Virtuózi Šporcl, Bárta a Lapšanský vystúpia s Janou Kurucovou

Vo štvrtok sa začína 19. ročník festivalu Viva Musica! Do 17. augusta ponúkne až 15 koncertov, pričom hneď ten prvý v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole bude výnimočný. Otvárací koncert v podaní štyroch renomovaných osobností českej a slovenskej hudby - mezzosopranistky Jany Kurucovej, huslistu Pavla Šporcla, violončelistu Jiřího Bártu a klaviristu Mariana Lapšanského pripomenie 30. výročie vzniku Slovenskej republiky. Na programe teda bude hudba slovenských a českých autorov.

29.06.2023 09:00
Jana kurucová Foto:
Jana Kurucová
debata

Koncert sa začne Variáciami na slovenskú ľudovú pieseň pre violončelo a klavír českého skladateľa Bohuslava Martinů. Nasledovať bude Antonín Dvořák V národním tónu, op. 73 a po ňom Suchoňova Sonatína pre husle a klavír, op. 11. Po prestávke sa bude pokračovať Janáčkovou Sonátou pre klavír 1. X. 1905, výberom z Drobných kvetov od Schneidera-Trnavského a koncert uzavrie opäť Antonín Dvořák a jeho Klavírne trio č. 4 e mol „Dumky“, op. 90.

Iva Bittová Čítajte viac Viva Musica! sa vracia k svojim koreňom. Hudobnými záhradami sa priblíži ľuďom

Český husľový virtuóz Pavel Šporcl, ktorého si ľudia pamätajú pre jeho nezvyčajné modré husle a ktorý sa v našom rozhovore spred desiatich rokov vyjadril, že husle sú súčasťou jeho tela, povedal: „Na Slovensku a v Bratislave hrám vždy veľmi rád. Festival Viva Musica! poznám a veľmi sa teším na svoje prvé účinkovanie v rámci neho. Som veľmi rád, že sa na koncerte stretnem so skvelými kolegami zo Slovenska a Čiech." Kým pre Šporcla ide o premiéru na tomto festivale, Jiří Bárta už na ňom v roku 2010 účinkoval. „Teším sa na spoluprácu s mojimi česko-slovenskými priateľmi v programe plnom spomienok na štát, v ktorom som prežil 29 rokov svojho života,“ doplnil Jiří Bárta. Slovenských umelcov bude zastupovať výnimočná mezzosopranistka Jana Kurucová, sólistka Staatsoper v Hamburgu a dnes jedna z najobsadzova­nejších slovenských operných speváčok na európskych pódiách, a klavirista Marian Lapšanský, ktorý už celé desaťročia reprezentuje to najlepšie zo slovenského klavírneho umenia.

Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa oslávi 80. narodeniny špeciálnym koncertom na festivale Viva Musica!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Jiří Barta #Pavel Šporcl #Marián Lapšanský