Cyndi Lauper naspievala ženskú hymnu, predtým si však prešla peklom

Svojou hudbou zaujala najmä v 80. rokoch, aktívna je však dodnes, a to nielen ako hudobníčka, ale aj ako aktivistka. Je držiteľkou ocenení Grammy, Emmy aj Tony, do dokonalosti jej chýba už len Oscar. Speváčka, herečka a aktivistka Cyndi Lauper sa dnes dožíva 70 rokov.

22.06.2023 06:00
Cyndi Lauper Foto:
Cyndi Lauper počas festivalu Tribeca, ktorý sa konal tento rok v júni.
debata (2)

Musela zjesť veveričku

Narodila sa 22. júna 1953 v newyorskej štvrti Brooklyn. Už odmalička ju to ťahalo k hudbe, jej obľúbenými umelcami boli Beatles či Judy Garlandová. Ako 12-ročná začala písať texty a postupne sa učila hrať na gitare.

Extravagantný štýl, ktorý sa neskôr stal pevnou súčasťou jej imidžu, sa zrodil už v čase jej dospievania. Kvôli farebným vlasom a excentrickému oblečeniu bola často terčom šikanovania zo strany spolužiakov, ktorí po nej dokonca hádzali kamene. Zo školy ju neskôr vylúčili.

Cyndi Lauper a jej syn Declyn Lauper Thornton...
Cyndi Lauper počas koncertu.
+6Cyndi Lauper a herec Jake Gyllenhaal.

Nešlo o prvé násilie, ktorému v živote čelila. Vo svojej autobiografii z roku 2012 opísala, ako sa kvôli otčimovi ocitla ako 17-ročná na ulici. Išlo o násilníka, ktorý sa vyhrážal Cyndi aj jej sestre Ellen, že ich znásilní. Keď ho Cyndi jedného dňa pristihla, ako ju sleduje v sprche, rozhodla sa odísť.

Následne žila v prázdnom newyorskom byte a musela žobrať o jedlo. „Často toho na mňa bolo príliš, takže som celý čas len ležala v posteli. Keď som si naozaj nevedela s ničím poradiť, dostávala som triašku – úplné záchvaty úzkosti,“ píše vo svojej knihe.

Výber najpopulárnejších piesní

  • Girls Just Wanna Have Fun
  • Time After Time
  • True Colors
  • She Bop
  • All Through the Night

Situácia bola taká zlá, že raz bola nútená zjesť veveričku, ktorú zastrelil jej vtedajší priateľ. „Odrezala som jej hlavu a odrala ju z kože a pomyslela som si, hmm, to nie je veľmi veľa mäsa. Ale vzala som to, čo tam bolo, a pokrájala to. Potom som si nakrájala cibuľu, dala som na panvicu olivový olej s trochou bazalky, cesnaku a s bobkovým listom, a udusila som veveričku.“

Lekári ju varovali, že si už nezaspieva

Napriek všetkému bola Cyndi Lauper pevne rozhodnutá, že sa z nej stane umelkyňa. Istý čas preto navštevovala umeleckú školu Johnson State College vo Vermonte. Zároveň sa venovala aj hudbe – vystupovala s rôznymi cover kapelami. Cyndi však túžila vystupovať s vlastnou tvorbou. Navyše sa opäť stala terčom sexuálneho násilia, tentoraz zo strany členov jednej z kapiel, s ktorou vystupovala.

Keď sa ju jeden z nich pokúsil znásilniť, pomáhala mu aj jeho priateľka a sestra – držali Cyndi, aby sa nevzpierala. „Konečne som sa oslobodila. Bolo mi zle a neverila som, že to neboli len muži. Jeho priateľka išla do kúpeľne a ja som ju nasledovala, ešte stále som na sebe nemala oblečenie. A povedala som jej: Prečo si mi to urobila? A ona mi odpovedala, že preto, lebo toho chalana miluje a chce, aby bol šťastný,“ uviedla Lauper.

Keď si v roku 1977 poškodila hlasivky, lekári jej povedali, že už nikdy nebude spievať. Vďaka vokálnej koučke Katie Agreste sa jej však hlas vrátil. Chvalabohu – už čoskoro sa totiž mala zapísať do histórie svetovej hudby.

V roku 1978 založila so saxofonistom Johnom Turiom skupinu Blue Angel, ktorá v roku 1980 vydala album nesúci meno kapely. Kritici ho síce ocenili, predával sa však slabo a Blue Angel sa nakoniec rozpadli. Cyndi Lauper sa rozhodla pre sólovú dráhu a v roku 1983 vydala debut s názvom She's So Unusual, ktorý sa okamžite stal celosvetovým hitom. Obsahoval známe skladby ako Girls Just Wanna Have Fun, Time After Time či She Bop.

Prvá spomínaná sa stala feministickou hymnou. Pôvodne ju napísal Robert Hazard, jeho verzia však bola podľa Cyndi mizogýnna, preto si ju upravila po svojom. V roku 1985 vyhrala Grammy v kategórii najlepší nový umelec. Bola tiež súčasťou ansámblu hviezd, ktoré sa podieľali na charitatívnej piesni We Are The World.

Úspech z 80. rokov už nezopakovala

V roku 1986 vydala svoj druhý štúdiový album True Colors obsahujúci rovnomenný hit, spolu s ďalšími úspešnými skladbami ako Change of Heart a What's Going On. Ďalšie albumy, ktoré Cyndi Lauper vydala, sa už úspechom jej prvých dvoch nevyrovnali. Dokopy má na konte 12 štúdiových albumov, z ktorých posledný s názvom Detour vyšiel v roku 2016. V roku 2013 získala ocenenie Tony za hudbu k muzikálu Kinky Boots. Tento rok bola nominovaná do Rokenrolovej siene slávy, uvedená však zatiaľ nebola.

Okrem hudby sa Cyndi venuje aj herectvu. Bola hosťom vo viacerých televíznych reláciách či seriáloch ako Simpsonovci, Queer as Folk, Gossip Girl, Kosti či Mladý Sheldon. Účinkovala tiež vo filmoch Vibrácie, Život s Mikeym, Mrs. Parker a začarovaný kruh či Tu a tam.

V rokoch 1982 až 1988 bola vo vzťahu so svojím manažérom Daveom Wolffom, v roku 1991 si vzala herca Davida Thorntona, s ktorým má syna. Cyndi Lauper sa celý život venuje aktivizmu, ktorý je cielený najmä na LGBT komunitu, ale aj na reprodukčné práva či právo na potrat.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #narodeniny #speváčka #jubileum #Cyndi Lauper