Židov a černochov sú si v mnohom podobné.

kanye Čítajte viac Obdivuje Hitlera a klame o Židoch. Kanye West klesá čoraz hlbšie

Počas návštevy koncentračného tábora Mill sľúbil, že bude bojovať proti nenávisti voči Židom, ktorá v posledných rokoch vzrastá aj v jeho rodnej Amerike. „Vždy stojím za všetkým, čo odsudzuje rasizmus, ale teraz, keď som sa dovzdelal, určite rozšírim medzi ľuďmi v mojej kultúre, čo som dnes videl a cítil v koncentračnom tábore,“ uviedol pre televíziu CNN. Dodal, že tam videl teror, bolesť a čosi, čo sa nedá vysvetliť.

„Je pre mňa dôležité poznať ľudskú históriu. Myslím si však, že je pre mňa rovnako dôležité podporovať Roberta, všetkých mojich židovských priateľov, všetkých, ktorí ma vždy podporovali.“ Prísľub Meeka Milla je v kontraste s výrokmi iného amerického rapera Kanyeho Westa (dnes používajúceho prezývku Ye), ktorý v poslednej dobe obhajuje nacizmus a otvorene obdivuje Adolfa Hitlera. „Sme dvaja rôzni umelci. Reprezentujeme dve rôzne veci,“ vysvetlil Mill, podľa ktorého je West šíriteľom nenávisti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #judaizmus #rap #antisemitizmus #Auschwitz-Birkenau #Meek Mill