Václav Neckář prežil dobu boľavú. Má kráľovské meno a kráľovskú odvahu

Václav Neckář už bude mať osemdesiat, jeho spevácku kariéru poznačila normalizácia a mozgová príhoda, no stále mu zostal na perách jeho mladícky nesmelý úsmev.

13.06.2023 06:00
Václav Neckář, neckar, spevak Foto: ,
Václav Neckář s bratom Janom a kapelou chystá k osemdesiatke narodeninové koncerty, na Slovensku vystúpi v Nitre, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici a Bratislave.
debata (2)
Václav Neckář 80

Prežil dobu boľavú. Má kráľovské meno aj kráľovskú odvahu.

Fotogaléria
Václav Neckář, Marta Kubišová a Helena...
Film Šialene smutná princezná z roku 1968 -...
+6Václav Neckář a Jitka Bendová v oscarovej...

V sprievode svojho brata Jana a kapely Bacily prišiel Václav Neckář do Bratislavy koncertovať a ďalšie koncerty chystá k svojim okrúhlym narodeninám v novembri v Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici a znova v Bratislave. Pre svojich fanúšikov pripravil aj celkom novú pesničku Snílek a teší sa, keď ju pustia do éteru.

Václav Neckář prežil dobu boľavú
Video
Václav Neckář v rozhovore pre Pravdu / Zdroj: TV Pravda

Veľký koncert s hosťami ako Jaromír Nohavica či Michal Malátný a ďalší speváci bude v Prahe v divadle Hybernia deň pre osemdesiatinami, teda 22. októbra. Vystúpia tam aj „reinkarnované“ Golden Kids, mladí speváci z českého muzikálu Marta. Václav Neckář mal v 60. rokoch rozbehnutú veľkú kariéru spolu s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou. Ako trio Golden Kids si získali srdcia divákov a poslucháčov, koncertovali, nahrávali platne a ich popularita raketovo stúpala. Naspievali spolu aj pesničku Časy se mění, ktorá pôvodne patrila Bobovi Dylanovi. „Časy sa menia a my by sme boli radi, aby sa nemenili k horšiemu, keby sa situácia vo svete upokojila,“ povedal Jan Neckář.

Golden kids - časy se mění

V roku 1968, keď mal Václav Neckář ako mladý spevák život a hudobnú kariéru pred sebou, sa tiež „časy menili“. Po vstupe sovietskych a spojeneckých vojsk do Československa nastala „normalizácia“ a v roku 1970 dostala Marta Kubišová pod tlakom politickej moci zákaz verejného vystupovania. Golden Kids sa preto rozpadli a Václav Neckář sa svojej kamarátky Marty zastal, keď ju chceli absurdne krivo obviniť, že „na západe natáča porno“. „S Martou sme kamaráti od roku 1964 a zostali sme priateľmi na celý život, aj keď musela odísť z javiska,“ spomína Václav Neckář. Angažoval sa vtedy ako korunný svedok v súdnom procese voči absurdným vykonštuovaným obvineniam vtedajšieho riaditeľa Pragokoncertu, aby Marta Kubišová mohla zasa začať spievať. „Ľudia, ktorí do toho boli zapojení, to bratovi nedarovali, stále mu hádzali polená pod nohy, mal zákaz vycestovať do zahraničia, problém bol cestovať aj do NDR. Náš gitarista Ota Petřina nesmel štrnásť rokov vystúpiť na javisku, nesmel nikam,“ hovorí Jan Neckář.

Václav Neckář - Soud

Václav Neckář má kráľovské meno Václav a zdá sa, že mu nechýba jedna kráľovská vlastnosť – odvaha. V piesni Súd spieva o tom, ako hľadá „liek na dobu boľavú“. „Text piesne napísal Jan Schneider a spieval som ju, keď sa upálil Jan Palach“, pripomenul Václav Neckář. Kamera ho pri tejto piesni nasnímala pri soche svätého Václava v Prahe, jeho brat Jan tú situáciu prežíval na Slovenku v Topoľčanoch ako vojak. „V texte sa hovorí, že sa snáď blíži deň tých, čo sa iba narodia – a naozaj, tí, čo sa vtedy narodili, ako študenti v roku 1989 prišli s revolúciou,“ dodáva Jan Neckář.

Václav Neckář - Andělé strážní

Je teda pravdivá aj novšia pieseň s názvom Andělé strážní – bdeli nad talentovaným spevákom aj hercom, ktorý hral v oscarových Ostro sledovaných vlakoch a jeho pesničky aj filmy šli na dlhé roky „do trezoru“? Bdeli pri ňom, keď prekonal vážne zdravotné problémy a iné ťažké životné situácie? „My sme husiti a tí majú na každom pleci asi tisíc anjelov, takže keď máme takých anjelov strážnych, ochránia nás,“ uzatvárajú bratia Neckářovci s úsmevom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Neckář