Archívny Chlapec si otvoril klávesmi nový svet. Album Bella Macchina je prekvapením

Pesničkár Archívny Chlapec prichádza so štvrtým albumom Bella Macchina. Postavený je na rozdiel od predošlých výlučne na syntezátoroch, elektronike, experimentuje s autotunom a skúma bariéry v ľudskej komunikácii. TASR o tom informoval PR manažér Alexander Čerevka.

13.06.2023 10:00
archivny chlapec pohodafestival Foto:
Archívny Chlapec vás štvrtým albumom prekvapí, ak ste počuli jeho predošlú tvorbu.
debata

Archívny Chlapec, civilným menom Richard Vávra, je od začiatku svojej hudobnej kariéry zrastený s akustickou gitarou. Jeho tvorivá rutina bola dlhé roky konštantná – vziať do rúk gitaru a písať texty. Tak vznikol aj jeho ostatný album Zapadákov z roku 2020, ktorý je kolekciou intímnych piesní o spomalenom živote na dedine. Keď si však minulé leto sadol k tvorbe svojej v poradí štvrtej nahrávky, odrazu sa v overenom skladateľskom procese zasekol.

„Akoby som nevedel, z ktorej strany mám ku komponovaniu pristúpiť. Urobil som niekoľko pesničiek na gitare, ale stále to nebolo ono. Tiež som v tom čase pociťoval frustráciu z toho, ako spolu ako ľudia komunikujeme. Uvedomil som si, že veľmi často nedokážeme druhú stranu počúvať dlhšie ako 30 sekúnd. Potom sa začneme ošívať a berieme do rúk mobil. Akoby sme medzi sebou všetci potrebovali nejaké zariadenie, ktoré filtruje alebo nejakým spôsobom konvertuje tok informácií. Premýšľal som nad tým, čo to pre mňa znamená a rozhodol som sa medzi seba (hudobníka) a potencionálneho poslucháča vložiť tiež takéto zariadenie,“ hovorí spevák.

Desiatka nových skladieb s názvom Bella Macchina je práve o bariérach v ľudskej komunikácii a Vávra si k nej ako výrazový prostriedok symbolicky vybral multiefekt, ktorým si moduluje hlas a pridáva k nemu rôzne skreslenia. Okrem toho sa začal učiť hrať na klávesy, vďaka ktorým sa mu zrazu otvoril celkom nový vesmír.

„Chcel som, aby tvorivý proces bol zábava. A to sa presne stalo, opäť som ožil a tešil som sa domov, ako budem skladať,“ uviedol.

archivny chlapec pohodafestival Čítajte viac Zapadákov Archívneho chlapca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Archívny Chlapec