Keď sa film zamieša hudobníkom do života. Americkí Grails vystúpia v Bratislave

Do Bratislavy zavíta 6. októbra americká inštrumentálna skupina Grails, ktorej skladby sú prepletené žánrami post rock, space rock a prog rock. Pätica z Portlandu vystúpi na Pink Whale v rámci série Nu Sound Of. Séria už priniesla koncerty Sun Kil Moon a Soft Moon a v lete sa vrámci nej predstaví Emma Ruth Rundle. Pre Grails to bude ich prvé európske turné po štyroch rokoch, po ktorom pripravujú vydanie nového albumu.

15.06.2023 11:00
grails Foto:
Grais budú v Bratislave koncertovať začiatkom októbra.
debata

Americká skupina Grails pracuje s inštrumentálnymi plochami v podobnom prejave ako kapely Godspeed You! Black Emperor, Mono či Russian Circles. Sú však nezameniteľní a mimo všetkých žánrových škatuliek, keďže si vytvorili unikátny zvuk v bohatých inštrumentálnych plochách spájajúcich gitary so syntetizátormi. Každým albumom posúvajú atmosféru kinematickej inštrumentálnej hudby. Súvisí to s ich obľubou v zbieraní vinylových platní, záujem o filmové soundtracky a o progresívny rock z rôznych častí Európy.

Spomenúť treba prelomový album Deep Politics z roku 2011, na ktorom rozvinuli koncept hudby do špiónskych filmov. Inšpirovali sa pri tom rôznymi obskúrnymi kapelami z undergroundu, rovnako aj hudbou z talianskych hororov. Grails vydávajú tvorbu na známom labeli Temporary Residence. Na poslednom albume Chalice Hymnal si predstavili, ako by mohla znieť hudba k politickému thrilleru s noirovou náladou. Inšpirovali sa Morriconem aj Badalamentim. Grails hľadajú nové zvukové teritóriá a zároveň si ctia inšpirácie z histórie.

Pätica amerických hudobníkov príde do Európy prvýkrát od roku 2019. Ich koncerty sú v našom regióne stále vzácnosťou, preto je radostnou správou, že prijali pozvanie do Bratislavy na koncertnú edíciu Nu Sound Of.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rock