Hviezdy z Manchestru Iceboy Violet porežú aj objímu

Dramaturgia bratislavského T3-kultúrneho prostriedku je inkluzívna a žánrovo diverzifikovaná. Čo však drvivú väčšinu pozvaných umelcov a umelkýň definuje je, že na scéne súčasnej hudby kvalitatívne vytŕčajú.

17.05.2023 11:22
iceboy  violet Foto:
Iceboy Violet
debata

Väčšina z nich ešte nevypredáva veľké kluby, ale kritické uši ich už stihli detekovať ako mimoriadne talenty. Výnimkou nie je ani hviezda štvrtkového programu. V odstavenej električke, kde sa podujatia rozlievajú do verejného priestoru vystúpia manchesterskí nebinárni MC Iceboy Violet. Vlani vydali mixtape The Vanity Project, ktorý figuroval v renomovaných periodikách medzi naj nahrávkami roka a ak ste o nich doteraz nepočuli, rozhodne sa tak čoskoro stane.

Mladá manchesterská scéna vďačí za rozkvet klubovému podhubiu The White Hotel v meste Salford a Iceboy Violet sú tú jednými z najčastejšie koncertujúcich umelcov. “White Hotel mi dal príležitosť vylepšiť to, čo robím pred desiatimi ľuďmi aj pred dvesto ľuďmi,” hovoria v rozhovore pre magazín The Quietus.

Prayer (feat. Iceboy Violet & Blood Orange)

Ak ste tiež odpadli z vlaňajšieho koncertu rapera, tanečníka a choreografa Thomasa Hayesa alias Blackhaine, ktorého talent tiež vyrašil z tohto prostredia, viete, že veľké očakávania od živej performance žánrovo príbuzných Iceboy Violet sú na mieste. Keď Hayes zoskočil v bratislavskej A4ke (koncertoval počas festivalu Next) z pódia, rozrazil publikum, aby dal textom fyzický rozmer a každú slabiku do nás odtlačil, všetci sme pochopili, že jeho performance je kolektívnym a zdieľaným dielom. Čakanie na štvrtkový koncert si môžeme skrátiť napríklad skladbou Prayer, ktorá vznikla v spolupráci Iceboy Violet, Blackhaine a Blood Orange.

Kultúrna bublina generačne príbuzných tvorcov a tvorkýň vyvierajúca a zbiehajúca sa v okolí anglického Manchestru je nafúknutá na prasknutie. Tvoria ju začínajúce i etablované hviezdy súčasnej klubovej hudby ako Josh Reidy a Joshua Inyang vystupujúci ako Space Africa či keňský producent Slikback. Na The Vanity Project spolupracovali Iceboy Violet aj s Emily Glass, Jennifer Walton, floridským producentom Nickom Leonom, Mun Sing (Giant Swan), Exploited Body či s Aya (LOFT).

Že je táto mladá scéna životaschopná a naozaj kvalitná, potvrdzujú aj Iceboy Violet. “Všetci moji priatelia sú naozaj neuveriteľní hudobníci. Je pre mňa ťažké držať krok,“ povzdychli si v jednom z rozhovorov. Jedna z najúdernejších skladieb zo spomínaného mixtapu má názov Lilith a vzišla zo spolupráce s Blackhaine, Daemonom a Orlandom.

Iceboy Violet, Lilith

Iceboy Violet vychádzajú zo žánra grime (britský bratranec hip-hopu) a intímne texty sú – sprevádzané emotívnym vokálom a zastretým hlasom – prúdom vedomia reflektujúc queer identity, duševné zdravie a kritizujúc stereotypy či sociálne nerovnosti.

Ich výpoveď je priamočiara, odhaľujú vlastnú zraniteľnosť, čím vytvárajú možnosť kolektívne prekonávať fóbie, pochybnosti či úzkosť. Premýšľanie o nových možnostiach vyjadrenia a posúvaní rapu, trapu aj popu do neprebádaných polôh ovplyvnili umelecké idnetity ako Actress, Arca, Holly Henrndon, ale aj raper J Dilla.

V spolupráci s duom Space Africa sa tak grime rozplýva v snovej introspekcii, inde zachádza do krajnej núdze noisu a pre naliehavosť sa načahuje až k metalu. Debutový MOOK z roku 2018 je čistá avantgarda a počas štyroch rokov, aj v rámci spomínaných spoluprác so spriaznenými umelcami a umelkyňami dospeli Iceboy Vilet k prepracovanému rukopisu a prerazili z manchesterského undergroundu rovno do sŕdc popredných svetových kritikov.

raper stormzy je podla britskych hudobnych odbornikov muzskym solo interpretom roka Čítajte viac Britskú popmusic diktuje Stormzyho grime

Pre Iceboy Violet sú alfou a omegou živé vystúpenia a do performancií sa vkladajú absolútne. Hoci sú texty často príkre a režú do živého, napokon sa koncerty snažia priviesť ku kolektívnej katarzii. „Hovoríme o hrozných veciach a potom na konci prechádzame publikom a objímame ľudí, ak im to vyhovuje. Zažijeme to všetci spoločne, preto sa snažíme skončiť pri nádeji,” prezrádzajú Iceboy Violet. Štvrtkový večer otvorí DJ GÄP ako zástupca tuzemskej klubovej scény.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert