George Michael bol popový velikán, odišiel však priskoro

Rok 2016 bol pre kultúru naozaj tragický - svet vtedy opustili hudobné legendy Prince a David Bowie. Keď už sa zdalo, že sa blížime k šťastnému ukončeniu trpkého roka, zasiahla nás ďalšia smutná správa. Počas Vianoc, 25. decembra, skonal na následky srdcového ochorenia a stukovatenia pečene spevák George Michael. Mal len 53 rokov. Dnes, 25. júna, by oslávil 60. narodeniny.

25.06.2023 08:00
Spevák George Michael na archívnom zábere. Foto: ,
Spevák George Michael na archívnom zábere.
debata

Antikrist na pár týždňov

Narodil sa v severnom Londýne ako Georgios Kyriacos Panayiotou. Jeho matka bola Angličanka a otec Grék, okrem Georgiosa mali ešte dve dcéry. Neskôr sa presťahovali do mestečka Radlett, kde sa natáčalo niekoľko scén zo slávneho filmu Stanleyho Kubricka Mechanický pomaranč. Keď mal sedem rokov, dostal malý Georgios kazetový prehrávač, ktorý bol jedným zo spúšťačov jeho vášne pre hudbu.

Keď na strednej škole v neďalekom Bushey spoznal Andrewa Ridgeleyho, stali sa z nich najlepší priatelia. S ďalšími troma kamarátmi dali dokopy SKA kapelu The Executive, ktorej existencia nemala dlhé trvanie. Prielom v ich hudobnej kariére nastal v roku 1981, keď založili skupinu Wham! a Georgios začal používať meno George Michael.

George Michael a Andrew Ridgeley počas koncertu...
George Michael si preberá cenu American Music...
+5So speváčkou Arethou Franklinovou na turné...

Kapela bola úspešná už vo svojich začiatkoch – ich debutový album Fantastic obsadil prvú priečku britskej hitparády. Ich najväčšími hitmi sa stali skladby Wake Me Up Before You Go-Go, Careless Whisper a Freedom. Pieseň Last Christmas z roku 1984 sa stala jednou z najobľúbenejších vianočných piesní vôbec.

Skupina ohlásila svoj koniec v roku 1986 po koncertnom turné v Číne a rozlúčkovom koncerte na štadióne vo Wembley. Následne sa George Michael vydal na sólo dráhu, ktorú odštartoval úspešným debutom s názvom Faith. Jednotlivé skladby si sám napísal (až na pieseň Look At You Hands, na ktorej sa spolupodieľal aj jeho kamarát David Austin) aj zaranžoval.

Prvý singel I Want Your Sex vyvolal pobúrenie, niektoré rozhlasové stanice ho odmietli zaradiť do vysielania, iné vymenili slovo „sex“ za „love“ (láska), aby tým pieseň zjemnili. „Čakal som, že ju BBC zakáže. Na pár týždňov som sa stal antikristom,“ uviedol vtedy Michael.

Ďalší singel Faith sa udržal na čele rebríčka Billboard Hot 100 štyri týždne a zároveň sa stal najpredávanejším singlom roka 1988. Úspešné boli aj skladby Father Figure, Monkey a One More Try. George Michael sa vďaka úspechu svojho sólo debutu mohol vydať na turné po 19 krajinách, ktoré zarobilo vyše 17 miliónov dolárov. Faith získal Grammy v kategórii album roka.

Pamätný cover

V roku 1990 vydal George Michael ďalší album s názvom Listen Without Prejudice Vol. 1., ktorý obsahoval hit Freedom ‘90. Vo videoklipe k tejto skladbe si zahrali populárne modelky Christy Turlingtonová, Cindy Crawfordová, Naomi Campbellová, Linda Evangelista a Tatjana Patitzová.

Počas koncertu v roku 1991 nahral s Eltonom Johnom duet Don't Let the Sun Go Down on Me. Všetky výnosy zo skladby putovali hospicu London Lighthouse a detskej charitatívnej organizácii Rainbow Trust. George Michael prispieval aj viacerým inštitúciám, ktoré sa venovali výskumu AIDS.

V roku 1993 vystúpil so skupinou Queen na spomienkovom koncerte pre Freddieho Mercuryho. Jeho verzia skladby Somebody To Love sa zapísala do histórie ako jeden z najlepších coverov vôbec. V nasledujúcich rokoch mu vyšli albumy Older (1996), Songs from the Last Century (1999) a Patience (2004).

Dokopy sa celosvetovo predalo asi 100 miliónov kópií jeho albumov, čo z neho robí jedného z najúspešnejších sólo hudobníkov v histórii. Je držiteľom ocenení Grammy, Brit Award, MTV Video Music Award či Billboard Music Award. Tento rok ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy.

George Michael bol homosexuál, o jeho sexualite sa fanúšikovia dozvedeli koncom 90. rokov. Spočiatku sa identifikoval ako bisexuál, neskôr však uviedol, že keď sa prvýkrát zamiloval do muža, zistil, že v jeho predchádzajúcich vzťahoch so ženami nebola skutočná láska.

Počas života bol vo vzťahu s brazílskym dizajnérom Anselmom Feleppom, ktorý neskôr zomrel na následky ochorenia AIDS. S Kennym Gossom, ktorý pracoval ako stevard, tréner roztlieskavačiek či vedúci značky športového oblečenia, plánoval uzavrieť registrované partnerstvo, napokon sa však rozišli. Posledným Michaelovým partnerom bol kaderník a fotograf Fadi Fawaz, ktorý s ním bol až do jeho smrti. Bol to práve on, kto 25. decembra 2016 našiel Georgeovo nehybné telo.

Hudobník mal počas života zdravotné problémy. Niekoľko rokov zápasil s drogovou závislosťou – fajčil marihuanu a bol závislý od liekov na spanie. V roku 2011 mal taký vážny prípad pneumónie, že sa dostal do komatického stavu. Príčinou jeho skorého úmrtia bola dilatačná kardiomyopatia s myokarditídou a stukovatenou pečeňou.

Zisťovanie konkrétnej príčiny smrti trvalo niekoľko mesiacov, jeho pohreb sa preto uskutočnil až 29. marca 2017. Pochovaný je vedľa svojej matky, na druhej strane leží jeho sestra Melanie, ktorá zomrela presne tri roky po ňom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #George Michael